מלחמה באוקראינה: דובר צה"ל לשעבר תא"ל במיל' רונן מנליס הציע שראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו יתווך בין רוסיה לאוקראינה.
מנליס כתב בחשבון הטוויטר שלו: "נתניהו היה ידוע בקשריו הטובים עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, וניהל יחסים מצוינים גם עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שאותו ביקר בקייב בקיץ 2019.
"יצא לי לראות מקרוב את האופן שבו נשיא רוסיה פוטין מקשיב ליו"ר האופוזיציה", סיפר מנליס. "אם יש לישראל סיכוי להשפיע על האירוע - זה באמצעותו. זו גם תהיה תעודת כבוד לממשלה הישראלית. אחרי שיצליח (או חלילה ייכשל) נחזור לענייני דיומא".
דברי מנליס נאמרו על רקע שיחתם של נשיא אוקראינה זלנסקי וראש הממשלה נפתלי בנט, שבמהלכה ביקש זלנסקי מבנט לתווך בין אוקראינה לרוסיה במגעים להפסקת אש.
מלשכת בנט נמסר כי "השניים שוחחו על מצב הלחימה באוקראינה. ראש הממשלה הציע את עזרתה של ישראל בכל סיוע הומניטרי, ועדכן את הנשיא על הצעדים שכבר ננקטו בהיבט הזה. ראש הממשלה שב והדגיש את תקוותו לסיום מהיר של הלחימה, ושלח חיזוק לעם באוקראינה בימים קשים אלה".
ישראל ניסתה לשמש כמתווכת במתיחות בין רוסיה לאוקראינה כמה פעמים בשנים האחרונות. גם ראש הממשלה לשעבר נתניהו, וגם ראש הממשלה הנוכחי בנט, ניסו לפנות לגורמים הרלוונטים ולהציע כי יסייעו בהורדת המתיחות בין המדינות. את הבקשה הקודמת של זלנסקי מבנט פרסם ברק רביד בוואלה, ולאחריה ניסה רה"מ בשנית להציע זאת לנשיא רוסיה פוטין בזמן שביקר בסוצ'י. על פי מקורות המעורים בנושא, פוטין רתח על ההצעה וסירב לה.
כעת, בשיא הלחימה ותוך כדי שעיר הבירה שלו מותקפת על ידי הכוחות הרוסיים, נשיא אוקראינה זלנסקי חזר על הבקשה להביא לכך שישראל היא שתתווך בין רוסיה לבין אוקראינה, בניסיונות להביא להפסקת אש.
גורם המעורה בפרטי השיחה, שבוצעה לבקשת זלנסקי עצמו, אמר לכאן חדשות כי זו הייתה מטרת השיחה המרכזית, ורק לאחר מכן כוונה לעסוק בעניינים הקשורים לסיוע הומניטרי לאוקראינה.
לדברי הגורם, גם אם יש סיכוי קלוש שהפעם המהלך ייצלח, כדאי לנסותו ולחסוך בחיי אדם. הוא הוסיף ששיחות כאלה לניסיונות להרגיע את הרוחות צריכות להתבצע בירושלים, ולא במינסק כפי שהוצע היום.
במהלך סוף השבוע אמר שגריר אוקראינה בישראל, יבגן קורינצ'וק, ל-CNN: "ביקשנו מבנט לתווך בשיחות עם רוסיה. אפשר לקיים אותן בירושלים. ישראל היא הדמוקרטיה היחידה שיש לה יחסים טובים גם איתנו וגם עם מוסקבה".