חקירה במשטרה אינה חוויה שאדם מן היישוב רגיל בה. היתקלותו הראשונה של אזרח מן השורה עם חוקרי משטרה מנוסים ופערי הכוחות במפגש בין לובש המדים לאזרח – מובילים לנחיתות מובהקת, אשר בסופו של יום עשויה לפגוע באזרח ואף לשלול את חירותו.
מה ניתן לעשות במצב שבו קיבלת הזמנה לסור לחקירה במשטרה? האם כדאי לפנות לעורך דין? האם עצם הפנייה לעורך דין מגבירה את החשד נגדך? עורך דין פלילי מסביר.
עם כניסתך לחדר החקירות, עליך לוודא מה מעמדך. כלומר, האם אתה צפוי להיחקר כעד לביצוע העבירה או האם אתה צפוי להיחקר כחשוד בביצוע העבירה. לדבר יש משמעות רבה בדבר הסיכון המשפטי הכרוך בחקירה. לצורך הדוגמה: נניח שבוצעה עבירת אלימות במשפחה בבניין שבו פלוני גר. פלוני מתבקש להגיע לתחנת המשטרה לצורך מתן עדות.
במסגרת החקירה, ייתכן ופלוני ישאל האם הוא שמע איומים וצעקות, האם הוא יודע אם ישנן מצלמות אבטחה באזור הבית וכדומה. במצב דברים זה, פלוני יכול להתייעץ עם עורך דין לפני החקירה אך חשוב לציין כי לא בהכרח שהדבר יסייע לאינטרס האישי של פלוני. שכן, פלוני במקרה הזה כלל לא חשוד בביצוע העבירה.
לעומת זאת, כאשר אזרח נחקר במשטרה בחשד לביצוע עבירה, ישנה חשיבות מכרעת בקבלת ייעוץ לפני חקירה מעורך דין פלילי מנוסה. חשוב להבין: מטרת החקירה הינה לאסוף ראיות מפליליות כנגד החשוד, אשר בסופו של יום תאפשר העמדה לדין פלילי. התנהלות לא נכונה בחקירה, עשויה לחרוץ את גורלו של הנחקר.
לכן, אם זומנת לחקירה במשטרה יש ליצור קשר עם עורך דין העוסק במשפט הפלילי ללא דיחוי. רבים טועים לחשוב, כי עצם בקשתם להתייעץ עם עו"ד לפני החקירה, מגבירה בעיניי החוקרים את החשדות כנגדם, אולם לא כך הדבר.
ראשית, זכות ההיוועצות עם עורך דין לפני חקירה הינה זכות ראשונה במעלה, אשר הוכרה בשיטת המשפט הישראלי כזכות חוקתית. מעבר לכך, חשוב לדעת כי עצם ההתייעצות עם עורך דין לפני חקירה, אינה מעלה ואינה מורידה בנוגע לחשדות. אם לא די בכך, חוקרי המשטרה אינם הגורם הקובע אם יוגש כתב אישום או לא.
לכן, העצה החשובה ביותר היא לפנות לעורך דין פלילי מומלץ לפני החקירה ולפני מסירת כל פרט לחוקרי המשטרה אודות החשדות המיוחסים לך. עורך דין פלילי בעל ניסיון ידע לגבש עבורך אסטרטגיית הגנה – כבר מחקירתך הראשונה ולכל הפחות להביא לצמצום הנזקים שיגרמו לך.
מעבר לכך, המפגש עם עורך הדין בתחנת המשטרה עשוי לשפר את מצבו המנטאלי של החשוד ובכך התנהלותו של האחרון בחקירה תהיה קרה ומחושבת, כפי שצריך להתנהג בחקירת משטרה – על אף המתח שבסיטואציה זו.
האם השוטר חייב ליידע את החשוד בדבר זכות ההיוועצות עם עורך הדין?
חד משמעית כן. למעשה, כאשר אדם נחקר במשטרה בחשד לביצוע עבירה, על חוקר המשטרה חלה חובה בפתח החקירה להזהירו ולהסביר לו אודות שתי זכויות בסיסיות: הזכות להתייעץ עם עורך הדין וזכות השתיקה. להלן נוסח האזהרה:
"אני איש משטרה (שם השוטר) מודיע לך כי אתה חשוד ב(תיאור העבירה) זכותך לא לומר דבר, דבריך יתועדו ועשויים לשמש כראיה בבית משפט, ואולם דע כי בית משפט יוכל להביא בחשבון את שתיקתך. זכותך להיוועץ בעורך דין לפני חקירתך בכפוף למגבלות הקבועות בחוק וזכותך להיוועץ בסניגור ציבורי אם אתה זכאי לכך על פי חוק, לרבות בשל מחסור באמצעים".
כפי שניתן להבין, על חוקר המשטרה מוטלת החובה להסביר ולציין בפני החשוד מהן החשדות המיוחסות ועל מה הנחקר צפוי להיחקר. בנוסף, על חוקר המשטרה מוטלת חובה ליידע את החשוד בדבר זכותו להתייעץ עם עורך דין לפני תחילת החקירה ועל זכותו של הנחקר שלא להשיב לשאלות (שמירה על זכות השתיקה).
על כל פנים, התייעצות עם עורך דין לפני חקירה הינה בעלת חשיבות רבה, אשר במקרים מסוימים עשויה להוביל לסגירת התיק לפני הגשת כתב אישום. חשוב לציין כי מבחינה ראייתית, לגרסתו הראשונה של החשוד יש משקל רב ולכן, מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין העוסק בתחום הפלילי כבר בתחילת ההליך ולקבל הכוונה מתאימה.