ראש מחלקת סיכול פשיעה באגף סיף של משטרת ישראל, נצ"מ יגאל עזרא מספר בראיון לערוץ 7 על האגף החדש שהוקם לפני שמונה חודשים במטרה לסכל ולמנוע את הפשיעה בחברה הערבית.
לדבריו, נכון להיום פועלים באגף 78 שוטרים ונמשך גיוסם של שוטרים מוסלמים, לצד יוזמות להקמת תחנות שיטור במגזר הערבי.
הוא מציין גם כי האגף האגף מקיים פעילות קהילתית עניפה בחברה הערבית בדגש על בני הנוער, פעילים ברשתות החברתיות ומובילי דעת קהל, בניסיון להעביר את המסרים החשובים נגד הפשיעה.
עקב חקירת מח"ש נצ"מ עזרא מנוע מלהתייחס באופן ישיר לפעילות לוחמי יחידת המסתערבים המשטרתית ברהט הלילה (שלישי) במהלכה נפתחה אש חיה לעבר השוטרים, אבל מסכים לומר כי "האירוע הוא חלק מתופעה של עבריינים שמסתובבים חמושים בעיר ועלולים להיות בלתי צפויים כשהם נתקלים בשוטרים בנסיבות שונות".
הוא מציין עוד כי "כאשר המשטרה מזהה סכסוך בין שתי משפחות פשע מבצעים פעולות נגד שתי המשפחות ועוצרים חשודים משני הצדדים".
הפעילות שלכם שמקבלת הרבה הד תקשורתי באחרונה לא מבשרת על ירידה בפשיעה במגזר הערבי?
"יש מגמת ירידה בפשיעה ואירועי הירי במדינת ישראל. באוגוסט המפכ"ל וראש הממשלה הכריזו על הבעיה של הפשיעה ברחוב הערבי כבעיה המרכזית של מדינת ישראל. המשטרה הקצתה משאבים רבים לטיפול בבעיה כולל לוחמים של מג"ב, הקמת תחנות משטרה חדשות, הקמת יחידות מרכזיות, כדי שיתנו עוד כוח למלחמה בפשיעה הערבית".
"אנחנו במלחמה נגד שלושת ארגוני הפשיעה של משפחות חרירי, ג'רושי ואבו לטיף. רק לאחרונה ראשי הארגון נכנסו לכלא, נתפסו נשקים, נתפסו 200 מיליון שקלים ונתפסו רכבי יוקרה שלהם. אנחנו מדברים על ארגונים בסדר גודל של בין 1,000 ל-2,000 עבריינים, החל מהעומד בראש הארגון ועד אחרון המבצעים בשטח".
אפשר לדבר מעט על שיטות הפעילות?
"אי אפשר להרחיב יותר מדי, אבל אומר שיצאנו במבצע 'מסלול בטוח' במסגרתו פעלנו נגד 550 עבריינים שהם משפיעים על הפשיעה הבינונית ברחוב הערבי ולא קשורים למשפחות הפשע. התבצעה פעילות נגד כ-80% מהעבריינים הללו, הוגשו 180 כתבי אישום, 135 נעצרו עד תום ההליכים נגדם, תפסנו 1,100 כלי נשק מתחילת 2022 ורשמנו ירידה של 36% באירועי הירי במגזר".
אלה הישגים יפים, אבל השאלה היא כמה כלי נשק עוד מסתובבים במגזר הערבי.
"אנחנו מדברים על כ-7,000 אירועי ירי בשנה, מתוכם בכ-30% אחוז נעשה שימוש חוזר בנשק בלתי חוקי מה שמוריד אותנו ל-5,000 אירועים בשנה. מתוך זה תפסנו במהלך שנת 2021 כ-4,000 כלי נשק. להערכתנו מדובר בעוד כ-10,000 עד 20,000 שמסתובבים בחוץ".
נצ"מ עזרא מרחיב גם על שיתוף הפעולה של המשטרה בתחום עם מערכת הביטחון. "יש לנו שיתוף פעולה הדוק עם השב"כ וצה"ל. בחודשים האחרון הצלחנו לסכל 23 הברחות של כלי נשק מלבנון וירדן שהיו אמורים להגיע לרחוב הערבי ולמשפחות הפשע. חיסלנו 15 מחרטות שמייצרות נשק מסוג קרלו בשטחים ומשמש לכ-60% מאירועי הירי. אנחנו סוגרים את המקומות שאליהם מגיעים כלי הנשק".
לדבריו, לצד זאת יש הירתמות גדולה של רשות המיסים, הפרקליטות ומשרד הפנים כדי להיאבק בפשיעה במגזר.
נצ"מ עזרא מעריך שארגוני הפשיעה במגזר הערבי מרגישים היטב את נחת זרועה של המשטרה. "חלקם מאחורי סורג ובריח, חלקם ברחו לחו"ל, חלקם נפטרים מהנכסים שלהם, מסתגרים בבתים ומורידים פרופיל. ראינו ראש ארגון פשע שמסגיר את עצמו למשטרה. הרחוב הערבי מרגיש את המשטרה בשטח. חלק מהעבריינים חושבים שהמלחמה הזאת קצרה והמכה תחלוף, אבל אין לנו כוונה לעצור. התוכנית שלנו היא ארוכת טווח".
הקורונה הגבירה את הפשיעה במגזר הערבי?
"היא לא השפיעה כלל. לא על הסכסוכים הקיימים ולא על ארגוני הפשיעה שפועלים בשטח".
יש שיתופי פועלה בין משפחות פשע ערביות ליהודיות?
"צריך להסתכל על ארגוני הפשע באופן כוללני - לא רק על אלו בחברה הערבית - אלא על כל הארגונים במדינת ישראל. יש ללא ספק שיתופי פעולה בין הצדדים ואנחנו בשטח מנסים לסכל אותם. הם יודעים היטב לחלק ביניהם את העוגה והשטח ולשתף פעולה".
יש גם פעילות לאומנית או הכוונה לפעילות חבלנית בארגוני הפשיעה הערביים?
"אנחו לא לא זיהינו חיבור בין ארגוני פשיעה במגזר הערבי לאירועים לאומניים".