יהודה ולד
יהודה ולדצילום: נתן וייל

לפני מספר חודשים במהלך גל הטרור הרצחני שתקף את מדינת ישראל הגיע לרחוב דיזינגוף בתל אביב המחבל רעד חאזם תושב מחנה הפליטים ג'נין שמזוהה עם גדודי חללי אל-אקצה. הוא פתח באש, רצח 3 צעירים ישראלים ופצע רבים אחרים.

כחלק מהמאבק בטרור כוחות צה"ל נערכו הלילה למבצע של הריסת ביתו. אבל זמן קצר לפני כניסת הכוחות לג'נין, ראש הממשלה נפתלי בנט דרש לעצור את המבצע ולא להרוס את בית המחבל וזאת בכדי להמתין עד אחר ביקור נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בישראל.

הארוע החמור הזה הוא חציית קו אדום בו ראש ממשלה פוגע בביטחון המדינה משיקולים פוליטיים. את זה לא אני אומר אלא נפתלי בנט בעצמו.

לפני מספר שנים תקף בנט את החלטת בגצ לעכב הריסת בתי מחבלים ואמר: "בג"ץ אינו יכול לנופף בפרוצדורות כדי לעכב מלחמה בטרור ועליו להבין כי כל עיכוב בהריסת בית-מחבל פוגע בהרתעה הישראלית ומסכן חיי אדם".

גם לאחר שבני ממשפחתו של המחבל שעשה פיגוע בעתניאל הסגירו אותו מחשש שמא ייהרס ביתם התגאה בנט וצייץ בטוויטר: "זה מה שקורה כשהורסים בתים. לא מילים, פעולות".

אחר הפיגוע בהר נוף בו נרצחו ששה יהודים בבית כנסת אמר בנט: "צריך לעשות מה שמתחילים עכשיו לעשות – לעבור ממגננה למתקפה. מה שעשינו בחומת מגן שבמקום לשים שומרים בכל בית קפה, בכל בית כנסת ובכל גן ילדים, ללכת אליהם, למקורות, בעוצמה מאוד גדולה. לייצר הרתעה. והרתעה זה לא שהורסים בית חודש אחרי הפיגוע, אלא שהורסים את הבית באותו יום של הפיגוע. יש הרבה חסמים משפטיים ואחרים, צריך לטפל בזה".

צריך להבין שהריסת בתי מחבלים זה צעד בטחוני חשוב וחלק משמעותי במאבק בטרור. כך גם אמר בצורה ברורה השופט נעם סולברג בעניין הריסת בתי מחבלים: "מחבלים מתאבדים הדגישו בפרֵדות המוקלטות מחיי העולם הזה את ההטבות שבהן יזכו משפחותיהם, כמעין פיצוי על לכתם, ואף תארו עד כמה המחשבה על הטובה שתצמח למשפחתם ליוותה אותם ממש בסמוך למעשה. בהציבם דגש מיוחד על בית משפחת המחבל, מסמנים אפוא ארגוני הטרור עצמם את 'הבטן הרכה' שבה הרתעה עשויה להועיל. מן המקובץ עולה, כי הריסת בתי מחבלים תוסיף לתחשיב העלות-תועלת שאותו עורך מחבל פוטנציאלי את הידיעה על כך שקרוביו ישלמו מחיר על מעשיו... אולם ההרתעה נועדה להשפיע לא רק במישרין על הלך-מחשבתו של המחבל, אלא גם להניאו ממעשיו באמצעות התערבות מצד בני משפחתו... החשש מפני הרס ביתה, נועד לרתום את משפחת המחבל הפוטנציאלי לממש את השפעתה לכיוון הרצוי, להניעהּ מלהעמיד לרשותו את מעגל התמיכה הקרוב, ובכך להטותו מלחבור לטרור או לממשו. הנה כי כן, ההרתעה תורמת, ולוּ גם במעט. המעט הזה, בנסיבות הזמן והמקום, עשוי לעיתים להיות גורם מכריע; לשבט או לחסד" (בג"ץ 8091/14 המוקד להגנת הפרט נגד שר הביטחון ומפקד כוחות הצבא בגדה המערבית).

החלטת ראש הממשלה בנט לעצור צעד ביטחוני חשוב לחיי אדם בשביל לרצות את ביידן שיגיע לביקור בארץ ויסייע לבנט בקמפיין הפוליטי להישרדות ממשלתו זה שפל ערכי מאין כמותו.

ראש ממשלה ששם שיקוליים פוליטיים אישיים לפני בטחון אזרחי המדינה לא ראוי לשבת בכסאו עוד יום אחד.

החלטת ראש הממשלה בנט לעצור צעד ביטחוני חשוב לחיי אדם בשביל לרצות את ביידן שיגיע לביקור בארץ ויסייע לבנט בקמפיין הפוליטי להישרדות ממשלתו זה שפל ערכי מאין כמותו.

הכותב הוא מנכ"ל מפלגת הציונות הדתית