שרת האנרגיה קארין אלהרר חתמה היום (רביעי) על מזכר הבנות המאפשר את ייצואו של גז טבעי ישראלי אל האיחוד האירופאי.
מזכר ההבנות מכיר בתפקיד המרכזי שימלא הגז הטבעי במשק האנרגיה בקרב מדינות האיחוד האירופי עד 2030. לפי המזכר, בשנים שלאחר מכן, השימוש בגז הטבעי במדינות החברות באיחוד האירופי צפוי לפחות עד לעמידה במחויבות לכלכלה מאופסת פליטות של מדינות האיחוד ב-2050.
על פי מזכר ההבנות, הצדדים החתומים עליו יפעלו יחד כדי לאפשר אספקה סדירה של גז טבעי למדינות החברות באיחוד האירופי ממצרים, ישראל ויעדים אחרים, וזאת באמצעות תשתיות הנזלת גז טבעי הקיימות במצרים. יש לציין כי מחויבות זו כפופה לשמירה על הביטחון האנרגטי ויכולת האספקה לשוק המקומי בכל אחד מהצדדים החתומים, ולא תימנע מישראל ומצרים מלייצא גז טבעי ליעדים נוספים.
מזכר ההבנות כולל מספר צעדים שיאפשרו את האצת יישומו. בהם, סעיף לפיו יעודד האיחוד האירופי חברות אירופאיות להשתתף בהליכים תחרותיים ולהשקיע בפרויקטים של חיפוש והפקת גז טבעי בישראל ובמצרים. כמו כן, תנוסח תכנית לניצול מיטבי של תשתיות, בחינת הצורך בהקמה ופיתוח של מתקני הנזלה חדשים, וניסוח מפת דרכים להשלמת והאצת קבלת האישורים הנדרשים ליישום מזכר ההבנות.
במקביל, יפעלו הצדדים על מנת לצמצם פליטות מתאן, ויבחנו טכנולוגיות מתקדמות ללכידת מתאן ולצמצום פעולות נישוב, בכל שלבי שרשרת האספקה. ההסכם אף כולל בחינה משותפת של אפשרויות שימוש בלכידת פחמן כחלק מגיבוש תכנית כללית להפחתת פליטות ודה קרבוניזציה של סקטור הגז הטבעי, וכן של מציאת דרכים להשקעות בפיתוח טכנולוגיות לקידום מטרות אלו.
תוקפו של ההסכם הוא מיום חתימתו ולמשך 3 שנים. לאחריהן, יחודש באופן אוטומטי לשנתיים נוספות.
חתימה זו על מזכר ההבנות הינה צעד נוסף בדרך למיצובה של ישראל כמעצמת גז טבעי, שתאפשר להגדיל את ייצוא הגז הטבעי למצרים, ומשם למדינות נוספות באירופה, הזקוקות למקור גז טבעי נוסף בעקבות משבר האנרגיה העולמי.
ייצוא הגז הטבעי משמש כמנוף מדיני ותורם לישראל מבחינה גיאו-פוליטית, זאת תוך שמירה על כמות הגז הטבעי הדרושה לצריכת המשק המקומי. למהלך זה גם משמעות כלכלית עצומה למשק האנרגיה המקומי ולכלכלה הישראלית. בנוסף, צעד זה, כמו עוד מהלכים רבים שמקדם משרד האנרגיה, מסייע לישראל ולמדינות כמו מצרים להפחית את השימוש בדלקים מזהמים כמו פחם ונפט, ומוריד באופן דרמטי את זיהום האוויר באזור.