הרמטכ"ל עם חיילים
הרמטכ"ל עם חייליםצילום: דובר צה"ל

צה"ל הודיע הערב (רביעי) לבג"ץ כי יחדול מעריכת חיפושים בציוד אישי ועל גופם של חיילים במסגרת ההכנות לפסח בבסיסים צבאיים, זאת בתגובה לעתירה שהגישה קבוצת הורים לחיילים, שמלווים על ידי עמותת חדו"ש - לחופש דת ושוויון ועמותת "הפורום החילוני".

העתירה הוגשה בנובמבר האחרון על ידי שני הארגונים ו-14 הורים לילדים שמשרתים בצבא או עתידים להתגייס בקרוב נגד צה"ל ושר הביטחון, בדרישה לבטל את האיסור הגורף על הכנסת חמץ למחנות צה"ל בימי הפסח, ולאפשר לחיילים, קצינים ועובדי צה"ל שאינם שומרי כשרות להחזיק ולצרוך מזון שאינו כשר לפסח ברשות הפרט שלהם, מחוץ למתחמים שבהם הצבא מכין ומגיש מזון.

לפי הדיווח ב"ישראל היום", לקראת הדיון שצפוי ביום שני הבא הביעה המדינה התנגדות להתרתה, החזקה וצריכה של חמץ בבסיסי הצבא, גם ברשות הפרט, אך הצהירה כי בכוונת צה"ל לרענן את ההנחיות הנוגעות לעניין ביצוע חיפושים לאיתור מזון חמץ, ולהבהיר כי בצה"ל אין לערוך בדיקות יזומות בחפצים האישיים של הנכנסים ליחידות הצבא ולמתקניו, ואף לא בתיקים אישיים של חיילים או על גופם לצורך איתור חמץ במהלך תקופת חג הפסח. בהתאם, הודיעה המדינה כי חידוד בנושא צפוי להיות מופץ למפקדי צה"ל לקראת חג הפסח הקרוב.

"בצה"ל לא נוהגת מדיניות של בדיקה יזומה בחפצים האישיים של הנכנסים לבסיסי הצבא, ואף לא של חיפוש בתיקים אישיים של חיילים או על גופם לצורך איתור חמץ במהלך תקופת חג הפסח", טענה המדינה, אך הבהירה כי יחדדו את הנהלים בנושא. "מובן, כי ככל שתתקבלנה תלונות פרטניות ביחס למימוש ההנחיה האמורה, הן תטופלנה על-ידי הגורמים הרלוונטיים בצה"ל".

הרב הראשי לצה''ל תא''ל הרב אייל קרים אמר כי ''תשובת המדינה שהוגשה השבוע, אשר נכתבה לאחר עבודת מטה מעמיקה בצה"ל בתיאום מלא עם הרבנות הצבאית, ובמשרד המשפטים, קובעת כי אין אפשרות מעשית לשינוי הפקודה. הסיבות לכך קשורות בעיקר לחובה להבטיח מזון כשר בפסח ולמנוע זליגת חמץ למטבחים; ובד בבד שמירה על ערך הרעות ולכידות היחידה, ומניעת מצב שבו החמץ מוביל לחייץ ולפילוג בין חיילי צה''ל.

"הפרקליטות הצבאית פעלה בשיתוף פעולה הדוק ומבורך עם הרבנות הצבאית לאורך הדרך, ואנו מודים לה על כך. כפי שהיה מאז ומתמיד, לא מתבצעים ולא יתבצעו חיפושים פולשניים בתיק הפרטי או בכיסי הבגדים של חיילים הבאים בשערי מחנות צה"ל. אך עמדת צה"ל והמדינה היא שהפקודה כשלעצמה נדרשת להישאר במקומה'', הוסיף הרב קרים.

ד"ר רם פרומן, יו"ר הפורום החילוני מסר כי "צה"ל ממשיך בגישה המעדיפה את זכויות החיילים הדתיים ומתעלם מזכויות החיילים החילונים. בעיניי הצבא, חופש הדת משמעו כפייה דתית ומחיקת הערך של חופש מדת, וכמובן רק החיילים החילונים נדרשים לכבד ולהתחשב. מדהים שהצבא טוען שמסדרי החמץ והחיפוש בציוד האישי הם לא פרקטיקה נהוגה. כמעט כל מי ששירת בצה"ל בעשור האחרון מכיר את החיפושים המשפילים הללו. הצהרה על חידוד נהלים לא מספיקה שהרי נוכחנו לדעת שוב ושוב שצה"ל מחדד לכאורה נהלים אבל בשטח נמשכות ההשפלה והפגיעה בפרטיות".