שגריר ארה"ב בישראל לשעבר, דיוויד פרידמן, התארח באולפן ערוץ 7 וסיפר כיצד הסביר לנשיא לשעבר דונלד טראמפ את יחסי הכוחות בין ישראל לפלסטינים.

פרידמן עשה זאת באמצעות הצגת סרטון לטראמפ, שלדעתו ייצג את "אבו מאזן האמיתי". זאת בגלל שהתחושה הרווחת אצל הנשיא היתה שנתניהו הוא הצד הסרבן לשלום. "הרגשתי שאני צריך לעזור לנשיא להתעדכן בנושא הזה. לא יכולתי לחשוב על דרך טובה יותר לעשות את זה מאשר להראות לו את התנהלותו של אבו מאזן".

באמתחתו של פרידמן היה סרטון בן שתי דקות עם "כמה מהדברים המטרידים באמת שאבו מאזן אמר לאורך השנים על קדושת רצח היהודים" שהוכן על ידי ישראל לרגל ביקורו של טראמפ בירושלים.

"אחרי שטראמפ ראה את זה, הוא אמר, 'זה אותו בחור שפגשתי לפני חודש בוושינגטון?' כי עבאס נפגש אותו והכל היה נראה אחרת. למחרת, הנשיא הנשיא יצא לפגישה עם אבו מאזן בבית לחם. הוא שם לב שאני לא משתתף ותהה מדוע. כששמע שאינני מוזמן, הוא כעס מאוד. טראמפ פנה לאבו מאזן ותהה באוזניו: 'מי אתה באמת? האיש שנפגש איתי בוושינגטון או הבחור המסית מהסרטון'. אני לא הייתי נוכח אבל שמעתי מהנוכחים שאבו מאזן החוויר למשמע הדברים. זה היה רגע חשוב במיוחד כי הנשיא הבהיר לו שנגמרו המשחקים. זה היה רגע מכריע במערכת היחסים בין ארה"ב וישראל", מספר פרידמן.

לשאלה מה מנע את החלת הריבונות עליה דיבר פרידמן עצמו הוא עונה, "אני לא יכול להצביע על גורם אחד. היה כאן שילוב של נגיף הקורונה, היעדר תמיכה מספקת בישראל, חוסר התפקוד של הממשלה והטעות של הימין הישראל שפעל נגד תוכנית המאה".

"היה גם צד חיובי לעניין, כי האמירויות אמרו שאם נדחה מעט את נושא הריבונות וניתן סיכוי לדיפלומטיה הם יהיו מוכנים לנרמל את היחסים עם ישראל. זה הפך להזדמנות יוצאת דופן שבאה אחת לדור ויצרה שינוי שאיש לא שיער אותו", הוא מוסיף.

כמתבונן מהצד שמכיר את הלכי הרוח, נשאל פרידמן האם הממשל הנוכחי באמת לוחץ לדעתו למנוע בנייה ביו"ש. לדעתו, "ממשל ביידן רוצה להשאיר את נפתלי בנט בשלטון אז יש גבול לכמה הם יבקרו אותו. הם כמובן את סלידתם מאישורי הבנייה, אבל מבינים שגם פיתרון שתי המדינות לא יימנע בגלל אישורי הבנייה. כי פירוק של הבנייה הקיימת תמורת פיתרון שתי המדינות - לא יקרה לעולם".

בנט אמר שאי אפשר להשוות בנייה בתקופת טראמפ לבנייה בתקופת ביידן. האם אתה מסכים לזה?

"זה נכון אבל אני לא חושב שזה משנה. השאלה החשובה ביותר היא איך ישראל רואה את עתידה ביהודה ושומרון? זו החלטה בסיסית שצריכה להתקבל בישראל. אם תאפשר למישהו אחר לקבל את ההחלטה הזו עבורך, אף אחד בישראל לא ישמח מההחלטה. ישראל צריכה להתמודד עם הנושא מעמדה של כוח".

הראיון המלא: