אבי טביסל (משמאל)
אבי טביסל (משמאל)צילום: טביסל

אבי (אברהם) טביסל, מוותיקי ובכירי היהלומנים בבורסה ליהלומים ומייסד המרכז הישראלי ליהלומים (IDC) הוא דור שביעי מצד אמו למשפחה ירושלמית.

כשמדברים עם אבי על ירושלים ועל הקשר המיוחד שלו אל אבני הר הבית קשה שלא להתרגש ממנו, מסיפורו המיוחד ומהדרך היצירתית בה הוא משלב את אהבתו לעיר הבירה ולמקצוע בו הוא עוסק כבר חמישים שנה - עיצוב תכשיטים.

סיפורה של IDC הוא סיפור מיוחד ונדיר שלא נשמע כל יום, על משפחה של אנשים מוכשרים שקשורים למקצוע שלהם באופן כל כך עמוק וגורלי. הקשר שלהם ליהלומים עובר במשפחה מתקופת מלחמת העולם השנייה. אבי טביסל, אמה טביסל יעל טביסל קלוגמן, ודניאל טביסל, שלושה דורות שמנהלים את חברת IDC – המרכז לתכשיטים ויהלומים הגדול ביותר בישראל.

הכל התחיל מהסבא, היהלומים שהצילו את דוד דב טביסל, אשר ניצל במלחמת העולם השנייה בזכות יהלומים שניתנו לו כמתנת פרידה על ידי משפחתו המאמצת. היהלומים סייעו לו להימלט מפולין הכבושה, לחצות גבולות, לנדוד כחסר בית, להסתתר ביערות, לחמוק מהצבא הנאצי, לשחד שומרים, לקנות מזון. לשרוד. לשמוח לרגעים מעטים שהוא נותר בחיים בזכות היהלומים שנשא על גופו. זה היה מסע הישרדות שהוביל אותו לנמל ברנדיזי שבאיטליה ומשם הוא הפליג באוניה לארץ ישראל.

בתל אביב הוא הכיר את רוזה, דור שישי בארץ. הוא עבד כמשבץ יהלומים בנחלת בנימין. האיש שהחל את חייו כשורד מלחמת העולם השנייה עם שקית יהלומים קטנה, ניצח ושרד, כנגד כל הסיכויים והצליח להקים משפחה.

בנו, אברהם (אבי) טביסל, הוא האיש שעומד היום בראש החברה והעסק המשפחתי. ילדותו של אבי עברה בחנות, הוא ישב ליד אביו וצפה בו משבץ יהלומים. ומה שהתחיל משקית יהלומים ומסע הישרדות לא ייאמן, הפך לשותפות מיוחדת ונדירה בין אב לבנו. בשנת 1975 פתח אבי את מפעל התכשיטים הראשון שלו.

"במשך כל עשרות השנים בהם אני עוסק בענף התכשיטים חיפשתי דרך לשלב ביצירותי את ירושלים והיותי איש מאמין. ידעתי שבשלב מסוים יהיה לי רעיון ואת הדרך שלי להביא לידי ביטוי את השאיפה שלי שהלקוחות שלי יהיו גם שגרירים של ירושלים באשר ילכו ויענדו את תכשיטי".

את "השגרירות" הזו מקיים אבי באולם תצוגה ברמת גן ובגלריה בלב הרובע היהודי בעיר העתיקה בבניין בן 450 שנה.

אבי מספר על סגירת מעגל משפחתי, סבו היה סוחר טקסטיל והחזיק שתי חנויות ברובע הנוצרי והארמני ואולץ לסגור סמוך מאוד למאורעות תרפ"ט בעיר.

איך נוצר החיבור הזה שכל כך היה חשוב לך?

"כשנודע לי על החפירות הלא חקיות של הוואקף בהר הבית ועל הנזק האדיר שנוצר בגלל הדרך בה פונו מאות הטונות של העפר מבטן הר הבית מקודש הקודשים שלנו החלטתי להצטרף כתורם לפרויקט החשוב מאין כמותו של סינון וחיפוש ממצאים ארכיאולוגים אותו ניהלה רשות העתיקות.למי שאינו זוכר או פחות מכיר, מאות משאיות עפר פונו מהר הבית במסגרת עבודות בלתי חוקיות אל אתר פסולת שכוסה בעוד אשפה כדי להסוות את העוול הנוראי הזה".

מעבר ליכולת ולהתגייסות שלך לטובת הפרויקט החשוב הזה מה עוד קרה?

"במסגרת שיתוף הפעולה פעלתי על מנת לקבל הן אישורים חוקיים והילכתיים לעשות שימוש באבנים ובסלעים שאינם כמובן ממצאים ארכיאולוגים על מנת ליצור קולקציה מיוחדת במינה ולהחיות את האבן הירושלמית הכה מיוחדת לכל העולם".

מה מיוחד בקולקציה הזו?

"קולקציית מוריה ייחודית מאוד, כל תכשיט בקולקציה מעוצב בעבודת יד ומשדר מסר רב עוצמה, מתוך שילוב ייחודי של חומרים המייצגים את עוצמתה, ערכה קדושתה של ירושלים. היא נוסחה המשלבת שלושה יסודות ובעצם את שלושת היסודות החשובים והיציבים בעולם. את אבן היהלום החזקה בעולם, את המתכת היקרה בעולם - הזהב ואבנים מסלעי יסוד הבריאה מהמקום בו הכל התחיל... אבן ירושלים מהר הבית - המקום הקדוש בעולם".

אבי מציין כי לא פחות חשוב מעבר לערך הרגשי הרב שיש לתכשיט מסוג זה היא העובדה שבכל רכישה מליין המוצרים של קולקציית מוריה יש מרכיב של תרומה בחזרה אל פרויקט סינון העפר מהר הבית שלפניו עוד מספר שנים לא מבוטל של מחקר וגילוי.


אבי, זהב ויהלומים הם עסק יקר, זו רכישה שלא כל אחד יכול להרשות לעצמו?

"כאשר המטרה היא לייצר כמה שיותר שגרירים של ירושלים בישראל וגם בתפוצות, עם תכשיט שיש לו סיפור וקשר אל מקום כל כך חשוב לקיום שלנו דאגתי שתכשיטי מוריה יהיו נגישים כמעט לכל כיס, מתליונים לבנות ובר מצווה ועד עגילים, צמידים ותליונים לנשים ולגברים בכל מעמד וגיל, מעבר לכך, נהוג לחשוב שהיהלום והזהב הם היקרים מבין שלושת מרכיבי הפריט, אבל לאבן ירושלמית אין מחיר ואין שום דבר דומה לה.

"זה היופי האמיתי שבדבר, תרתי משמע, יהלומים וזהב ניתן לרכוש בכל מקום בעולם, אבל אבן ירושלמית מהר הבית שם הכל החל, ממוסמכת ואמיתית ניתן להשיג רק אצלנו, ולכן אנחנו דואגים שכל מי שיחפוץ בפריט מוריה יוכל לרכוש אותו. ואין מאושר ממני לראות את החזון של חיבור ירושלים לכל אדם ואדם ברמה האישית ביותר, מתרחש. זה מרגש אותי בכל פעם מחדש ואני כל יום מודה על ההזדמנות הנדירה שבורכתי בה".