במסגרת רפורמת הגיור של שר הדתות מתן כהנא, רבני יישוב ורבנים אזוריים יוכלו לעמוד בראש הרכב גיור. כך עולה מהצעת חוק הגיור שהונח היום (שני) על שולחן הכנסת.
בנוסח הצעת החוק שאושרה בוועדת שרים לענייני חקיקה לפני כשבועיים רק רב עיר מכהן יכול להקים בית דין מקומי לגיור ורק הוא יכול לעמוד בראש ההרכב. אך בנוסח הצעת החוק שהתפרסם היום גם רב יישוב ורב אזורי יכול לעמוד בראש ההרכב. מדובר בצעד לכיוון הצעת החוק כפי שביקשה ח"כ יוליה מלינובסקי לקדם אותה.
בסעיף 15(א) להצעת החוק נאמר כי "ראש בית הדין המקומי לגיור (שהוא רב עיר, י"ג) ישב בראש ההרכב של בית הדין המקומי לגיור", אך בסעיף הבא נאמר כי "על אף האמור בסעיף קטן (א) - ראש בית הדין המקומי לגיור רשאי לבחור דיין שנכלל במאגר המועמדים ומתקיים לגביו האמור בסעיף 19(ב)(2) שיעמוד בראש הרכב בית הדין המקומי לגיור".
והנה, הסעיף המדובר מדבר מפורשות על אדם ש"מכהן כרב אזורי או כרב יישוב". הרב המקומי שיכול לעמוד בראש ההרכב כאמור חייב להיות "עובד המועצה הדתית או המועצה האזורית, לפי העניין, בעל ותק של 10 שנים לפחות" וגם להחזיק בתעודת הסמכה מהרבנות הראשית לישראל.
לקריאת נוסח הצעת החוק המלא לחצו כאן
מלשכת השר כהנא נמסר: ''האחריות על גיורים תהיה רק בידי רבני ערים שיוכלו למנות ממלאי מקום שישבו במקומם בראש מותבים. בכל מקרה, כל גיור יסתיים רק בחתימת רב העיר לאחר שוידא כי הליך הגיור נעשה כנדרש.
''כמו כן, רבני ישובים שיוכלו לעמוד בראש מותב גיור יהיו רק רבנים ותיקים בעלי נסיון ותקן מאושר של רב ישוב.
מדובר במספר קטן של רבנים ולא בכל רב ישוב שנבחר על ידי הקהילה. אם הרבנות הראשית סבורה שיש לערוך שינויים בתחום זה, עליה לממש את קריאתה שלה עצמה לדו שיח והידברות על החוק, כפי שהודיעה לפני כשבועיים וכפי שנענתה ברצון על ידי השר''.