היום (שלישי) נפתח שבוע המודעות לסרטן העור. על המחלה וההתמודדות איתה לצד מספר מיתוסים שמלווים אותה שוחחנו עם ד"ר מוטי אבנר, אונקולוג בכיר בהדסה עין כרם.
"כמו בכל סרטן מדובר בתאים שמתחלקים בצורה לא מבוקרת וכך גורמים נזק לסביבה שלהם או שולחים גרורות", אומר ד"ר אבנר ומתמקד בדבריו במלנומה, המוכר והאלים שבסוגי סרטן העור.
"הסרטן הזה בא לידי ביטוי בשינוי בנקודות חן מוכרות או בהופעה של נקודת חן חדשה שנראית חשודה. גורם הסיכון המשמעותי ביותר הוא חשיפה לשמש", אומר ד"ר אבנר ומציין את הסממנים המעידים על חשד שמצריך בדיקת רופא מומחה: "מודעות עצמית מאוד חשובה ויש לכך כמה כללים: נקודה גדולה משישה מילימטר מתחילה להיות חשודה, נקודה שיש לה כמה צבעים, נקודה לא סימטרית ובעלת גבולות לא אחידים הופכת חשודה, נקודה משתנה או מדממת, כל אלה מעלים חשד גבוה בייחוד לאנשים עם עור בהיר אבל לא רק בהם".
על המיתוס לפיו רק בעלי עור בהיר נמצאים תחת הסכנה, אומר ד"ר אבנר כי אמנם הם נתונים בסיכון גבוה יותר, אבל גם בעלי עור כהה יותר נתונים בסכנה, בעקיר במדינה שמשית כמו ישראל. עוד הוא מציין כי יש נקודות חשודות שמתגלות בכפות הרגליים ובחלקים שאינם חשופים לשמש, כך שהדברים אינם בהכרח תלויים בצבע העור. "המודעות והבדיקה העצמית ופנייה לרופא הן מאוד חשובות".
כיצד בכל זאת נכון לנהוג בשמש? ד"ר אבנר מדגיש את חשיבותם של תכשירי ההגנה לצד הימנעות מחשיפה לשמש בשעות השיא, כלומר לרוב מהשעה עשר ועד השעה ארבע. בתכשירים השונים יש להשתמש בהתאם לכללים ובהתייחס לדגשים. ההמלצה היא רמת הגה שלושים ומעלה, מריחה בכמות נדיבה על הגוף כרבע שעה עד עשרים דקות לפני החשיפה לשמש ובכל פרק זמן של שעתיים. כניסה למים מחייבת פרקי זמן צפופים יותר בין שימוש לשימוש בתכשיר, והדברים תלויים בכל תכשיר ורמתו.
על השיפור ביכולת ההתמודדות עם המלנומה מספר ד"ר אבנר כי אם בעבר אנשים נפטרו מהמחלה בתוך פחות משנה הרי שכיום ישנם טיפולים מאריכי חיים באופן משמעותי והדברים מגיעים עד כדי שבע וחצי שנות חיים, תקופה שלדבריו בעבר לא ניתן היה לחלום עליה. לזאת הוא מוסיף ומדגיש כי הגילוי המוקדם וההימנעות מחשיפה לשמש קריטיים במניעת המחלה, שהיא הצעד הטוב והנכון ביותר.
במידה ואכן היה גילוי מוקדם עוד לפני שליחת גרורות לאיברים קריטיים הרי שהסרת הנקודה ומעקב מכאן והלאה מספיקים לחזרה לחיי שגרה. לעומת זאת "מחלה גרורתית יכולה לשלוח גרורות למוח לריאות ולעצמות עם תסמינים נוירולוגים של קוצר נשימה וכאבים בעצמות, מה שיכול הוביל למוות".
עוד מציין אבנר בדבריו כי ישראל נמצאת כיום בצמרת המחקר העולמי בתחום וחוקרים ישראלים שותפים כמעט לכל המחקרים הבינלאומיים בתחום. בישראל מענה מצוין, כהגדרתו, לגידולי עור והמענה התרופתי מתחלק לשני אפיקים, האחד הוא הטיפול במוטציית הגידולים והשני הוא אפיק תרופתי שתכליתו לעורר את המערכת החיסונית של הגוף עצמו על מנת לייצר התמודדות עצמית עם המחלה.