אחת לכמה זמן אנחנו נדרשים לגשת אל רופא שיניים בשביל לעבור בדיקה אשר בסופה הוא יוכל להחליט האם עלינו לעבור טיפול מסוים.
כך נוכל לשמור על בריאות השיניים שלנו לאורך זמן ולא נצטרך להתמודד עם נזקים שיכולים להשפיע הן על התפקוד שלנו וכן על מצבנו הבריאותי.
טיפולי שיניים מתחלקים, כפי שנוכל לראות לקבוצות שונות, כאשר אחרי השלב הבדיקה הראשונית, ייקבע מי יבצע את הטיפול, האם זה יהיה רופא שיניים רגיל או רופא המתמחה בסוג טיפולים מסוים.
הטיפול מתבצע כמובן במרפאת שיניים אשר אמורה להחזיק ברשותה את כל הציוד, המכשור והכלים הנדרשים בשביל לאפשר לנו לעבור טיפולים בצורה מסודרת ובטוחה.
דיברנו עם פנחס ממרפאת בינת השן המתמחה בהשתלות שיניים, ואלו הדברים שהיה לו להגיד:
איך מחליטים איזה סוג טיפול צריך לבצע?
במהלך הבדיקה אצל רופא שיניים, הוא יבחן את מצבן הן באופן ידני והן באמצעות צילום באזורים שונים של הלסת. כך הוא יוכל לדעת האם יש שיניים הזקוקות לטיפול ואיזה סוג של טיפול. הצילום יאפשר לו גם לדעת האם מדובר על צורך מיידי לטיפול או שאפשר לדחות ותו.
בעיקרון, אנחנו אמורים להגיע לבדיקה תקופתית אחת לשלוש חודשים או חצי שנה, על מנת לראות אם משהו במבנה השיניים השתנה. הצילומים שאנחנו מבצעים אמורים להיות טובים למשך תקופה זו. יחד עם זאת, אם אנחנו חשים כאב, לחץ, קושי ללעוס או כל דבר אחר שמפריע בתפקוד הרגיל של השיניים, אז עלינו אל הרופא במסגרת עזרה ראשונה, על מנת שיבחן את המצב של השיניים.
אילו סוגי טיפולי שיניים קיימים?
אנחנו נציג כעת מספר טיפולי שיניים אותם ייתכן ונצטרך לעבור. חשוב להדגיש שתי נקודות. נקודה ראשונה, לא כל אחד יצטרך לעבור את כל הטיפולים המצוינים כאן. ישנם אנשים שיכולים לעבור תקופת חיים שלמה מבלי שיצטרכו לבצע טיפול שיניים אחד. נקודה שנייה, חלק מהטיפולים, כפי שנציין בהמשך מתבצעים על ידי רופאים מומחים, בין אם זה באופן נקודתי ובין אם זה כחלק מטיפול שיניים רחב.
אלו טיפולי השיניים הפופולאריים:
- סתימות – מקרים בהם יש חור בשן ויש צורך לסתום אותו לפני שהוא יגדל ויגיע אל השורש.
- טיפול שורש – מקרה בו החור הגיע אל שורש השן.
- עקירה – אם ישנה דלקת חריפה וחוזרת בשן, ייתכן מאוד שהשן היא בעייתית ועל כן יש לעקור אותה.
- שתלים – טיפול המיועד להציב שתל במקום שן שנעקרה. נהוג לבצע שתל, הן בשביל שהלסת תוכל לחזור ולתפקד בצורה רגילה וכן בשביל לשמור על ההיגיינה של הפה (אם לא יושתל במקום שתל, אז הוא ישאר ריק וזו קרקע פורייה לזיהומים ודלקות).
- יישור שיניים – טיפול אסתטי שנועד לצמצם רווחים בין השיניים באמצעות גשרים וסמכים. בעבר היה נהוג שרק צעירים עוברים אותו, היום גם מבוגרים מבצעים טיפול כזה.
- הלבנת שיניים – טיפול אסתטי שמטרתו לנקות את השיניים מכתמים ולהלבין אותם.
- שיננית – טיפול ניקוי שיניים אשר יש לעבור אחת לשלושה-ארבעה חודשים על פי המלצת השיננית.
האם ניתן לבצע את כל הטיפולים ביום אחד?
התשובה היא חד משמעית לא. אומנם יש מקומות רבים בהם מציעים טיפולי שיניים ביום אחד, אך זה לא באמת, שכן כל טיפול דורש הרבה מאוד הכנה, שימוש במשאבים ואמצעים שונים. בין אם זה אומר צילומים, בניית דגמים ועוד.
לכן אי אפשר לעשות את כל הטיפולים ביום אחד. רופאי שיניים גם לא ימליצו על כך, מאחר ומדובר במעמסה גדולה על המטופל. האופציה הטובה ביותר היא לחלק את זה למספר פגישות, ולעיתים אפילו להמתין מספר שבועות בין פגישה לפגישה.
מי מבצע את הטיפולים?
כאמור, כל טיפול שיניים מתבצע אצל גורם מומחה מסוים. בדרך כלל, סתימות מתבצעות אצל רופא שיניים כללי, אך טיפול שורש יתבצע על ידי רופא מומחה בתחום זה, בעוד שיישור שיניים יתבצע על ידי אורתודנט, טיפולי השתלות יתבצעו על ידי רופאים שמתמחים בכך וכך גם שאר הטיפולים. ישנם רופאי שיניים כלליים שמתמחים בעוד טיפולים ולכן הם יוכלו לספק אותם.
בעיקרון, כל מרפאת שיניים מעסיקה שורה של רופאים שכל אחד מתמחה בסוג טיפול שונה. במידה ואין במרפאה רופא מסוים, אז המטופל יופנה למרפאה אחרת או שיוזמן עבורו רופא שיבצע את הטיפול הרלוונטי בשבילו.
איך מתכוננים לטיפול שיניים?
אין ספק שטיפולי שיניים, מכל סוג שהוא, נחשבים לטיפולים המפחידים ביותר בקרב רוב האוכלוסייה, מגיל צעיר והלאה. הרבה מאוד אנשים חוששים מטיפולי שיניים ולכן הם גם לא ממהרים לבצע אותם. זה כמובן יכול להחמיר את המצב שלהם ולכן מוטב לעבור את הטיפול כמה שיותר מהר, למרות הפחד והחשש.
בשביל להתכונן לטיפול שיניים, צריך לבחון האם הרופא האם יש להיות בצום לפני כן, מוטב להגיע זמן מה לפני הטיפול על מנת לא להיות לחוצים, יש ליידע את הרופא לגבי היסטוריה רפואית, שימוש בתרופות, רגישויות ודברים אחרים שיכולים להשפיע על מהלך הטיפול. יש לקחת בחשבון שזמן מה אחרי הטיפול, בפרט אם בוצע הרדמה, לא יהיה ניתן לאכול ולשתות.
כיצד יש להתנהל אחרי טיפול שיניים?
טיפול שיניים שגרתי לא דורש התייחסות מיוחדת אחרי סיומו, מעבר לעובדה שאי אפשר לאכול ולשתות במשך שעה או שעתיים. במקרים של טיפולים מורכבים, למשל, עקירות, שתלים וכדומה, ייתכן מאוד שנרגיש כאבים ואז יש לבקש מהרופא מרשם למשככי כאבים רלוונטיים. ייתכן גם שהוא ימליץ לנו לאכול רק אוכל נוזלי או אוכל רך ולא חם מדי.
במידה ומתעוררת בעיה מסוימת, אז יש לפנות באופן מידי למרפאה, בין אם זה לעזרה ראשונה ובין אם זה לצורך טיפול חירום. מוטב לא לחכות ויש לטפל בבעיה מיד.