LOUISE BROWN היא אחת מהנשים המפורסמות ביותר בתולדות ימי רפואת הפריון. היא כבר חגגה יום הולדת 43. היא הילדה הראשונה בעולם שנולדה מהפריה בתוך צלוחית במעבדה, בטכנולוגית ההפריה החוץ גופית.
לואיז נולדה באנגליה, בניתוח קיסרי במשקל 2600, לאחר שהוריה ניסו להרות במשך 9 שנים, כאשר אמה סבלה מחצוצרות סתומות. את הפרוצדורה פורצת הדרך הזאת ביצעו STEPTOE AND EDWARDS שקבלו פרס נובל עבור זה בשנת 2010, למניינם.. הם גם נוכחו בחתונתה של לואיז.
ההפריה החוץ גופית בעצם באה לפתור מצבים בהם ישנה בעיה במעבר שבין החצוצרה לרחם. בהמשך, הורחבה הטכנולוגיה למצבים בהם יש בעיה חמורה בפריון הגבר, או בעיית ביוץ שלא מגיעה לפתרונה באמצעים המקובלים, ואף באי פריון בלתי מוסבר- שם ההיריון לא מתרחש ואין לנו מושג למה. לפעמים במהלך ההפריה כבר מתבהרת התמונה ואנחנו רואים שיש בעיה באיכות הביציות או באחוז ההפריות וכדומה. אני עוד זוכרת ימים בהם הטכנולוגיה הזאת נכנסה לפרקטיקה הגינקולוגית, ואני לא כזאת זקנה....
הפעילות התקינה של אברי הרבייה של האישה וכניסתה להריון מכונה בתורה בקיצור כ'הזרעה'. תחילת ההריון מתרחשת על ידי הפריית הביצית ע"י תא זרע אחד, יצירת תא משותף והתחלת הכפלת התאים, המשך ההריון כולל השרשת צבר התאים על גבי הקיר הפנימי של הרחם, עד שלאחר כתשעה חודשים העובר מוכן לצאת מהרחם ומתחיל תהליך הלידה.
מקובל להגדיר אי-פריון כחוסר הריון לאחר שנה בהם הזוג מעוניין בכך. כעשרה אחוזים מהזוגות סובלים מאי-פריון, ואת הבירור הרפואי מבצעים אצל שני בני הזוג. בדרך כלל נמצאת הבעיה ונמצא לה פתרון הורמונלי או אחר, אך לעיתים יש צורך לסייע בהשגת ההריון בעזרת הזרעה מלאכותית או בעזרת הפרייה חוץ גופית הכוללת שאיבה של ביציות משחלות האישה, הפרייתן במעבדה ('הפריית מבחנה'), והחזרת עוברון לרחמה. ניתן להקפיא חלק מהעוברונים כדי להחזירם לרחם כשיידרש, וניתן גם להקפיא ביציות לא-מופרות – כדי להשיג מהן בעתיד הריון.
במדינת ישראל מבוצעים המספר הגובה ביותר של מחזורי טיפול לנפש. למעשה, מעל ארבעה אחוזים מכלל התינוקות בישראל נולדים כתוצאה מהפריה חוץ־גופית, לעומת שני בלבד במדינות אחרות במערב . גם מספרן של היחידות להפריה חוץ־גופית הוא הגבוה ביותר בעולם ביחס לגודל האוכלוסייה: והם נפרשים בין באר־שבע לנהריה. ישראל היא המדינה היחידה בעולם המממנת באופן מלא — לפי חוק בריאות ממלכתי טיפולי הפריה חוץ־גופית לבני זוג עד שהם הורים לשני ילדים.
בטיפולי הפרייה עולות שאלות הלכתיות, ויש הכרח בליווי הלכתי צמוד . במרכזים הרפואיים בארץ וגם בכמה מרכזים בעולם ניתן לקבל השגחה הלכתית צמודה, שעשויה למנוע טעויות הלכתיות ומקצועיות. מכון פועה הרים את הדגל ובכל בתי החולים בארץ הוא מעניק למעבדות שרות של משגיחות שהוכשרו על ידי המכון.
ההתרשגות שרוחשת במעבדת הפריון כשנמצאו הפריות בצלוחית בזוג מאותגר במיוחד, היא חוויה על-מוותית השמורה ליחידי הסגולה, שעמלים מאחורי הקלעים במלאכת האמבריולוגיה. הם זוכים לראות את הנולד כפשוטו, ולהביא אושר בל יתואר לכל כך הרבה זוגות.