מה עושים עם הגינה הביתית
מה עושים עם הגינה הביתיתIStock

עילי פירסט הוא תלמיד כיתה ט' בישיבת אמי"ת כפר גנים, ובימים שבהם הדור הצעיר נטוע במסכים והדור המבוגר מנסה להוציא אותו משם (ונמצא גם הוא במסכים) בחר לבנות אפליקציה שתנגיש את דיני השמיטה, 'שמיטון' שמה.

על המיזם בו בחר במסגרת תחרות היצירה התורנית של משרד החינוך ורשת אמי"ת הוא מספר לערוץ 7. באפליקציה כינס עילאי 163 זנים של ירקות ופירות שמחשבון האפליקציה יודע לנתח את מצבם ההלכתי בהתאם לאופן גידולם ומקום גידולם ומתוך כך להסיק אם מדובר בפרי וירק קדושים בקדושת שביעית או לא.

עילי מציין שעיקר האפליקציה מיועדת לבעלי גידולים פרטיים בגינות ובחצרות ואליהם נוסף פרק הנוגע בטיפול בעציצים, באדניות נקובות או לא נקובות וכיוצא באלה. לזאת נוסף פרק הנוגע לגיזום וכיסוח גינות.

בדבריו מדגיש עילי פירסט את הסיוע והעבודה המשותפת לו ולר"מ שלו בישיבה, הרב גלעד כהן בהכנת האפליקציה וריכוז החומר ההלכתי בתוכה.

"התגלגלתי לתחום התכנות כבר לפני כשנתיים. זה עניין אותי", מספר עילי. "אחד התחומים הוא יצירת אפליקציות". כבר בתחילת דרכו פיתח אפליקציית משחק פשוטה ואת הידע שנאסף אצלו מאז ניצל לטובת האפליקציה החדשה אותה יגיש מחר (שלישי) במסגרת התחרות. "בתחילת שנה באסיפת הורים סיפרתי לרב שלי שאני עושה אפליקציות ועוסק בתכנות. הוא הראה לי את פוסטר ההזמנה לתחרות והציע לעשות יחד אפליקציה".

חלק ניכר מהחודשים שבהם הוא עוסק בהכנת האפליקציה הוקדש ללימוד הדינים. ומה עושים כשמתגלות מחלוקות? את ההכרעה משאיר עילי לרב שלו ובהתאם מעדכן את האפליקציה.

לשאלתנו מדוע בכלל יש צורך באפליקציה כשכל כך הרבה ספרים נכתבים בעידן הנוכחי בשפה ברורה ונגישה, הוא משיב ומספר כי השאלה עולה לא פעם בפניו ותשובתו היא ש"עם כל חשיבותם לא תמיד הספרים נוחים לשימוש ולא תמיד זמינים. מעבר לכך שלא לכל מי שיש עץ תפוזים בחצר יש גם ספר והוא גם יודע איך למצוא בו את ההלכה. באפליקציה כולם יודעים להשתמש".

עילי והרב גלעד כהן
עילי והרב גלעד כהןצילום: אמי"ת