רם בן ברק
רם בן ברקצילום: Yonatan Sindel/Flash90

בדיון שהתקיים היום בוועדת חוץ וביטחון על חוק הגיוס, מחה ח"כ יעקב אשר בנציגת התנועה לאיכות השלטון שניסתה לשלוף את נשק ההסתה הישן נגד הסדר דחיית הגיוס לחרדים בטענה שהוא פוגע כביכול בשוויוניות.

אשר קטע אותה שוב ושוב כשהוא דורש לדעת: "איפה היית עם טענת רוממות השוויון כשהיה מדובר על האזרחים הערביים שהם 20% מהאוכלוסייה?!".

אשר הסביר ש"אין לי עניין לחפש מה קורה במגזרים אחרים, אבל צריך לדעת ששונות מביאה לפעמים לאי שוויון, זה לא חדש וזה נכון בכל מיני מגזרים.

"אבל משום מה, כשהממשלה מדברת על שעות שילוב ותמרוץ לילדים ודואגת שזה יגיע רק לערבים, לא ראיתי שמישהו בא לצעוק על חוסר שוויוניות, זו צביעות!".

יו"ר הוועדה ח"כ רם בן ברק אמר כי היהודים כולם צריכים לשאת בנטל של המדינה, ח"כ מאיר פרוש ענה לו: "למה אני צריך להגן על מדינה שבדווקא מכניסה חמץ לבתי החולים?".

בן ברק לא הבין: איך הגענו מחוק הגיוס לחמץ?". וח"כ אשר ענה לו: "אדוני, זה אותו ספר! אותו ספר שהבטיח לך את הארץ הזאת עם השכנים הנחמדים מסביב, אומר לא לאכול חמץ".

הדיון בועדה התמקד בסעיף של שירות סדיר מקוצר. יו"ר ועדת החוץ והביטחון אמר כי "אני מודה שיש לי קושי גדול מאוד עם שירות מקוצר של 3 שבועות בלבד. יש בהצעת החוק הזו הרבה דברים, שוויון אין בה. יש למדינת ישראל הרבה מאוד צרכים, ואם מדינת ישראל לא תיתן היום את הדעת על שילובים של גברים חרדים בשוק העבודה היום, היא תפסיד בגדול בעתיד. לכן יש בחוק הזה תכלית של שילוב בשוק העבודה. אנחנו מתעסקים בחוק של גיוס חרדים במשך שנים רבות, אני חושב שבמקביל ללימודים בישיבה נכון להכניס הכשרה מקצועית שתכשיר את בחורי הישיבה להשתלב בשוק העבודה".

במהלך הדיון צה"ל טען בפניי הוועדה כי שירות מקוצר של 3 שבועות בלבד משרת בעיקר את שוק העבודה ולא את צרכי הצבא.

ראש חטיבת תכנון ומנהל כוח אדם בצה"ל, תת אלוף אמיר ודמני אמר: "צה"ל לא רואה במסלול ההכשרה של שלושה שבועות מסלול צבאי אלא מסלול הכשרתי לטובת שוק העבודה. צה"ל ידע להעניק הכשרת טירונות בשלושה שבועות לציבור החרדי במטרה להגיע ליחידות הקישור ברשויות החרדיות בשירות מילואים".

תא"ל ודמני התייחס גם להרחבת מסלולי הגיוס לבני המגזר החרדי: "אנו פועלים להרחיב את היקף החרדים המתגייסים לצה"ל ע"י מסלולים אטרקטיביים ותכניות עם יוקרת שירות שסוללת להם גם דרך להשתלב טוב יותר באזרחות". לטענתו של תא"ל ודמני אם יבחרו מסלולי גיוס אטרקטיביים לחברה החרדית צה"ל יצליח לעמוד בגיוס של כ- 2,000 חרדים בשנה.

בתקופת הקורונה הציבור החרדי נרתם לסייע לצה"ל במספרים גדולים במשימות הצבאיות בתוך החברה האזרחית. במשרד הביטחון אמרו כי הם רואים את החוק הזה כהזדמנות לחזק את מערך המילואים.

עו"ד ערן יוסף, מצוות הייעוץ המשפטי של משרד הביטחון: "אדם שכבר הגיע לגיל 21 ולא עשה שירות צבאי או אזרחי, ניתן יהיה לפתוח בפניו אפשרות להכשרה בסיסית כדי לשמור על כשירות לגיוס למילואים. מבחינת משרד הביטחון יש כאן יעילות גבוהה שתאפשר לציבור החרדי לקחת חלק בשירות המילואים". עוד הוסיף עו"ד יוסף כי המטרה של החוק היא להכניס כמה שיותר מתגייסים חרדים לצה"ל כדי שיהיה כמה שיותר שוויון בנטל.

ח"כ אוריאל בוסו התייחס לאפשרות שהציבור החרדי ישתף פעולה עם מסלול שירות מקוצר, לדברי ח"כ בוסו: "כל ניסיון כפייה על החברה החרדית יזכה לכישלון מוגדר מראש. הכשרה מקוצרת בצה"ל למשך 3 שבועות יכולה להביא להירתמות גדולה של החברה החרדית לגיוס לצה"ל".

ח"כ רות וסרמן לנדה: "המטרה היא לא לעודד גיוס לשירות קרבי, אלא לעודד הצטרפות לשוויון בנטל והצטרפות למערך של צה"ל גם במילואים ולא רק בסדיר. החברה שלנו היא באופן עקרוני לא שוויונות ולכן אין דרך לדרוש מהציבור החרדי את אותם דרישות שאנחנו דורשים מהציבור הכללי".

מי שהגיב על הדברים היה ראש תכנית חרדים במכון הישראלי לדמוקרטיה, ד"ר גלעד מלאך: "כל שירות מקוצר הוא בעייתי, האמירה העקרונית היא שצריך להתגייס לצה"ל לשירות משמעותי. מסלול מקוצר של שלושה שבועות זה ביזוי של ערך השוויון".

מי שהצטרפה לדבריו הייתה ד"ר עידית שפרן מהמכון הישראלי לדמוקרטיה: "יש כאן ביזיון של ערך השירות וביזיון של ערך השוויון. מדינת ישראל למעשה נותנת חותמת למשהו שהוא לא כשר".

במהלך הדיון עלתה השאלה האם יש לתת פטור לכלל הציבור החרדי מגיוס לצה"ל. יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ רם בן ברק, טען כי ייתכן וביטול חובת הגיוס לציבור החרדי תרוקן את תלמודי התורה מלומדיהם והם יצאו לשוק העבודה בשלב מוקדם יותר. לטענת ח"כ בן ברק: "הציבור החרדי מפחד להוריד את גיל הפטור מתחת לגיל 26 מכיוון שזה ירוקן את הישיבות".

מי שהשיב לאמירה הזאת היה ח"כ אורי מקלב שאמר: "אנחנו לא רוצים להיות במצב בו אנחנו משווים עצמנו לערבים הפטורים מחוק שירות הביטחון. לימוד התורה הוא ערך עליון שאנחנו מאמינים כי בזכותו יש הצלחה לכוחות הביטחון, כעת אנחנו במצב של מחסור גדול בלומדי התורה בארץ. הציבור החרדי רואה את לימוד התורה כתכלית העיקרית".

ח"כ מאיר פרוש: "דנים בוועדה על מסלולים לציבור החרדי. זה בזבוז זמן. בית המשפט קרוב לוודאי יפסול את החוק הנוכחי בטענה של אי שוויוניות. הדרך היחידה היא לתת דחיית שירות לכל בחור שיושב ולומד תורה".