אילוסטרציה
אילוסטרציהצילום: freepik

הצורך לתפקיד בודק שכר מוסמך צץ לאור העובדה שהחלה פעילות של הגברת האכיפה של דיני עבודה באמצעות כניסתו לתוקף של החוק בעניין זה. בודק השכר שהוכשר לכך יהיה מוסמך לתפקידו על פי החוק ומי שקיבל רישיון לעסוק בבדיקת שכר ממשרד העבודה.

השירותים המקצועיים הניתנים על ידי הם:

  • מתן אישורי בודק שכר מוסמך
  • ייעוץ וליווי משפטי בכל נושא של דיני עבודה
  • ליווי בביקורות משרד העבודה
  • בקשות להפחתת / לביטול עיצום כספי והתראה מנהלית
  • בדיקה של תלושי שכר
  • ביצוע בדיקות שכר תקופתיות לקבלנים ולמזמיני שירות

תפקידו של בודק מוסמך

תפקידו של בודק שכר הוא לבצע מעת לעת בדיקות תקופתיות אצל מזמיני שירות ומעבידים אשר יש להם עסקים בתחומים כמו הסעדה, ניקיון, האבטחה והשמירה. כמו כן בעסקים אשר בהם העובד אינו מועסק באופן ישיר בחברה אלא הוא עובד של חברת כוח אדם.

כאשר קיימת העסקה משולשת, לבודק השכר יש שני תפקידים. הוא מוודא שכל עובד יקבל את מלוא הזכויות שלו ולא תהיה בו פגיעה כלשהי עקב העסקה זו ובנוסף לכך המטרה היא להגן על המעביד מחשיפה לאפשרות של קנסות מנהליים ותביעות משפטיות מטעם משרד העבודה (מנהל האכיפה וההסדרה).

ביצוע בדיקות השכר מומלצות גם למגוון של חברות בתחומי עיסוק אחרים, כיוון שאכיפת חוקי העבודה מתבצעת על ידי משרד העבודה על כלל המעסיקים במשק, ללא קשר לנישה שבה הם פעילים עסקית.

להלן דוגמה של עיצומים מנהליים שהוטלו על עסקים על ידי משרד העבודה (צילום מתוך אתר משרד העבודה)

מהו החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה?

מטרת החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, היא להטיל על המעסיק את האחריות בנושא שמירת זכויות עובדים. כאשר בודקים עובדים שהם עובדי קבלן בתחומים כמו שמירה, ניקיון, הסעדה וענפים אחרים, מתבצעת בדיקה כפולה. בודק שכר מוסמך יוצר הגנה על שני הצדדים, מצד אחד הוא מעגן את זכותם של העובדים למיצוי כל הזכויות שלהם כמי שמועסק בחברה זו או אחרת בכל מה שקשור לתנאי ההעסקה ולשכר. כמו כן הוא מחזק את הרגולציה העצמית ויותר רובד נוסף של אכיפה על המערכת הנוכחית.

בדרך זו הבודק יוצר הגנה נגד תביעות כלפי המעסיק, בתנאי שהוא השתמש בשירותיו של בודק שכר מוסמך לבדיקות תקופתיות של ההתנהלות הפנים ארגונית וזאת על פי הנחיות החוק.

אחריות אזרחית על מעסיק

סעיף 27 לחוק להגברת האכיפה קובע: " בתובענה אזרחית בשל הפרת חובה החלה על מזמין שירות לפי הוראות סעיף 25, תהא זו הגנה טובה למזמין השירות אם הוכיח כי מתקיים אחד מאלה:

1. הפרת החובה תוקנה במלואה מיום היווצרות עילת התובענה;

2. מזמין השירות הסתמך בתום לב על בדיקות תקופתיות שנערכו בידי בודק שכר מוסמך, לפי הוראות פרק ו', ועם גילוי הפרה של החובה עשה כל שביכולתו לתיקון ההפרה בידי הקבלן, ואם ההפרה לא תוקנה בתוך זמן סביר – ביטל את החוזה בינו לבין הקבלן בשל הפרת החובה, ולא היה בביטול החוזה משום התנהגות שלא בתום לב;

3. מזמין השירות הסתמך בתום לב על בדיקות תקופתיות שנערכו בידי בודק שכר מוסמך, בסמוך לפני מועד הפרת החובה, לפי הוראות פרק ו', ולפיהן קוימה החובה בידי הקבלן.

אחריות אזרחית על מעסיק

חזקה היא כי מזמין השירות הפר את חובתו האמורה בסעיף קטן (א), אלא אם כן הוכיח כי מתקיים אחד מאלה:

הוא עשה כל שניתן כדי למלא את חובתו;

הוא הסתמך בתום לב על בדיקות תקופתיות שנערכו בידי בודק שכר מוסמך, בסמוך לפני מועד ביצוע העבודה, לפי הוראות פרק ו', ולפיהן קיים הקבלן את חובתו שבשל הפרתה הואשם בעבירה כאמור בסעיף קטן (ב);

מעשה העבירה תוקן במלואו החל ביום העבירה;

מזמין השירות הסתמך בתום לב על בדיקות תקופתיות שנערכו בידי בודק שכר מוסמך, לפי הוראות פרק ו', ועם גילוי הפרה שהוא עבירה כאמור בפסקאות (1) עד (5) שבסעיף קטן (א) עשה כל שביכולתו לתיקון ההפרה בידי הקבלן, ואם ההפרה לא תוקנה בתוך זמן סביר – ביטל את החוזה בינו לבין הקבלן בשל ההפרה, ולא היה בביטול החוזה משום התנהגות שלא בתום לב.

מהם תחומי האחריות של בודק שכר מוסמך?

חלה חובה על כל מעביד אשר מעסיק עובדים בתחום השמירה, ההסעדה והניקיון להשתמש בשירותיו של בודק שכר מוסמך לצורך:

בדיקות שכר תקופתיות – אשר מאפשרות עמידה בתנאי החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה וביקורות של משרד העבודה. הבודק מבצע איתור של ליקויי שכר, הוא מוודא שאכן קיימות מלוא זכויות העובדים, כמו לדוגמה מיצוי הזכויות של עובדים שפרשו, הענקת פיצויי פיטורים, מתן שכר מינימום על פי החוק, פדיון של ימי חופשה שנצברו ותנאי שכר נוספים ככל שיהיו וזאת כיוון שלא אחת הזכויות הללו נעלמות כיוון שמדובר בעובדי קבלן ולא בעובדי חברה.

אישור על תיקון ליקויים – אם במהלך ביקורת של משרד העבודה התגלו ליקויים בהתנהלות הארגון כחלק מתהליך הביקורת של משרד ממשלתי זה, בודק השכר יעניק הכוונה להנהלה על הדרכים שבאמצעותן קיימת אפשרות לתקן את הליקויים הללו. לאחר ביצוע התיקון המוצע בפועל, בודק שכר מוסמך יאשר את ביצוע המהלך הנדרש.

חשוב לציין כי בודק השכר פועל על פי שיקול דעתו, כאשר הוא עורך את בדיקות השכר התקופתיות. לכן הוא עשוי לבקש מהמעסיק – או מחברת הקבלן אליה משתייך העובד – מסמכים ספציפיים בלבד וזאת מתוך רשימת המסמכים הנדרשת (כמו העתקי תלושי שכר, טופסי 102, אישורי הפקדות לקרנות פנסיה ועוד) וכן את היקפו של מדגם העובדים שיבוצע בהם בדיקת שכר תקופתית אשר תיחשב כרלוונטית עבור הביקורת.

מהו הדו"ח שמוציא בודק שכר מוסמך?

הדו"ח שמוציא בודק השכר בסיום הבדיקות שהוא עורך, מאפשר יישום של המסקנות שהן לטובת הארגון ולצורך מיצוי זכויותיהם של העובדים בו.