יוליה טימושנקו, לשעבר ראש ממשלת אוקראינה וכיום יו"ר מפלגת בטקיבשצ'ינה, אומרת בראיון ל-i24NEWS כי היא מודה לראש ממשלת ישראל, נפתלי בנט, על מאמצי התיווך, אך מוסיפה כי יש לחזק את אוקראינה בהיבט הצבאי.
טימושנקו, אשר נמצאת כעת בקייב, סיפרה על המצב הקשה כעת באוקראינה: "יש משפחות עם תינוקות שנשארות בערים במחוז קייב ובערים אחרות שמכותרות ונשארו ללא חשמל, מזון ומים. יש שם ילדים שמתים מרעב וממחסור במים. האם זה משהו שיכול להמשיך להתרחש עכשיו באוקראינה ובעולם? לא.
"המצב הזה מהווה עכשיו אתגר לכל בן האדם בעולם שיש לו לב ושמבין שאם נפספס את זה עכשיו, אם לא נגן על אוקראינה ולא נשמור עליה, פירוש הדבר שהאנושות לא מסוגלת להתנגד לרוע מוחלט. זה מצב מאוד קשה. ולכן, אנחנו מודים היום לכל המדינות שתומכות באוקראינה, אנחנו גם מודים לישראל, שראש הממשלה שלכם התחיל את הדיאלוג עם נשיא רוסיה. כמובן שעוד מוקדם לדבר על תוצאות כלשהן אבל אנחנו צריכים כעת את אחדות העולם, את כל האנשים הטובים וכל העמים שמעוניינים בשלום בעולם, בשקט, בדמוקרטיה.
"אני רוצה שכולנו נהיה למשפחה אחת נגד מה שהורג את הילדים שלנו. אתם יודעים שלאוקראינה וישראל יש הרבה רגעים היסטוריים משותפים. אתם יודעים היטב שאחת מראשי הממשלה החזקים של ישראל, גולדה מאיר, נולדה בקייב. אתם יודעים שנתן שרנסקי מדונצק שהרוסה לגמרי עכשיו.
''אני יודעת שגם לישראל יש חיים לא פשוטים, אבל אתם הצלחתם לבנות מדינה פורחת ומצליחה, כאשר אתם נמצאים במצב מלחמה קבוע וכל אחד בישראל יודע להגן על מדינת ישראל. אתם יכולים להבין כעת את אוקראינה כמו שאף אחד אחר אינו יכול. ולכן אני מבקשת מכם תמיכה, סולידריות, אחדות עם אוקראינה. כדי שנוכל להגן על האנושות".
טימושנקו נשאלה כיצד לדעתה ניתן לעצור את פוטין, כמי שמכירה אותו ונפגשה עימו פעמים רבות, והשיבה: "רק כוח. אני לא חושבת שמו"מ יכול לעצור כעת את הטרגדיה הזאת. כעת זה כוח נגד כוח, הכוח של רוסיה נגד הכוח של העולם החופשי".
עוד הוסיפה: "אם אוקראינה תיפול זה אומר שאין בעולם מנגנון שמבטיח חיי אדם. זה אומר שארגונים בינלאומיים לא מתפקדים, אם הם לא יכולים לעמוד במצבי חירום ולהתמודד איתם בצורה יעילה. יש כאן הרבה דברים שנמצאים על הפרק, לכן הוא (פוטין) לא יעצור, הוא ילך עד הסוף".
טימושנקו הסבירה בראיון לעיתונאית i24NEWS, יאנה סוריאדנה: "לא חייבים לקבל החלטה על בסיס נאט"ו כדי לסגור את השמיים. צריך לבנות קואליציה של מדינות שסביב אוקראינה, שיסכימו לקחת את כל הצעדים הנדרשים כדי להגן על אוקראינה. זו קואליציה של רצון טוב, ואני מאושרת שהיום ראש ממשלת בריטניה התחיל לבנות קואליציה כזאת כדי להגן על אוקראינה. זה נושא שלא סובל דיחוי, זה נושא דחוף שיכול להציל את המצב.
''קואליציה כזו יכולה לקבל החלטה על סגירת השמיים מעל אוקראינה ולהבטיח את יישום ההחלטה(...). אנחנו רואים עכשיו את המצב עם הצבא הרוסי באוקראינה. נכון, הצבא שלנו נלחם בכל הדרכים האפשריות, אבל אתם יודעים שאין לנו מספיק תחמושת ואנחנו צריכים יותר. אני יכולה להגיד שוב, אין לרוסיה כרגע יכולת לפתוח במלחמה במדינות נוספות. לא יספיקו להם התחמושת, הלוחמים והארגון. זה גם בלתי אפשרי בשביל רוסיה ברמה הפוליטית, כי אז הם יתנגדו לכל העולם והם יושמדו כמדינה תוקפת תוך מספר שעות אם העולם ילחם צבאית נגדם. פחד זה הנשק של רוסיה ואם אנחנו נכוון את הנשק הזה נגד עצמנו, אנחנו לא נוכל להתנהג בצורה נכונה, לא נוכל להגן על עצמנו כאנושות ולא נוכל להגן על העולם".
על מאמצי התיווך של ראש ממשלת ישראל, נפתלי בנט, אמרה טימושנקו: "אני רוצה להודות לראש הממשלה שלכם על כך שהוא מעורב בדיאלוג. תקווה להשיג שלום בדרכים דיפלומטיות לא יכולה להיעלם לחלוטין, אבל בצל הדיאלוג, יש להמשיך ולחזק את אוקראינה בהיבט הצבאי. מאוד חשוב להבין את זה. משא ומתן, ואנחנו מקווים מאוד שהוא יביא לתוצאות, לא יכול לעצור את אספקת הנשק לאוקראינה והגעה של לוחמים מתנדבים זרים לאוקראינה, והוא גם לא יכול לעצור קבלת ההחלטה לגבי סגירת השמיים מעל אוקראינה. אבל אנחנו מתפללים שהמשא ומתן יהיה מוצלח ואנחנו מודים על המאמץ של מדינת ישראל.
''לגבי התנאים שמציבים לאוקראינה ואנחנו יכולים לקרוא אותם בכל מקום, אלה תנאים שאף מדינה בעולם לא הייתה מקבלת. האולטימטום הראשון זה דה-נאציפיקציה, הגדרה שלא יכולה להתאים בשום צורה באוקראינה. אילו לאומנים ופאשיסטים יש בחרקיב, שם כל התושבים מדברים בשפה הרוסית? שם תמיד הצביעו בעד מפלגות פרו-רוסיות, היום הורגים ומפציצים אותם. מה שהם מכנים כדה-נאציפיקציה, זה אולטימטום של מדינה תוקפנית כדי שנוותר על הזהות הלאומית שלנו, כדי שנוותר על התרבות והמסורת שלנו, על השפה שלנו ועל ההיסטוריה שלנו. אני רוצה להגיד לכם: אף מדינה בעולם לא תהיה מוכנה לוותר על הנשמה שלה. עבור כל אחד מאיתנו השפה שלנו, המסורת שלנו וההיסטוריה שלנו זה הלב שלנו(...).
''התנאי השני הוא פירוז אוקראינה, ומשמעות הדבר היא כניעה של אוקראינה. תגידו, המדינה שלכם הייתה יכולה להיכנע, להשאיר את העם שלה ואת האדמה שלה, את הילדים שלה? אף פעם לא. וגם אנחנו אף פעם לא נעשה את זה. כולנו היום בקייב, הנשיא, הממשלה, חברי הפרלמנט. אני כרגע מדברת אתכם מקייב. ומה שלא יקרה, אנחנו נישאר כאן עד הסוף ואף אחד לא יזוז מהאדמה שלנו. על איזה כניעה, או פירוז בשפה שלהם, הם מדברים? אפילו אם לא יישאר לנו יותר כוח, כולנו ביחד נילחם על כל סנטימטר של קייב, כולל כל הצוות שלי. ואני חושבת שגם הנשיא ייצא לרחוב ויגן על אוקראינה.
''אי אפשר להסכים לדרישות הללו. אותו דבר לגבי הדרישה לוותר על השטחים שלנו, מדונבס או חצי האי קרים. האם ישראל הייתה יכולה לוותר על השטחים שהעם שלכם מחשיב לאדמה שלו? לא. וגם אנחנו לא נוותר. כי יש שם אנשים שצריכים את העזרה שלנו ואת ההגנה שלנו. אנחנו לא מעוניינים בגבולות ושטחים של מדינות אחרות. שיניחו לנו ושיעשו כך שהעם שלנו יוכל לפרוח ולהתפתח כמו שזה היה לפני המלחמה הזאת. הם לא סלחו לנו על הבחירה האירופאית שלנו, הם לא סלחו לנו על החופש שלנו, הם לא סלחו לנו על הרצון להיות מאושרים. הם הורגים אותנו רק כי אנחנו הולכים בדרך שלנו".
על הדיווחים בארץ לפיהם בישראל התאכזבו מהביקורת של הנשיא זלנסקי כלפי ישראל, לאחר שזו לטענתו לא הביעה תמיכה נחרצת יותר, אמרה טימושנקו: "אני חושבת שכרגע כל עם וכל מנהיג מדינה, וגם אליטה של כל מדינה, בוחרים באיזה צד הם נמצאים. אין כרגע צבע אפור. אני לא מבקרת, אני לא רוצה לבקר אף אחד, או להאשים במשהו. זו לא המטרה שלי. אני רק רוצה להגיד שאם בלב שלנו יש אמונה באלוהים, ולעם ישראל יש אמונה חזקה באלוהים, היא נמצאת ברמה הגנטית בדם של הישראלים, אתם לא יכולים להיות בצד של הרוע. אתם לא יכולים להיות בצד של הרוע מטבעכם. לכן אני רוצה להאמין שאתם איתנו".