הריון
הריוןצילום: pexels

לידת תינוק היא אירוע מעצים ומיוחד, ותינוק ראשון הוא שמחה מיוחדת ומרגשת במיוחד להורים.

גוף האישה נדרש לעבור שינויים קיצוניים במהלך ההיריון וגם אחריו, כחלק טבעי מיצירת חיים חדשים. אומנם נהוג לומר שהגוף הוא אלסטי וחוזר לעצמו, אך ישנן תופעות שונות שמופיעות מיד לאחר הלידה אך חולפות תוך זמן קצר, ואחרות מלוות את האישה תקופה ממושכת יותר.

התקופה שאחרי הלידה מכונה משכב לידה, והיא אורכת כשישה שבועות, אך אם נדמה שמדובר על שכיבה ומנוחה, זה בהחלט לא כך.

אחרי ההיריון הגוף צריך להתאושש, לשקם את עצמו ולחזור בכוחות מחודשים לתפקוד מלא. כשהאישה גם נדרשת לטפל תוך כדי כך בתינוק ראשון שדורש את כל תשומת הלב, זו אינה משימה פשוטה כלל.

ישנן כמה תופעות גופניות ורגשיות המופיעות לאחר הולדת התינוק, שכדאי להכיר ולהתכונן אליהן. אומנם כל אישה שונה וכל גוף מגיב אחרת, אך יש כמה מאפיינים שרוב הנשים יחלקו בתקופה זו.

התכווצויות של הרחם

תקופת משכב הלידה אורכת כשישה שבועות, שבמהלכם הגוף מתחיל לחזור לעצמו, להתאושש, הרחם מתכווץ כדי לשוב לגודלו הטבעי וזה כולל לעיתים כאבים וגם דימום בשבוע הראשון.

בזמן ההנקה ההתכווצויות מתגברות ואיתן כאבי הבטן, אך הם חולפים לרוב אחרי שבוע או שבועיים. הסיבה לדימום היא התכווצות רירית הרחם והפרשת הדם, שבימים הראשונים יכול להכיל גם קרישי דם. בשלב זה רצוי להשתמש בפדים ולא בטמפונים, כדי לאפשר זרימה חופשית של ההפרשות אל מחוץ לגוף.

גודש בחזה

ההנקה יכולה להיות פעולה לא פשוטה בימים הראשונים, בעיקר כשמדובר על ילד ראשון. לא תמיד התינוק מצליח מיד לינוק, הפטמות יכולות לכאוב ולהיפצע בימים הראשונים, ויש גודש מכביד בחזה עקב הצטברות חלב שאינו מפונה. לרוב, המצב הזה מסתדר בתוך מספר ימים כשהגוף מתרגל לשינויים, ובכל מקרה ניתן להיעזר בייעוץ מקצועי אם לא בטוחים שההנקה מתנהלת כשורה. גוף האישה מייצר חלב כל הזמן ולוקח זמן להגיע למחזור סדיר של האכלה והיווצרות חלב, וככל שעובר הזמן הגוף מייצר לפי צריכה.

סימני מתיחה

גוף האישה מתרחב בזמן ההיריון והעור נמתח, וייתכן שיופיעו סימני מתיחה באזורים שונים בגוף כמו הבטן, הירכיים והישבן. סימנים אלה אומנם לא ייעלמו כליל, אך עם הזמן צבעם ידהה ויתמזג עם צבע העור והם יבלטו פחות.

הזעות לילה

במהלך חודשי ההיריון הגוף צובר נוזלים רבים, והדרך להיפטר מהם נעשית בהזעה מוגברת ובמתן שתן לעיתים קרובות. מצב זה הוא נורמלי לחלוטין, וגם אם במהלך הלילה יש הזעה מוגברת והמצעים רטובים, מצב זה צפוי לעבור לאחר כמה ימים. ייתכן גם שיהיו בצקות כתוצאה מעודף הנוזלים אך גם הן יחלפו במהלך השבוע הראשון.

בריחת שתן

לידה וגינלית מפעילה לחץ על שרירי רצפת האגן ולכן ייתכן שבימים הראשונים יתגלה קושי בשליטה על הסוגרים, ובהפעלת לחץ קל כמו שיעול או התעטשות עלולה להיות בריחת שתן. מומלץ להתחיל בתרגילי חיזוק של רצפת האגן כבר בשבועות הראשונים אחרי הולדת התינוק, ובכל מקרה מצב זה ישתפר עם הזמן. אם נראה שאין שיפור מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי.

מתי צפוי להגיע המחזור?

מחזור אחרי לידה בדרך כלל מגיע בתוך שישה עד שמונה שבועות אם האישה אינה מניקה. אצל נשים שמניקות הווסת יכולה להגיע גם לאחר כמה חודשים, וגם קשורה לתקופת ההנקה. בתקופה הראשונה יכול להיות מחזור לא סדיר, אך עם הזמן הוא חוזר להיות קבוע כפי שהיה לפני ההיריון.