
נתונים שפורסמו בעיתון ישראל היום חושפים את היקף תופעת העברת קרקעות בין רשויות יהודיות לרשויות ערביות ובני מיעוטים בשנים 2022-2016.
משרד הפנים הוא הסמכות החוקית להעברת קרקעות בין רשויות בישראל. שר הפנים רשאי להחליט על שינוי תחום השיפוט של מועצה אזורית לאחר שמתקיים דיון בוועדה מקצועית, שנקראת ועדה גיאוגרפית.
מאז שהוקמו הוועדות הגיאוגרפיות הקבועות ב-2016, שר הפנים לשעבר, אריה דרעי, העביר בין 2020-2016 כ-34,448 דונם מרשויות יהודיות ומשטחים ללא שיפוט לרשויות ערביות ולבני מיעוטים.
בשנת 2016, שנתו הראשונה במשרד הפנים, אישר דרעי העברת 1,814 דונם לרשויות בני מיעוטים, וביניהם 1,074 דונם ממועצה אזורית עמק יזרעאל ליישוב הבדואי ביר אל־מכסור. כעבור שנה העביר 2,277 דונם לרשויות ערביות (1,834 דונם מהם ממועצת משגב לסחנין). ב־2018 העביר דרעי מספר חריג של 24,912 דונם, וביניהם 14,041 דונם מבני שמעון לרהט וכן, 7,573 דונם הועברו מבני שמעון, מבאר שבע ומשטחים ללא שיפוט לשגב שלום.
בשנת 2019 דרעי לא העביר קרקעות, ככל הנראה משום שבאותה שנה התנהלו שתי מערכות בחירות. ב־2020 העביר דרעי 5,445 דונם. מבדיקת "ישראל היום" עולה כי בתקופתו נתן דרעי גם שטחים פתוחים לרשויות שלאו דווקא יש עליהם תכנון בנייה.
השרה הנוכחית, איילת שקד, העבירה בשנת כהונתה הראשונה 3,035 דונם, וביניהם 1,011 ממעלה יוסף לחורפיש, וכן 930 דונם ממועצת משגב וסחנין לעראבה.
לפי היחסיות, דרעי נתן כמות גדולה פי שניים של קרקעות למגזר הערבי ולבני מיעוטים. יש לציין כי הנתונים מורכבים מהעברת קרקעות לרשויות ערביות, ובהן גם כפרים דרוזים ובדואים.
ממשרד הפנים נמסר: "מדיניות שרת הפנים בוועדות הגיאוגרפיות כלפי חלוקת שטחים היא אך ורק בראייה איך להגדיל את היצע הדיור בעקבות המשבר שלא פוסח על אף מגזר, ובהתאם לגידול הטבעי".
מטעם דרעי נמסר: "בשנים בהן כיהן כשר הפנים הקים את הועדות הגיאוגרפיות האזוריות. במסגרת עבודותן ועל בסיס שיקול דעת מקצועי, העביר דרעי מאות אלפי דונמים משטח שיפוט אחד למשנהו על בסיס המלצות הוועדות, בכדי לטפל בבעיות שורשיות בשלטון המקומי, שהובילו לחלוקת משאבים מעוותת ופערים חברתיים.
"מדיניותו היתה לאפשר התרחבות יישובים גם בישובי המגזר הערבי, הדרוזי, הבדואי והצ׳רקסי. צביעה אתנית של כמה אלפי דונמים מתוך מאות האלפים שהועברו היא גזענית ולא ראויה. מדיניותו שמה דגש על האתגרים הרבים בערים המעורבות. זה יאפשר להגדיל הכנסות מארנונה עסקית דבר המהווה עוגן כלכלי ליציבות הרשות המקומית ומפחית את תלותה בקבלת מענקי איזון מתקציב המדינה. מדיניות השר לשעבר היתה בהמלצות הדרגים המקצועיים והביאה תועלת ליישובים ולקופת המדינה".