למולדת שובי רוני הבוימלטיש
למולדת שובי רוני הבוימלטישיחצ

למולדת שובי רוני | הבוימלטיש | פיוט

פתאום קם נער, עוזב את בית הספר והבגרויות, את תאורת הפלורסנטים ואת שיעורי מתמטיקה ומחליט להיות רועה צאן על גבעה שכוחה.

לרובנו מרדי נעורים מסוג זה מעוררים אנטגוניזם והתייעצויות עם פסיכולוגים ורבנים כיצד להשיב את הנער לדרך המלך, לא כך אצל הבוימלים, שם דרכים רבות למלך, סלולות, מאובקות או יצירתיות.

כאשר מלאכי, בנם של מרדכי יצהר ונטע ושותף מלא לפרויקט המוזיקלי-משפחתי 'הבוימלטיש' עזב את המסגרות המוזיקליות והחינוכיות ועבר לגור בגבעת 'מעוז צבי' שעל יד 'מבוא דותן', חשבו הוריו כיצד להמשיך ולחבר אותו לפיוטים והחליטו לבוא ולצלם בגבעה קליפ לפיוט 'למולדת שובי רוני', שאותו הקליטה המשפחה יחד לפני שלוש שנים.

משפחת בוימל נסעה לביקור בגבעה שנמשך שבוע וחצי, כולל חג הפסח, בשטח עם כבשים, מדורות וחברים טובים. במהלך השהות הוזמנו השכנים, ילדים והורים וצולם הקליפ החדש בעמק דותן, הלוקיישן התנכ"י שבו רעו אחי יוסף את הצאן ושם זרקו אותו לבור. מרדכי מספר: בור יוסף, אווירת ארץ ישראל והאבות, הכל התחבר לנו לפיוט 'למולדת שובי רוני', משכנות הרועים – 'שובי אל משכנותייך', נטע אשתי 'רעיה חביבה עדינה' שהצטרפה לצילומים וביחד עם הילדים המתוקים. זו הייתה גם מעין תרפיה משפחתית, הזדמנות לעשות משהו ביחד".

הקליפ בסגנון הבלאדי מציג את סגנון החיים על הגבעות, עם ג'לביות, מדורה, צאן, כיסויי ראש שורשיים והרבה שמחה, כל זה משתדך לפיוטו האהוב של אשר מזרחי ומעניק למילות הכמיהה שחיבר מזרחי ממקום גלותו בתוניסיה לאחר פרעות תרפ"ט, נופך של תום ישראלי חדש, אותנטי ומתוק.

ההפקה המוזיקלית מינימלית אבל החבילה הכללית בהחלט נעימה לאוזן, כשמוסיפים את החוויה הוויזואליות ממכרת העיניים, הכל משתלב לעוד פנינה בשרשרת המקסימה של משפחת בוימל, הבוימלטיש.

"ה'בוימלטיש' נוצר בעקבות רצון להביא פיוטים מיוחדים מכל גווני הקשת", מספר בוימל. "אשכנזי, ירושלמי ומרוקאי, מוצאים אצלנו בית. במקום מגוריי, בתקוע, אנחנו לומדים את 'שיר ידידות' המרוקאי ואנחנו בכלל אשכנזים. ממשפחת בוימל, לא נשאר הרבה אחרי השואה, אנחנו מרגישים שאנחנו צריכים להמשיך את השמחה שהנאצים רצו לגדוע, ואין שמחה גדולה מניגונים בארץ ישראל בקיבוץ גלויות ישראל, את זה אנחנו אוהבים".

"היום האשכנזים אוהבים מקאמים ופיוטים לא פחות מספרדים והספרדים אוהבים מוזיקה חסידית לא פחות מאשכנזים", מוסיף בוימל. "אנחנו רוצים להנגיש לעם ישראל את הסלט הטעים הזה. גם כשאני מחזן בבית הכנסת בשבת אני מערב מצד אחד מקאמים ומצד שני סגנון חסידי, אשכנזי ביחד, זו השריטה שלנו וזה החלום של הבוימלטיש".

כאמור, הפיוט הינו המשך לרצף של פיוטים שביצע בוימל עם משפחתו במסגרת הפרויקט המבורך, כאשר רובם של הפיוטים עממיים ומוכרים וחלקם בלחנו האישי שלו, כמו ב'להתענג בתענוגים' המומלץ.