
מועצת יש"ע לא ידעה שהיא כזו חשובה. הפרסומים השבוע על טלטלה במועצה ודרישות מיושב הראש – ראש מועצת בקעת הירדן דוד אלחייני – לפרוש מתפקידו, היו נדירים מאוד עבור גוף שבאופן שוטף נמצא פחות בסדר היום הציבורי, אלא אם יש סוגיה שבה הוא מנסה להוביל מאבק.
הביקורת על אלחייני אינה חדשה. הזיהוי הפוליטי שלו עם מפלגת תקווה חדשה והעומד בראשה גדעון סער מקומם לא מעט גורמים במועצת יש"ע, שמדברים במילים קשות במיוחד על הממשלה הנוכחית והתנהלותה.
אלחייני דווקא ניהל באחרונה קמפיין נגד התנהלות הממשלה בנושאי ההתיישבות לאור עיכוב כינוס מועצת התכנון העליונה ואי־קידום חלק ניכר מהאישורים שניתנו בה לרמת המעשה, אבל לחריקות שהיו כבר מתחילת דרכו בתפקיד והביקורת על סגנונו ודרכו היה צריך רק קש קטן שישבור את גב הגמל, והוא הגיע בדמות התמיכה של יו"ר מועצת יש"ע באישורו של חוק תקנות יהודה ושומרון, בעוד מפלגות האופוזיציה, שמרבית ראשי המועצות נמנים עם תומכיהן, מובילות מהלך הפוך.
יושב ראש מועצת יש"ע לא רק התבטא בנושא באופן הכי נחרץ וברטוריקה הכי ברורה, בדיוק כפי שעשה בהזדמנויות קודמות, אלא אף יצא נגד מי שחלקו עליו וטען כי יש לעשות הפרדה בין טובת התושבים שהחוק מסדיר דברים בסיסיים באורחות התנהלותם היומיומית, לבין המערכה הפוליטית.
האיש החזק במועצה לאורך השנים, מנכ"ל חברת אמנה זאב חבר (זמביש), הוא אחד האנשים שעומדים מאחורי הרצון להזיז את אלחייני מתפקידו, ולצידו פועל גם פורום 'מלוכדים' המגדיר עצמו כ'פורום הלאומי בליכוד', שקיים שיחות עם חברי מועצות רבים במטרה להוביל דרישה מהשטח להתפטרות יושב ראש מועצת יש"ע.
יהונתן טל, מנכ"ל 'מלוכדים', מסביר לנו מה הביא למהלך. "יושב ראש מועצת ישע נבחר על ידי ראשי הרשויות ואמור לייצג את כולם. הוא מקבל יכולות שאין לראש מועצה רגיל במסגרת מועצת יש"ע, כולל חשיפה תקשורתית. הדבר ההוגן הוא שהייצוג יהיה נכון ולא שייך לשוליים פוליטיים. בסוף אנחנו חלק מהמחנה הלאומי, ואנחנו המתיישבים נמצאים במקומנו בשליחות הרוב המוחלט של עם ישראל.
"כשאתה שם בראש הייצוג שלך מישהו שהמחנה הלאומי רואה בו יריב פוליטי, אתה יוצר נתק בין הר חברון לבאר שבע. אני לא מדבר על דרג ראשי הרשויות, אלא על תושבים ששומעים את המייצג הפוליטי מדבר בדרך כזו. זה מפרק דברים שנבנו במשך שנים ועליהם עומדת רשת הביטחון הפוליטית של אזור יהודה ושומרון", הוא מוסיף.
מה בעצם המהלך שאתם מובילים?
"זה מהלך שנמצא באוויר – ולא רק אצלנו – כבר הרבה זמן. היו אפילו ניסיונות להקים מועצה חלופית. בסוף השבוע שעבר החלטנו לקחת את זה צעד קדימה והתחלנו לדבר עם חברי מועצות על מנת שיגישו הצעה במליאה שלהם שאם יושב ראש מועצת יש"ע נשאר בתפקידו – אותה רשות תפרוש מהמועצה. מדובר במהלך שנועד לזרז את המזורזים, כי גם ההנהגה ביש"ע מבינה שהמצב הזה לא יכול להימשך".
יאמרו שאולי מדובר באיזשהו קמפיין אישי שנובע מנטיית לב של פוליטיקאי כזה או אחר.
"אין לנו שום דבר אישי נגד אלחייני. אנחנו בטוחים שהוא איש ימין שבאמת דואג להתיישבות ואנחנו לא באים לחלק לו ציונים. פשוט, בפוזיציה הפוליטית שבה הוא נמצא היום ובעת הנוכחית, הוא גורם נזק להתיישבות".
השאלה היא אם המאבק שלכם ישנה משהו. אולי פשוט מועצת יש"ע אינה הגוף המשפיע שהייתה בעבר?
"אם ראשי הרשויות בוחרים להחזיק את המועצה ולהמשיך את קיומה, אני סומך עליהם שהם עושים דברים נכונים בכספי הארנונה של התושבים שלהם. אני יודע שזה גוף שהיה עם הרבה שיניים ולאורך השנים איבד ממעמדו וקרנו ירדה. האנשים שמרכיבים את הגוף צריכים להחליט לגבי מעמדו ועתידו. אנחנו מובילים מהלך שמטרתו שהגוף הזה ייצג את התושבים ביהודה ושומרון".
והמהלך כבר יצא לדרך. מועצת קריית ארבע החליטה פה אחד כי תדרוש את התפטרותו של אלחייני ומסרה: "המועצה תבקש את התפטרותו של ראש מועצת יש"ע דוד אלחייני. ההחלטה התקבלה פה אחד: מועצת יש"ע זקוקה למנהיג שתומך בממשלה ימנית, ערכית ומהמחנה הלאומי, מנהיג שמייצג את רוח הלאומיות וההתיישבות בארץ ישראל". גם במועצת בית אל התקבלה החלטה דומה פה אחד. חברי מליאה של מועצת יש"ע שהם בעצם נציגים של יישובים קראו לקבל עוד החלטות מסוג זה, וייתכן שיהיו כאלה בקרוב.
להוציא את הפוליטיקה מהמועצה
הביקורת על אלחייני, כאמור, אינה חדשה, וייתכן שהיא נובעת מהעובדה שסגנונו ואופיו שונים מאוד משל קודמיו בתפקיד, וגם מעצם העובדה שהסכים לתת הזדמנות לממשלה הנוכחית ולא שלל אותה על הסף.
המהלך המדובר אומנם יצא לדרך, אבל קשה למצוא ראש מועצה ביש"ע שידבר עליו בגלוי. חלקם פשוט באמת אינם פעילים במועצה, אחרים יודעים לשחק היטב את המשחק הפוליטי וממלאים את פיהם מים. אבל ראש רשות אחד, שייתכן שבנסיבות מסוימות יחליף ביום מן הימים את אלחייני, והיו מי שראו בו מועמד עוד לפניו, דווקא כן מסכים לשוחח בגלוי על הנושא. מדובר בראש מועצת אפרת, עודד רביבי.
"כבר למעלה משנה נשמעים קולות לגבי אלחייני שהוא צריך ללכת. זה החל בעניין סגנון הדיבור הבוטה שלו, המשיך עם זה שלא מעט ראשי רשויות פשוט הפסיקו לקחת חלק בפעילות של מועצת יש"ע, ואין ספק שקו השבר היה בהחלטה שלו לנצל את מעמדו לאמירות בעייתיות שאנחנו יודעים שמחנה הימין מפולג סביבן", אומר רביבי ל'בשבע'.
הוא אינו מסתיר את העובדה שקיים נתק בינו ובין ראש המועצה הנוכחי. "בשנה וחצי האחרונות, מאז תוכנית המאה של הנשיא טראמפ, אני לא לוקח חלק בדיוני מועצת יש"ע. דוד אלחייני התבטא כלפיי בצורה לא הגונה והפסקתי. הנזק שנגרם למועצת יש"ע מההתנהלות שלו באופן אישי בסופו של דבר משפיע לרעה על תושבי יהודה ושומרון".
וזה מספיק כדי לומר לו "לך הביתה"?
"הצלחנו בעבר יחד עם הממשלה להביא להכרה בנוכחות יהודית ביהודה ושומרון, לגרום לתמיכה במיזמים כלכליים משותפים של מתיישבים ופלשתינים. היינו שותפים במאמצי ההסברה יחד עם משרד החוץ וידענו לעמעם התנגדויות. פעלנו יחד ולצד הממשלה, וזכינו להשפעה ולדלת פתוחה גם כשהיו קשיים.
"ההנהגה הנוכחית הביאה לנסיגה בהישגים, פחות מכירים היום בהתיישבות ויותר מחרימים. פחות דלתות נפתחות הן בירושלים והן מעבר לים. אותה הנהגה בחרה גם שלא לשנות מדרכה למרות עזיבות מצד חברי מועצה בשנה וחצי האחרונות. אם רצונה של מועצת יש"ע להמשיך ולהתקיים, היא חייבת לבחור בשינוי. לדעתי האירוע הרבה יותר גדול ממה שהוא נראה. מתוך ההבנה שביהודה ושומרון חיים מאות אלפי יהודים שמצביעים ממרצ ועד המפלגות החרדיות, אם עיקר הפעילות עוסק באמירות פוליטיות, אנחנו יוצרים פירוד במועצה. המצב היום הוא ששליש מראשי הרשויות פעילים במועצת יש"ע, וזה לא מייצג את כל התושבים. לכל ראש רשות יש אצבע אחת במועצת יש"ע, אבל לראשי הרשויות הגדולות אין יותר כוח והשפעה, וייתכן שצריכה להיות".
אז אתה קורא בעצם להפריד את הפוליטיקה מהמועצה?
"יש משמעות ועוצמה לאחדות של המחנה, ואין ספק שאם היו מצליחים להניף יחד נושאים שקשורים לכלל התושבים ביהודה ושומרון מבלי להניף דגלים מפלגתיים, היינו מונעים גם פירוד בתוך המחנה וגם חוסר ייצוג".
עם יד על הלב, אתה מאמין שהתושבים ערים לניואנסים האלה בכלל? הם רואים במועצה כגוף שמייצג אותם?
"אין ספק שזה חלק מהפער, והוא נובע מניהול לא נכון של המועצה ומאי־התמקדות בנושאים הנכונים. יש נושאים רבים שמשותפים לכולם, וברגע שאין לך יכולת לאחד את כולם סביב השולחן, אתה מאבד מהיכולת שלך להביא תוצאות. היום מועצת יש"ע לא עסוקה בשום דבר שהוא בראש סדר העדיפויות של תושבי יהודה ושומרון. אם אראה שההשקעה שלהם יעילה ומסייעת לתושבים, אשמח לחזור ולקחת חלק".
נציגים בלי ציבור
סגן ראש המועצה האזורית שומרון דוידי בן ציון התייחס השבוע ליוזמה הקוראת להתפטרותו של אלחייני בפודקאסט 'בזווית אישית', שבו התארח אצל יו"ר קבוצת 'בשבע' דודו סעדה. בן ציון אמר: "לי אישית אין בעיה עם דוד אלחייני ואני חושב שזכותו לומר מה שהוא רוצה. יש לי בעיה עקרונית עם מועצת יש"ע, כי זה גוף שלא נבחר על ידי התושבים. זה דבר שצריך לדבר עליו – האם הגוף הזה יכול להמשיך לייצג את תושבי יהודה ושומרון מבלי שנבחר על ידם. זה מנגנון שהוקם לפני 45 שנים אחרי גוש אמונים, והוא חייב לעבור התאמה לעידן הנוכחי, שבו אין בעיה לנהל הצבעה בקרב כל תושבי יהודה ושומרון מיהו הגוף היציג שייצג אותם", הוסיף בן ציון. לדבריו, "זה יחזיר את הרלוונטיות של המועצה לשטח ויהפוך אותה להרבה יותר נוכחת ואפקטיבית. היום בגוף הזה יש לצערי הרבה מלחמות פנימיות שנובעות מכך שאין להם את אמון הציבור, כי יש מועצה סגורה שבוחרת את הנציגים".
בן ציון בעצם מניח את האצבע על אחת השאלות שנשאלות כל העת, לגבי הרלוונטיות של מועצת יש"ע בעידן שבו כמעט כל ראש מועצה נגיש לשרים ולמשרדי הממשלה, ועצם חברותם של רבים במפלגות מהווה גם כן משקל משמעותי.
ביקשנו מפנחס ולרשטיין, מי שהיה במשך שנים מראשי מועצת יש"ע וגוש אמונים, להידרש לסוגיה, על רקע הקריאות להתפטרות יושב ראש המועצה.
"ראיתי חלופות של גופים חוץ־פרלמנטריים שייצגו את מפעל ההתיישבות – החל מגוש אמונים, שממנו צמחה תנועת אמנה, ובצורה מסוימת גוש אמונים הפסיק לתפקד בפונקציה של הנהגה אידיאולוגית והמשקל עובר לאנשי המעשה – אם זה לאנשי אמנה ואם למועצת יש"ע", פותח ולרשטיין. "לכן, באופן טבעי, מועצת יש"ע של תחילת הדרך הכניסה לתוכה לא רק ראשי רשויות ביש"ע, אלא גם אנשים כמו ישראל הראל, חנן פורת, אליקים העצני ואחרים. הייתה למועצת יש"ע האחריות להיות הגוף שמוביל לא רק מבחינה של אנשי המועצות האזוריות והמקומיות אלא גם בשילוב אנשי המעשה.
"צריך לזכור שלאורך כל התקופה תמיד היו ראשי רשויות שגם אם לא יצאו בריש גלי, לא הרגישו את עצמם מזדהים עם מועצת יש"ע", הוא מציין.
מה אתה יכול לומר על המצב הנוכחי של המועצה?
"הבעיה היום היא לא רק ההזדהות. אני לא יודע עד כמה המועצות האזוריות אכן פעילות היום במועצת יש"ע, ואין ספק שהיום חלק ניכר מראשי הרשויות ביש"ע מעורבים במרכזי מפלגות כדי להשפיע גם על הבחירות, בעוד שבתקופתי כמעט אף אחד מהחברים במועצה ומראשי הרשויות לא היה במרכזי מפלגות".
המועצה עודנה רלוונטית בעיני התושבים לדעתך?
"סוד גלוי הוא שהאדם הדומיננטי במועצת יש"ע הוא זאב חבר המכונה זמביש. כישרונותיו הגדולים ואמינותו כלפי כל מי שהיה בשלטון לאורך השנים, אפשרה לגוף החוץ־פרלמנטרי לייצג נאמנה את מפעל ההתיישבות.
"צריך לזכור שמפעל ההתיישבות ביהודה ושומרון הוא לא ועד עובדים, אלא כלי להחלת ריבונות. צריך לזכור שעם כל חצי הכוס המלאה - שלא האמנתי שעוד בחיי אזכה לראות מעל חצי מיליון תושבים באזור, עדיין לא הוחלה ריבונות, ואנחנו חיים באי־ודאות מדינית וביטחונית. לכן מוכרח להיות גוף, שאינו מייצג אינטרסים כמו ועד עובדים, אלא פועל למען השליחות שהביאה להקמת ההתיישבות".
וניתן להבין מדבריך שהיום זה לא ממש כך.
"מועצת יש"ע היא כותרת לגוף שחלק ניכר מראשי הרשויות לא היו חברים בו, בעיקר כי הם לא ראו בו שליחות אידיאולוגית, אלא מקום לפעול בו מצד תפקידם כראשי רשויות מוניציפליות. הגופים המשפיעים החזקים היום הם המפלגות, ואין ספק שהם חזקים יותר ממועצת יש"ע, אבל זה לא סותר שלמפעל ההתיישבות חייב להיות ייצוג שהוא לא במסגרת השירותים המוניציפליים.
"אם נציג בכיר במועצת יש"ע יוצא בהתבטאויות פוליטיות, צריך לזכור שהוא חבר מפלגה. יש כאן בעצם תרתי דסתרי. הוא אגב לא יוצא דופן בכך, כי זה מה שנהוג היום. המפלגות גם יכולות לשמש ככלי לחיזוק ההתיישבות, אבל הרעיון הבסיסי של מועצת יש"ע - לקחת אנשים מתוך גוש אמונים - נבע מהבנה שהרצון של הגוף הזה הוא לא להשיג תקציבים מוניציפליים, אלא לקדם אידיאולוגיה. אני חושב שיש בתוכנו מספיק כוחות כדי לממש את החזון הזה. האם זה ייקרא מועצת יש"ע, נציגות יישובים כזו או אחרת או בשם אחר? אינני יודע. היו שינויים בדרך שבה יוצג האזור לאורך השנים, וייתכן מאוד שצריך לשנות שוב".
יושב ראש מועצת יש"ע וראש מועצת בקעת הירדן דוד אלחייני אינו מגיב באופן רשמי לטענות. עם זאת, השבוע התקיימה ישיבה שגרתית של הנהלת המועצה ובה הבהיר אלחייני לנוכחים כי אין לו שום כוונה לפרוש מתפקידו עד שיסיים את הקדנציה שאליה נבחר.
גורמים במועצה מזכירים שדווקא אלחייני היה מהראשונים לתקוף את הממשלה ולצאת נגדה בנושא הקפאת הבנייה, ולדעתם מועצת יש"ע הייתה זו שהובילה את סדר היום בנושא הרבה לפני גורמים אחרים.
בריאיון שהעניק ל'בשבע' באחרונה הוא ציין כי "מה שגרם לזעזוע בקואליציה הוא העובדה שאנחנו התחלנו לפני חודשיים וחצי את המאבק בממשלה הזו ונגד בני גנץ על ההקפאה. ואז התעוררו גורמים בצד הימני של הממשלה והבינו שהם לא מקדמים תוכניות עבור הציבור שלהם שמחכה לכך".
עם זאת, המילה האחרונה מכל הצדדים טרם נאמרה. הנהלת מועצת יש"ע תתכנס שוב בקרוב כדי להחליט כיצד לנהוג עם תפוח האדמה הלוהט הזה, בעיקר אם עוד מועצות יקבלו החלטה להפסיק את חברותן במועצת יש"ע אם אלחייני לא יסיים את תפקידו. אלחייני אינו מתכוון לוותר, וגם הצד השני הכריז מאבק עד הסוף. מי שיפסיד בינתיים היא מועצת יש"ע, שעלתה לכותרות ולא מהסיבות הנכונות.
***