ביום שני האחרון התקיים דיון בבג"ץ בעתירה של הפורום החילוני, עמותת חדו"ש ו-14 הורים לילדים המשרתים בצבא בנושא הכנסת חמץ בפסח למחנות צבאיים.
בהחלטה שפרסם בית המשפט בעקבות הדיון לא נעתר בית המשפט לבקשת המדינה לדחות את העתירה ובית המשפט הוציא צו על תנאי המורה לצה"ל להצדיק תוך 60 יום את האיסור הגורף הקיים בצה"ל להכנסת חמץ בפסח לבסיסי הצבא, אשר לפיו החזקת חמץ וצריכתו על ידי חיילים בתחום הבסיס מהווה עבירה על החוק, גם אם הדבר נעשה מחוץ למתחמי האוכל הצבאי.
מדובר במזון פרטי בלבד והעתירה אינה מבקשת לשנות את הכלל הקיים לפיו צה"ל מספק מזון כשר בלבד בפסח. מוסכם כי במטבחים הצבאיים ובחדרי האוכל ייאכפו ההגבלות על הכנסת חמץ כפי שהיה בעבר.
בנוסף ניתן צו על תנאי ביחס לדרישה נוספת של העותרים, והיא שההגבלות על הכנסת חמץ וצריכתו בבסיסים יחולו רק מיום י"ג בניסן (ערב פסח), כפי שקובעות פקודות הצבא. זאת, מאחר שבפועל בבסיסים רבים מתחילות הגבלות כבר שבוע ואף יותר לפני החג, למרות שהפקודות אינן מאפשרות זאת.
כזכור, לקראת הדיון הגיש צה"ל תגובה בה ביקש לדחות את העתירה, בטענה כי הפגיעות בזכויותיהם של חיילים המבקשים לצרוך חמץ אינן חמורות, וכי הפקודות האוסרות על הכנסת חמץ באופן גורף לבסיסים הוצאו בסמכות ואף מתחייבות מכוח דיני הכשרות.
משמעות ההחלטה היא שבג"ץ לא קיבל בשלב זה את טענותיה של המדינה ושל הרבנות הצבאית , ובית המשפט ידון דיון מעמיק בשאלה של האם ואיך מאזנים בין זכויותיהם של חיילים ששומרים כשרות לבין אלו שאינם, תוך שמירה על העיקרון החוקי המחייב שהצבא יספק אוכל כשר לחייליו.
את הדברים חיזקה הנשיאה אסתר חיות במהלך הדיון כשאמרה לנציגי הפרקליטות כי "קשה לקבל שאין שום פתרון שניתן למצוא כדי לתת מענה לכאלה שרוצים לאכול חמץ בפסח וזו זכותם. לא יכול להיות שאם יש רצון לא ימצאו פתרון".
זהו נוסח הצו על תנאי שהוצא: "א) מדוע לא ייקבע כי ההגבלות על הכנסת חמץ, החזקתו וצריכתו בבסיסי צה"ל ובמתקניו תיכנסנה לתוקף בכל שנה ביום י"ג בניסן בשעה 9:00 בבוקר, ולא קודם לכן; ב) מדוע לא יתוחם האיסור הגורף על הכנסת חמץ, החזקתו וצריכתו בבסיסי צה"ל ובמתקניו במהלך חג הפסח, כך שיחול רק ביחס לאזורים מסוימים בבסיסים, וזאת באופן שיאפשר שמירה על כשרות המזון המסופק על ידי צה"ל".
בעתירה התבקש גם צו ביניים ביחס לחג הפסח הנוכחי, אשר יאסור על עריכת "מסדרי חמץ" - חיפוש על גופם ובחפציהם האישיים של חיילים, אשר נערכו בבסיסים רבים. בית המשפט ציין בהחלטתו כי צה"ל הצהיר מפורשות כי לא ייערכו עוד חיפושים כאלה, ולפיכך אין צורך בהוצאת צו ביניים ביחס לחג הפסח הנוכחי.
עו"ד אורי רגב, מנכ"ל עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון מסר כי "המדובר אינו רק בשאלת כשרות המזון אלא באופייה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. מבחינת הרבנות הצבאית והפרקליטות המאמצת את עמדתה – ברירת המחדל היא כפייה דתית על כלל החיילים. עבורנו התשובה צריכה להיות מעוגנת באיזון בין הדרישה המוצדקת לאספקת אוכל כשר לבין עקרון חופש הדת והמצפון המובטח במגילת העצמאות''.
ד"ר רם פרומן, יו"ר הפורום החילוני אמר כי "הצו על תנאי שהוצא היום ע"י בית המשפט העליון יבטיח, אם יהפוך לצו קבוע, שחיילים חילונים יוכלו לצרוך מזון פרטי, כשר או חמץ בחופשיות עד יום לפני החג, ובמתחמים ייעודיים במהלך החג עצמו. אלה חדשות נהדרות , חבל רק שבית המשפט לא הוציא צו גם בענין חיפושי החמץ המשפילים בגופם וכליהם של החיילים והסתפק בהצהרת הצבא שזו אינה מדיניותו. כמעט כל חייל בחובה ומילואים יודע שאין קשר בין הצהרת הצבא בנושא למצב בשטח".
בארגון תורת לחימה מגיבים לצו על תנאי שהציבה נשיאת העליון אסתר חיות. "משמעות צו על תנאי בבג"ץ מגלגלת את הכדור בחזרה אל המדינה, ובמקרה דנן על צה"ל", אמרו בארגון תורת לחימה, והוסיפו: "נפרצה פירצה חמורה ועם ישראל "צריך להוכיח" ולהסביר מדוע במדינת היהודים ובצבא היהודי נשמרת המצווה בת אלפי השנים, של "בל יראה ובל ימצא" חמץ. צה"ל צריך לשכנע את אסתר חיות ירום הודה, מדוע מיום הקמתו שומרים חיילים ומפקדים יחד בשמחה על קדושת החג.
''בג"ץ והקרן החדשה פוגעים יום יום במערכת הביטחון של ישראל: במניעת הריסת בתי מחבלים, בשינוי תוואי גדר ובהוראות הפתיחה באש. הפעם אותו מיעוט קיצון ושתלטן - מכוונת ישר ללב, לזהות היהודית של צה"ל, ומנסה בכל כוחו לפגוע."
כזכור, בערוץ 7 נחשף כי צה"ל הקים צוות מיוחד לבדיקת האפשרות להקמת מתחמי אכילת חמץ בימי הפסח.
על פי תשובת מחלקת הבג"צים של פרקליטות המדינה שהונחה בסוף השבוע האחרון על שולחן בג"ץ, בחודש יולי האחרון "הורה ראש אגף כוח האדם בצה"ל על הקמת צוות לבחינת ההוראות בדבר הכנסת מזון חץ לבסיסי צה"ל במהלך חג הפסח. בחודש אוגוסט 2021 מונה הצוות, בראשות קצינה בדרגת אלוף-משנה מאגף כח האדם, ובהשתתפות בעלי תפקידים מאגף כח האדם, חיל החינוך, הרבנות הצבאית, אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, ומפקדים ממספר יחידות."
הצוות המורחב בדק אפשרות לבצע שינוי של הפקודה המטכ"לית מתקופת הרב הראשי לצה"ל האלוף הרב גורן זצ"ל האוסרת כליל הכנסת חמץ לפסח, והחלפתה ב"אפשרות להכנסת חמץ לבסיסים במתכונת מוגבלת, כלומר רק למתחמים ייעודיים, אשר יוגדרו לצורך כך בבסיסים."