
תופעת הרווקות המאוחרת בציבור הדתי-לאומי מציבה אתגרים ומורכבויות במגוון תחומים עבור הרווקים והרווקות, אך נראה שההתמודדות המשמעותית ביותר היא נושא שימור הפוריות בקרב הרווקות שטרם זכו להקים משפחה.
שלא כבעבר, צמד המילים "הקפאת ביציות" כבר נאמר באופן ברור וכנראה שאין רווקה בגילאי 30+ במגזר שלא נחשפה לאפשרות הזו.
"תוך שנתיים הייתה עלייה של כ-130 אחוזים בפנייה של נשים רווקות שביקשו להקפיא ביציות, חלקן הגדול מהציבור הדתי-לאומי והחרדי", מסביר מנהל מערך הפוריות בבתי החולים של הדסה פרופ' חננאל הולצר, "הן אולי קצת מהססות בשל חוסר היכרות עם התהליך אבל פונות."
כל אישה נולדת עם מספר מוגבל של ביציות בשחלה. להבדיל מתאי זרע שנוצרים מדי יום – מספר הביציות של האישה אינו מתחדש. למעשה בכל חודש יש התגייסות של זקיקים שמתחילים לגדול כשאחד מהם "נבחר" להיות זקיק מוביל ומבייץ והיתר הולכים לאיבוד. מטבע הדברים, במהלך השנים מתקיים תהליך של ירידה במספר הביציות ובאיכות שלהן.
"הפוריות של האישה יורדת עם הגיל, וחשוב לדעת כי אחרי גיל 35 הירידה חדה יותר", מדגיש פרופ' הולצר. "זהו תהליך שאנחנו לא יכולים לעצור אבל אפשר לשמר חלק מפוטנציאל הפוריות."
לרישום לכנס של המרכז הרפואי הדסה ומכון פועה לחצו כאן

מנהלת היחידה להפריה חוץ גופית בהדסה הר הצופים, ד"ר ענת הרשקו קלמנט, מסבירה כי שימור פוריות כבר בשנות ה-30 המוקדמות הוא קריטי ביכולת העתידית של הביציות להוביל ללידת תינוק בעתיד. "ברפואת פריון הגיל הוא לעיתים קרובות שיקול בגללו מטפלים ומתערבים. בגיל המבוגר אין לנו אפשרות לחדש את תפקוד הביציות או להוביל לייצורן מחדש, ולכן בשלב זה אנחנו כן יכולים להציע הקפאה בגיל הצעיר. אנחנו יודעים שלא כל הנשים יבחרו בסופו של דבר לעשות שימוש בביציות, אך אלו שכן יבחרו בכך- המימוש יהיה אפקטיבי יותר אם הן הוקפאו לפני גיל 35. חשוב לציין כי אנו רואים הצלחה בהדסה גם מביציות שהוקפאו לאחר גיל 35".
פרופ' הולצר מציין כי אחוזי ההצלחה תלויים בשני פרמטרים. "ישנה חשיבות רבה לגיל שבו נשאבו הביציות- ככל שיותר צעיר, יותר טוב וגם כמה ביציות הוקפאו. לפי פרמטרים אלו אנחנו יכולים לדעת מה הסיכוי. כך לדוגמא ביחס לביציות שהוקפאו עד גיל 36 - אחוזי ההצלחה המדווחים הם די מרשימים. ככל שמתבגרים אחוזי ההצלחה יורדים."
עם זאת, ד"ר הרשקו מדגישה כי יש משמעות להקפאה גם בגיל מבוגר יותר- "נשים שהקפיאו ביציות בגיל 38 וחוזרות לממש אותן בגיל 44-45 הסיכוי שלהן ללידת תינוק בעקבות השימוש בביציות מגיל 38 גבוה משמעותית מלידה מטיפול IVF בגילן הנוכחי ."
"מדובר בסופו של דבר בהחלטה אישית אוטונומית של כל אישה, וחשוב לנו שהיא תגיע אליה מתוך בחירה מושכלת לאחר בחינת כל ההיבטים והנתונים הכי מהימנים ומקצועיים שיש. לכן ההמלצה שלי לכל רווקה שמתלבטת היא פשוט להגיע לשיחת ייעוץ אצלנו בהדסה ולשמוע מקרוב על התהליך והמשמעויות שלו. רק כך היא תוכל לקבל החלטה שתהיה שלמה איתה", אומרת ד"ר הרשקו.
על מנת להנגיש ככל האפשר את המידע באופן הכי מקצועי אך גם אישי שיש - המרכז הרפואי הדסה ומכון פוע"ה יקיימו כנס וירטואלי מיוחד לנשים בלבד, ללא עלות, בו מומחי מערך הפוריות בהדסה ורבני מכון פוע"ה יתנו מענה מקיף לכל נושא שימור הפוריות ותהליך הקפאת הביציות. "בהדסה, אנו עובדים לאורך כל הדרך בשיתוף פעולה מלא עם רבני מכון פוע"ה שמעניקים מעטפת הלכתית מלאה ולווי לכל התהליך", מפרט פרופ' הולצר. "הכנס נועד להעלות את המודעות ולספק מידע משולב - בפן הרפואי, בפן ההלכתי ואף בפן הרגשי, ובשיאו יולדת שעברה את תהליך שימור הפוריות בהדסה תשתף את הנוכחות בסיפורה האישי, מתוך ניסיונה וחווייתה לאורך הדרך המרגשת".
הרב מנחם בורשטין העומד בראש מכון פוע"ה אמר: "נושא שימור הפוריות קרוב לליבנו בעבודתנו במכון. בהליך השימור ניתן לראות את קידמת הרפואה כאשר היא נרתמת למען הקמת תא משפחתי עתידי. בעזרתו ניתנת האפשרות לרווקות, גרושות או אלמנות המעוניינות לשמר את פוריותן ולהקים משפחה, וכרגע אין באפשרותן. ההלכה מכשירה את ההליך הזה ומכון פוע"ה ממליץ לבצעו כמה שיותר מוקדם. בארבע השנים מאז המכון פועל חזק לקידום הנושא, חלה עליה של 300% בפניה להליכי השימור ובמקביל ירידה בגיל הפונות. אני ממליץ לנשים לצפות בכנס שבו אנו נותנים מענה לכל השאלות וכמובן גם לאחר מכן אנו נותנים הכוונה, יעוץ וליווי אישיים.
יישר כוח גדול למרכז רפואי הדסה, בהובלתו של הרב משה קליין, רב המרכז הרפואי שהוא החלוץ בסיוע שלו לנושא וממשיך במלא המרץ יד ביד".
לאתר הכנס ורישום לנשים בלבד ללא עלות (לינק יישלח לתיבת הדואר האלקטרוני לאחר הרישום)
