ח"כ אפרת רייטן
ח"כ אפרת רייטןדוברות הכנסת- דני שם טוב

וועדת העבודה והרווחה, אישרה היום (רביעי) לבקשת משרד הכלכלה תקנות שיאפשרו בשנתיים הקרובות הבאת עובדים זרים מקצועיים.

יו"ר הוועדה, ח"כ אפרת רייטן-מרום הדגישה כי יש קושי לאשר הבאת עובדים מקצועיים נוספים מחו"ל כאשר יש כל-כך הרבה ישראליים, מומחים באותם תחומים, המחפשים עבודה. "במו ידינו אנו מפקיעים מקצוע אחר מקצוע מידיים ישראליות, והרשויות לא עושות מאמץ אמיתי לגייס ישראליים. יש לוודא שאין יד קלה לאישור ייבוא עובדים כאלו".

לדברי מאיה מילר-משי, יועצת הממונה על זרוע העבודה במשרד הכלכלה, עדיין יש צורך לייבא מהנדסים למרות הצורך המקביל להכשיר מהנדסים ישראלים. ירדן אלון, מנהלת תחום הקורסים בהכשרה מקצועית במשרד, סיפרה על קיצוץ משמעותי בבירוקרטיה שנדרשה בעבר להכשרה מקצועית, נאסף מידע מהשטח והוא מועבר למעסיקים, ומול 430 תלמידים בשנת 2020 בהכשרה מקצועית בתחום התעשייה, הרי שבשנת 2021 היו כבר למעלה מ-1,000 תלמידים.

נועה שפיצר-מזרחי, מנהלת תעשיות-יסוד במשרד, הוסיפה כי יש התאמה, גם גאוגרפית, בין דורשי העבודה למקצועות החסרים – אך עדיין העובדים לא מגיעים, למרות שהמעסיקים משוועים לעובדים. לדבריה, אחרי הקורונה, אנשים מחפשים יותר עבודות מהבית. אסף מרגלית, מהאגף להכשרה מקצועית במשרד, סיפר על הכשרות רבות שנעשו לחשמלאים בשיתוף התאחדות התעשיינים.

תמר הרן, ראש תחום הכשרה ותעסוקה בהתאחדות, סיפרה כי למרות מאמצים רבים, הוכשרו רק 25 חשמלאים, חלקם עובדים פלשתינאים. חלק מהקושי הוא דרישת השכר למקצוע זה, הגבוהה ב-15% מהשכר הממוצע. מיכל וקסמן, ראש אגף עבודה בהתאחדות, הדגישה כי עיקר הבקשות הן לא להנדסאים אלא לחרטים ונפחים. רום בראב, נציג אגף התקציבים באוצר, הציע להבחין בין עובדים מיומנים לעבדות שנדרשת להן הכשרה ממושכת.

ח"כ מופיד מרעי קרא לתגמל מהנדסים והנדסאים ישראליים מהפריפריה כדי שיעבדו במקומות הנדרשים, ענבל משש, ראש תחום עובדים זרים ברשות האוכלוסין, הוסיפה כי רק כ-400 מהנדסי תעשיה ומכונות יובאו – לאחר בדיקת הביקוש, ובדיקת בקשות מפעלי תעשיה שונים.

נציגי משרד הכלכלה הסבירו כי בהתבסס על בדיקת הביקוש, נקבעו תבחינים להקצאת עובדים זרים למקצועות בתעשייה בפילוח לארבע קבוצות, תוך שימת דגש על מענה הולם לצרכי מעסיקים בתעשייה מחד וצמצום פגיעה פוטנציאלית בעובדים ישראלים מאידך. ההמלצות עודכנו במהלך שנת 2021, בהתאם להשפעות משבר הקורונה על המשק. מקצועות בביקוש גבוה ובשכר גבוה (400 עובדים) - בהם תעמוד דרישת השכר על השכר הממוצע במקצוע.