מליאת הכנסת
מליאת הכנסתצילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הקואליציה הפסידה בהצבעה הערב (רביעי) ולא הצליחה להעביר בקריאה טרומית את הצעת החוק לשינוי ההרכב הבוחר של הרבנים הראשיים.

מדובר על הצעת חוק של ח"כ משה קינלי טור פז (יש עתיד). ח"כ סמי אבו שחאדה מהאופוזיציה הפר קיזוז מה שאילץ את הקואליציה להזעיק את ח"כ ניר אורבך (ימינה) למרות שלא רצה לתמוך בחוק.

רק אחרי שקראו בשמו שוב ושוב אורבך הגיע להצביע אך האופוזיציה טענה שאורבך הצביע באיחור. המליאה יצאה להפסקה על מנת לברר את המחלוקת.

לאחר הבירור הודיע יו"ר הכנסת מיקי לוי: "לאחר שצפינו בסרטון פעם אחר פעם, גם עם נציגי האופוזיציה, מכיוון שהיו צעקות ולא היה ברור מה קורה, ולא יכולנו להחליט באופן חד משמעי לכאן או לכאן, קיבלתי החלטה להביא את ח"כ ניר אורבך שהוא יצפה. אנחנו סומכים על היושרה שלו, הוא צפה בסרט מספר פעמים וגם הוא לא ידע להחליט, אך בגלל היושרה שלו אמר שמכיוון שיש ספק אז אין ספק ולכן הוא לא יוכל להצביע". לאור זאת נרשם שוויון 51 בהצבעה ולכן החוק לא עבר.

"איזה ניצחון מתוק", בירך ח"כ שלמה קרעי מהליכוד. "קואליציית עוועים ממש. גם נלחמו ביהדות וגם נפלו כמו זבובים. החוק נגד הרבנות הראשית המסורתית נפל במליאה אחרי מאבק איתנים. בראש חודש אדר, קרב על היהדות לא יכול להיות אבוד''.

יו"ר ש"ס אריה דרעי אמר כי ''ממשלה שכל רצונה לחסל את מוסד הרבנות הראשית, בדרך לריסוק זהותה היהודית של מדינת ישראל, אין לה סייעתא דשמייא''.

יו"ר סיעת הליכוד ומרכז האופוזיציה, ח"כ יריב לוין, אמר כי "גם הערב, הקואליציה נוחלת מפלה אחר מפלה, והיד עוד נטויה. הפלגנות בין חלקי הקואליציה הכשילה אותם שוב. ממשיכים להיאבק".

יו"ר יהדות התורה ח"כ משה גפני אמר ''אנו מודים לקב"ה שהחוק שתוכנן לחסל את מוסד הרבנות נפל. ככה זה כשאין להם סיעתא דשמיא''.

יו"ר מפלגת נעם ח"כ אבי מעוז (הציונות הדתית) אמר כי "הניסיון של ח"כ טור-פז והשר כהנא להרוס את הרבנות הראשית נדחה. החוק ביקש לנטרל רבנים מסויימים מהיכולת להתמודד לכהונת הרב הראשי.

''מטרת כל המעשים שעושה הממשלה בענייני דת ומדינה היא אחת - לפרק את זהותה היהודית של המדינה. וכל זה כנגד דעתם של הרבנים הראשיים וכל גדולי הדור''. מעוז הוסיף: ''לזהות המדינה היהודית הייתה אורה ושמחה וששון ויקר".

ההצעה של ח"כ טור פז ביקשה לקבוע מספר שינויים בתהליך בחירת הרבניים הראשיים לישראל. כך מוצע לשנות את הרכב החברים באסיפה הבוחרת, לערוך בחירות גלויות במקום חשאיות וכן לקבוע כי כשירות לכהן כדיין או כהונה בפועל כדיין הם תנאים הכרחיים במסגרת תנאי הכשירות הנדרשים ממועמד לתפקיד הרב ראשי לישראל.

על פי החוק כיום מונה האסיפה הבוחרת 150 חברים, ובהם 80 רבנים - שמתוכם נבחרים עשרה על ידי הרבנים הראשיים. אלא שלפי הצעת החוק של ח"כ טור־פז, מספרם של חברי האסיפה יצומצם ל־120, והנציגות לרבנות הראשית תוגבל ל־50 רבנים בלבד. עשרה מתוכם ייבחרו על ידי שר הדתות, מתן כהנא, לצד שישה רבני קיבוצים אשר נחשבים ליברליים יותר, וייבחרו אף הם בידי השר. בהצעה מוסיף ח"כ טור־פז להצר את צעדי הרבנות הראשית, באמצעות הסרת 18 ראשי מועצות דתיות מהאסיפה הבוחרת.

הצעת החוק מחזקת את הכנסת באסיפה הבוחרת, עם שמונה נציגים מקרב חברי הכנסת (לעומת חמישה בחוק הקיים). נוסף על כך, בניגוד למצב היום, שבו חברים באסיפה הבוחרת שני שרים בלבד, בחוק המוצע נכללים ארבעה שרים - שר הדתות, שר התפוצות, שר העלייה והקליטה ושרה נוספת שתבחר הממשלה.

לצידם יהיו באסיפה, בין השאר, גם יו"ר אגודת הסטודנטים וסגנו, יו"ר ההסתדרות, עשרה אנשי ציבור מתחומי הרוח, החינוך והתרבות, שלוש נציגות של ארגוני נשים העוסקים בתחומים שבהם פועלת הרבנות הראשית ושלושה נציגי ועד ראשי האוניברסיטאות - כלומר, תוספת כוחות ליברליים בגוף הבוחר את הרבנים הראשיים. כן יכהנו באסיפה 25 ראשי הערים הגדולות וששת ראשי המועצות המקומיות הגדולות. הצעת החוק שמה דגש על הייצוג הנשי באסיפה, וברבים מחלקיו מופיע חיוב להכניס ייצוג נשי בקרב אישי ציבור.

ההצעה כוללת שני שינויים רבי משמעות נוספים: האחד - הפיכת ההצבעה מחשאית לגלויה, כדי למנוע עסקאות חשאיות מאחורי הקלעים; והשינוי הנוסף - תנאי שלפיו אדם שירצה להתמודד על התפקיד, יצטרך להיות דיין או בעל כושר דיינות. מדובר בפרט חשוב, לנוכח זהות מועמד פוטנציאלי - הרב דוד סתיו, בעל כושר דיינות, הנחשב בעיני החרדים שנוי במחלוקת, בלשון המעטה.