השרה אורנה ברביבאי
השרה אורנה ברביבאיצילום: Yossi Zeliger/Flash90

עובדי ניקיון הפגינו אתמול מול קרית הממשלה בתל אביב נגד התנהלותה של שרת הכלכלה, אורנה ברביבאי, שלדבריהם מתעלמת מההסכם הקיבוצי שנחתם איתם לעליית שכרם מ-29 שקלים לשעה ל-36. יו"ר ארגון חברות הניקיון, אבי מזרחי, מסביר את מניעי ההפגנה.

"חתמנו על הסכם קיבוצי בנובמבר יחד עם יו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד. לאחר שההסכם נחתם הוא צריך לקבל את צו ההרחבה מהשרה, אבל עברו ארבעה חודשים והשרה משום מה מסרבת לתת את צו ההרחבה", אומר מזרחי ומדגיש: "מדובר באוכלוסיה החלשה ביותר במדינת ישראל. אנשים שמשתכרים 4700 שקלים נטו. תקום שרת הכלכלה או מישהו אחר ויסבירו איך אנשים שמנקים עבורנו את המרחב הציבורי מפרנסים משפחות עם סכום כזה שלא מספיק לשבוע".

עוד מוסיף מזרחי ומזכיר את "יוקר המחיה המטורף שקפץ לשמים בצורה דרמטית, והאנשים הללו ממשיכים לקבל 29 שקים ברוטו לשעה". לדבריו אנשיה של שרת הכלכלה מפנים אותו ואת ראשי הענף לאוצר לניהול דיאלוג שיוביל לתוצאות, אך הסמכות לניהול שיח כזה עם האוצר נתונה לדבריו אך ורק בידיה של השרה ברביבאי. "ייזכר לדיראון עולם שמשאירים במשמרת שלה את האוכלוסייה הזו במצב הזה", הוא אומר.

לדבריו אם זה יהיה היחס שיקבלו עובדי הניקיון גם בהמשך לא יהיה מנוס מהשבתת הענף. "לא יהיה ניקיון בבתי חולים ובחדרי ניתוח, בבתי אבות, בבתי ספר ובמרחב הציבורי. אי אפשר לצפצף ככה על אוכלוסיה גדולה כל כך, 170 אלף איש, שרובם עולים מחבר העמים ואתיופיה. למה להתייחס אליהם ככה?".

"עד שהיא לא תחתום על צו ההרחבה לא נרפה, ואם יהיה צורך להשבית נשבית", אומר מזרחי. "מדובר בסך הכול בעליה שתביא אותם ל-5700 שקלים. על מה מדובר? לא מדובר על השכר הממוצע במשק. גם להם מגיע להשתכר ולהתפרנס. אלו אנשים שכבר שנים נמצאים באותו שכר".

בדבריו מעיר עוד מזרחי כי "הממשלה מחזיקה בשני כובעים. היא זו שקובעת את גובה שכר המינימום והיא גם המעסיקה הראשית במשק. נוח לה המצב הזה, נוח לה לדרוך על אותה שכבה נמוכה שמשתכרת אגורות".

"הממשלה המעסיקים וההסתדרות חתמו על העלאת שכר המינימום ב-54 אגורות. זה הגיע לממשלה ואדון לפיד, ראש הממשלה החליפי, התנגד לזה, פוליטיקה קטנה על גב העובדים החלשים", קובע מזרחי, "גם לתוספת הזו אדון לפיד התנגד בגלל פוליטיקות של תן לי ואתן לך. המלחמות האלה מתנהלות על גב האנשים המסכנים הללו".

מדוע העובדים לא יוצאים למפגן של השבתה? "עובדי הניקיון הם עם מאוד חלש והם מאוד חוששים. אם הם יצאו לשביתה לא יהיה מי שישלם להם את 4700 השקלים הללו. הם לא מסוגלים. אין להם איך לממן את יומיים ההשבתה. זה לא רשות הנמלים או שדות התעופה שיש להם גב כלכלי". עם זאת הוא אומר כי אם לא תהיה ברירה ארגונו יוביל להשבתה ויעמוד מאחוריה ויממן את אותם יום או יומיים של השבתה.

"מובן שהבעיה היא אורנה ברביבאי, אבל אנחנו צריכים להרים את העניין כחברה. מה, אנחנו חיים בחברת עבדים?", שואל מזרחי. "ההסכם לא שווה כלום בלי החתימה שלה, שמחייבת את כל משרדי הממשלה והרשויות המקומיות שהם המעסיקים המרכזיים במשק. מתאים לה שבהיעדר חתימה זה לא מחייב אותם. על מה מדובר? על שישה שקלים למי שגם חיים בשכירות. זה לא ייאמן".

על גיוס עובדים במציאות שכזו קובע מזרחי כי המציאות מתעללת בהם. "לא מצליחים לגייס עובדים. יש את הסקטור הפרטי של חברות ההייטק וכו' שמזמן משלמים 36-40 שקלים. כל העובדות המבינות יותר עוברות מהר להייטק ומקבלות יותר. רשות שדות התעופה, שהיא גוף ממשלתי, נקלעה למשבר כשלא היו להם עובדי ניקיון והם העלו מ-29.12 לכמעט 35 שקלים וגם כך הם לא מצליחים לגייס עובדים. היום עובדים שם עובדים זרים מאריתריאה וסרי לנקה ללא אישורים ביטחוניים ותעודות זהות ישראליות, אבל עוד מעט לא יהיו עובדים בבתי חולים ובמשרד הביטחון. ישבנו באינספור דיונים בכנסת ובמקומות נוספים והם לא מבינים שאין עובדי ניקיון. הם לא רואים את המחסור למרות שעבודת מחקר גילתה שכיום חסרים ארבעים אלף איש. זה מחסור שגורם לכך שעובד אומר שהוא לא מוכן לעבוד בפחות מארבעים שקלים, מעבר לשוק משק הבית של כלכלה שחורה במחיר כפול והמדינה לא מתעוררת".

"יש גופים ביטחוניים שבקושי יש להם עובדי ניקיון. מה הם יעשו כשהעובדות יצאו לפנסיה ואין דור ממשיך. זה ענף עם תדמית נמוכה ולא רוצים לעבוד בו. אנחנו בפתחו של משבר גדול של חוסר בעובדי ניקיון. בתי חולים פוחדים לדבר על המחסור שלהם בעובדי ניקיון כי אנשים לא יגיעו לבתי חולים שכאלה, בין השאר מדובר בבילינסון, תל השומר ואחרים".