שיניים
שינייםצילום: FREEPIK

שתלים דנטליים הם ללא ספק הסיבה לאחת המהפכות המשמעותיות ביותר שהתרחשו בעשורים האחרונים בתחום רפואת השיניים ונחשבים לפתרון האולטימטיבי להשלמת שיניים חסרות.

את השתלים הדנטליים ממקם רופא השיניים באמצעות ניתוח בעצם הלסת כך שהם משמשים כשורשים לשיניים החסרות. מכיוון שהטיטניום בשתלים מתמזג עם עצם הלסת השתלים לא יחליקו, ירעישו או יגרמו נזק לעצם כמו גשרים או תותבות קבועות.

שתלים דנטליים הם הפתרון הקרוב ביותר הקיים כיום כתחליף לשיניים הטבעיות שלנו - הם עמידים, פונקציונאליים, ומאחר והם מקובעים במקומם ואינם זזים הם מאפשרים נגיסה ולעיסה של מזונות קשים ומעניקים למטופל מנעד פה ולסת במראה טבעי ובריא. טיפול זה יכול לשנות את חייו של המטופל מקצה לקצה לא רק ברמה התפקודית אלא גם ברמה הרגשית וביכולת לתקשר שלו עם החברה.

מתי נשתמש בשתלים דנטליים?

באופן כללי, שתלים דנטליים מתאימים במצבים בהם חסרה שן אחת או מספר שיניים אצל מטופל בעל עצם לסת שהגיעה לצמיחה מלאה המסוגלת להחזיק את השתלים ולעבור את ההליך הכירורגי של השתלת עצם. זהו תהליך שמתאים למטופלים שאינם מסוגלים או לא רוצים שיניים תותבות, בעלי רקמות בריאות שאינם סובלים מצבים בריאותיים שישפיעו על ריפוי העצם, המוכנים להתחייב להליך טיפולי שיכול לקחת מספר חודשים.

לא ניתן לבצע ניתוח שתלים דנטליים במקרים בהם למטופל יש סכרת שאינה מבוקרת או מחלת חניכיים שאינה מטופלת, אם המטופל שותה אלכוהול או מעשן באופן תדיר או אם המטופל אינו שומר על היגיינת הפה והחניכיים. מצבים כאלה יכולים להשפיע באופן שלילי על בריאות השיניים בכלל ובוודאי כאשר מדובר בשתלים דנטליים.

כיצד מתקינים שתלים דנטליים?

שתלים דנטליים הם למעשה עצם זר שרופא השיניים מבריג אל תוך עצם הלסת המהווים למעשה תחליף לשיניים חסרות. ניתן לבצע את הליך התקנת השתלים הדנטליים בניתוח אחד בודד וניתן לפרוס את ההליך הטיפולי על פני זמן ארוך יותר, תלוי ברופא המטפל.

בהליך הארוך יותר שהוא גם המומלץ, רופא השיניים יבריג את השתלים הדנטליים לתוך עצם הלסת ולאחר מכן יכסה אותם באמצעות רקמת החניכיים. לאחר מספר חודשים שבהם המקום שעבר את הטיפול מתרפא, העצם צומחת מסביב לשתלים ומקבעת אותם אפילו יותר, ואז רופא השיניים ירכיב על השתלים כיפות מתכת המהוות בסיס לכתר. לאחר מספר שבועות נוספים יוכל רופא השיניים להתקין את הכתרים עצמם. הכתרים עשויים חרסינה ודומים בצבעם ובצורתם לשן הטבעית כך שהמראה שמתקבל הוא ממש כמו מראה של שיניים אמתיות ובריאות.

מה עדיף - הרדמה מקומית או מלאה?

לרוב, רופאי השיניים יבצעו את הטיפול תחת הרדמה מקומית בלבד, אולם במקרים קיצוניים שבהם המטופל סובל מחרדה עמוקה במיוחד או כאשר נסיבות ההשתלה דורשות ניתוח מורכב הכולל פעולות חודרניות ומורכבות באזור הלסת ישקול הרופא להשתמש בהרדמה מלאה.

תהליך השיקום

מטופל שמתכנן לעבור הליך לקיבוע שתלים דנטליים צריך לקחת בחשבון כי זהו תהליך שאורך זמן העשוי להימשך מספר חודשים. רופא השיניים המטפל יכול להכין תרשים טיפולים שבעזרתו ניתן לקבוע את מספר הטיפולים ואף את הזמן הדרוש בין שלב לשלב אבל קשה לנבא בוודאות את הזמן שייקח לעצם הלסת לקלוט את השתל. מטרת ההמתנה היא לוודא שעצם הלסת עוטפת את השתל באופן יציב ומחזיקה את המבנה עליו. דר' איתן אוראל מנוסה במיוחד בהליך ומקבל פציינטים להשתלות שיניים בירושלים

חשוב לדעת

חשוב לוודא שהשתלים הדנטליים הם איכותיים ומגיעים ממקור מהימן ומוסמך שרשום במשרד הבריאות וחשוב במיוחד שאת הטיפול יבצע רופא מומחה ומיומן בסוג טיפול זה. שימוש בשתלים לא איכותיים או כאלה שלא עברו טיפול מתאים עלולים לגרום לתופעות לוואי ולסיבוכים שהמטופל אחר כך נאלץ להתמודד איתם במשך שנים רבות.

למידע נוסף על שתלים וטיפולים דנטליים נוספים היכנסו לאתר של דר' איתן אוראל – מומחה לשיקום הפה https://dr-orrelle.co.il/