בית חולים. אילוסטרציה
בית חולים. אילוסטרציהצילום: shutterstock

במחלקת טיפול נמרץ כללי בית החולים בילינסון מקבוצת הכללית פיתחו מערכת בינה מלאכותית ראשונה בעולם לחיזוי הדרדרות של חולי COVID-19 והמלצה להנשמה שלהם, בזמן אמת.

המערכת למדה מאפייני ההידרדרות להנשמה תחילה ממידע פתוח ואז עברה לימוד והתאמה לקורונה על סמך נתונים מ-1,700 מאושפזי קורונה בבתי החולים בילינסון והשרון, מהם 160 הזדקקו להנשמה מלאכותית.

בשנים האחרונות נעשה שימוש בבינה מלאכותית במחקרים רפואיים רבים, אולם ב-500 הפרסומים האחרונים הקשורים לבינה מלאכותית בטיפול נמרץ, הרוב המכריע של פיתוחים אלו נשאר בסביבת הבדיקות בלבד; רק לקומץ מהמחקרים הללו נעשתה אבלואציה בטיפול קליני ממשי, וגם זה בצורה שלא סיפקה את הרופאים.

אז איך עובדת המערכת בינה מלאכותית? על מסך הרופא מופיעה רשימת המטופלים הלא מונשמים במחלקה, הסובלים מאי -ספיקה נשימתית והסבירות שלהם להזדקק להנשמה, לאחר מכן חלון נוסף מציג את המגמה של כל חולה בסיכון ולאחר מכן ישנו חלון נוסף המספק את הפרמטרים המשפיעים.

מערכת הבינה המלאכותית החדשה נעשתה בשיתוף פעולה פורה בין צוות מומחי ה-AI בחברת TSG בראשות שמואל טפלר וד"ר ליאוניד שוורצר ובין מחלקת טיפול נמרץ של בית החולים בילינסון בראשות פרופ׳ פייר זינגר, יחד עם צוות ה-IT של בית החולים בראשות חגית הנדל ובמימון הרשות לחדשנות.

פרופ פייר זינגר, מנהל טיפול נמרץ כללי בבילינסון: "קיים מספר קטן של פתרונות דומים לכך בעולם, אולם ההישג כאן הוא מאד משמעותי ולא דווח בעבר. זו הפעם הראשונה שרופאי טיפול נמרץ יכולים להשתמש באופן מעשי ואמיתי במערכת בינה מלאכותית, הן בשל רמת האמינות והדיוק הגבוהים, והן משום שהרופא יכול להבין ולנתח את ההמלצה. המערכת בינה מלאכותית היא תרגום למציאות של חלום ישן שלי-לא רק להשתמש בידע של רופאים מנוסים, אלא גם לנצל את הנתונים המרובים שנצברים עם השנים בבית החולים, לטובת המטופל".