מעל הניסיונות לייצר שיח מגשר בין רוסיה לאוקראינה מרחף החשש במערב לצעד קשה של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, בדמות שימוש בנשק לא קונבנציונאלי. פרופ' זאב חנין, מומחה לרוסיה, מנתח בערוץ 7 את מהלכיו האחרונים של פוטין ומעריך את צעדיו הבאים.
פרופ' חנין מציין כי גם הוא, כמו רוב מוחלט של המומחים הגדולים טענו שלפי כל ההיגיון פוטין לא ייצא למלחמה שכן מלחמה שכזו תוביל אותו לקבל הרבה פחות ממה שיוכל לקבל בלעדיה. גם כעת, אחרי שהמלחמה החלה, אומר פרופ' חנין, פוטין יקבל לכל היותר סטטוס קוו, כלומר חזרה למצב שלפני המלחמה. להערכתו חלון ההזדמנויות לשיח הולך ומצטמצם כעת, אך כל זאת נאמר על בסיס מחשבה הגיונית, אך את מהלכיו של פוטין אינם בהכרח מתנהלים על פי ההיגיון של האדם הממוצע.
על אף הסתייגות זו מעריך חנין כי פוטין לא יעשה שימוש בנשק לא קונבנציונאלי גם ברמה הטקטית שכן "עם כל אי ההסכמות, הביקורת והסנקציות אירופה ממשיכה לקנות נפט וגז מרוסיה שמקבלת כסף רב להמשיך לממן עסקים כרגיל ובמציאות כזו להשתמש בנשק שכזה ולהרוס את העולם יחד עם רוסיה עצמה... אנחנו לא שם".
"יש שתי אופציות, או שאדם עובד שלא לפי ההיגיון המקובל של האדם הסביר, או שהוא רואה את הדברים בחוקי היגיון אחרים ממה שאנחנו רגילים. בינתיים לא ברור איפה אנחנו נמצאים כעת. יחד עם זאת, אם לפני שבועיים היינו סבורים שהצד הרוסי לא ישתמש בכל האפשרויות שבאפשרותם והם נכונים למו"מ אלא שההצעות לא מספקות, יש בצד הרוסי יותר הבנה שצריך לדבר ברצינות, ומהצד האוקראיני יש נקודות של תחילת הבנה שצריך ליישר קו עם העולם המערבי, כולל ישראל. מבינים גם באוקראינה שכדאי להיות הכתובת המרכזית לכל ההצעות מאשר שיסגרו עסקה עם פוטין בלעדיהם".
מוסיף פרופ' חנין ומעריך כי מבחינת זלנסקי המטרה היא בראש ובראשונה "להוציא את כל הכוחות הרוסים מהשטח האוקראיני, והבנה שהחזרת כרים והאזורים הבדלנים לאוקראינה היא לא מציאותית. הם מחפשים לסיים את המלחמה, קבלת ערבויות לביטחון של אוקראינה מבלי להיכנס לנאט"ו ותכנית מרשל לאוקראינה (תכנית שיקום בינלאומית למדינה). במציאות כזו אוקראינה מוצאת את עצמה במצב של אזרביג'אן וההבנה שכדאי לה לקבל הרבה לטווח ארוך".
האם זלנסקי יכול לשכנע את העם שלו לבחור במהלך שכזה שמשמעותו היא כמעט כניעה לתכתיב הרוסי? פרופ' חנין סבור שהתמיכה העצומה שהוא זוכה לה ברחוב האוקראיני, למעלה מתשעים אחוזי תמיכה, לצד המוניטין שקיבל בשבועות האחרונים מציבים אותו בעמדה שמאפשרת לו למכור לאוקראינים גם דברים לא קלים, כהגדרתו. "בנוסף, לעומת מה שהיה לפני חודשיים יש את הבונוס שיתייחסו לצבא האוקראיני בצורה רצינית ושתהיה להם אמירה בהליך קבלת ההחלטות ברמה הבינלאומית. מבחינה תודעתית לצד בונוסים סוציואקונומיים זה פתרון שרוב האוקראינים היו חותמים עליו".
ובחזרה למהלכים בהם יכול פוטין לנקוט, בהנחה שאכן האופציה הלא קונבנציונאלית יורדת מהפרק. על כך אומר פרופ' חנין כי "גיוס עוד צבא ומשלוח עוד כוחות ולסיים את תכנית א' שלו הוא לא יכול. בין זה לבין נשק גרעיני טקטי יש את האפשרות של הרס הערים האוקראיניות. לזה יש לו כוחות ומשאבים. יחד עם זאת גם בסביבתו לא יכולים שלא להבין שכל צעד כזה מרחיק את רוסיה מסגירת עסקה שתהיה בה תמונת ניצחון עבור העם הרוסי".