הדס יונגרייז הי"ד
הדס יונגרייז הי"דצילום: באדיבות המשפחה

בימים אלה מצוין מלאת עשרים שנה להירצחה של הדסה-הדס יונגרייז הי"ד בפיגוע תופת בגבעה הצרפתית בירושלים, אירוע בו נרצחו שבעה ישראלים.

בראיון לערוץ 7 מספרת אחותה, סיוון נדב, על מאמצי המשפחה להביא להנצחתה של הדסה בעיר מגוריה, מגדל העמק, אך עד כה העירייה אינה נעתרת לבקשה.

"מ-2002 אנחנו מבקשים את זה. עשרים שנה מעבירים אותנו מיד ליד", מספרת סיוון ומתארת מעבר ממשרד ממשלתי אחד למשנהו, ראשית על מנת להבין את הזכויות של משפחה שכולה ובהמשך כדי לקדם את הנצחתה של הדס.

"אימא שלי בסך הכול מבקשת שינציחו אותה הנצחה פורמאלית", היא אומרת ומציינת כי אין למשפחה דרישה לסוג מסויים של הנצחה, אם בגן, כיכר, אנדרטה או כל דרך אחרת "כל דבר יתקבל בברכה", היא אומרת ומתארת את תרומתה של אימה לעיר כאשר במשך שנים הובילה יוזמות חברתיות במגדל העמק לזכר ביתה ובהם בין השאר צביעת בתי נזקקים, הקמת מועדונית לנוער בסיכון ועוד. כעת היא מבקשת לא יותר מאשר הכרה רשמית בדמותה של הבת.

במגדל העמק הדס הי"ד היא הרוגת הטרור היחידה, והדבר הופך את המאבק להנצחתה למאבקה של משפחה אחת לבדה. סיוון מספרת כי במסעות המשפחה בין משרדי הממשלה השונים עלה כי "המדינה מחבקת מהלכים כאלה ובעשרות ערים בישראל מציינים את הנפגעים. כל המשרדים מצטרפים לבקשה מראש העיר". עוד היא מציינת כי החוק מחייב ראש רשות מקומית להקים ועדה לנפגעי טרור, אך גם צעד זה לא בוצע על ידי העירייה והעומד בראשה.

לפי שעה, מספרת סיוון, המשפחה לא מקבלת מלשכת ראש העירייה גם לא תשובה שלילית שממנה ידעו היכן עומדת בקשתם. הם נדחים בתואנות כאלה ואחרות במשך חודשים ושנים. בין השאר, היא מספרת, נקבעה למשפחה פגישה עם ראש העירייה, אך הוא עצמו לא הגיע ושיגר את מנכ"ל העירייה ששמע את מצוקת המשפחה ואמר שקיימת התנגדות מהסניף המקומי של 'יד לבנים'. סיוון מבהירה כי הנצחת נרצחי פעולות האיבה לא אמורה לפגוע או "להתחרות" בזכרם והנצחתם של חללי צה"ל המטופלת בידי 'יד לבנים'.

יצוין כי מנכ"ל 'יד לבנים', אלי בן שם, עצמו שיגר מכתב לראש העירייה ובו הוא תומך בבקשתה של המשפחה להנציח את זכרה של הדס בעיר. בן שם כותב לראש העירייה כי "אנו כחברה מחויבים למשפחות השכולות חוב מוסרי וזה המעט שנשאר לנו להנציח את זכר ילדינו" והביע ביטחון בכך שבשל רגישותו למשפחת השכול יבחן ראש העירייה הקמת אנדרטה לזכר הנרצחים.

מעבר לאותה פגישה עם מנכ"ל העירייה שומעת המשפחה דחיות חוזרות ונשנות והתחמקויות בנוסח 'הנושא ייבדק', 'נחזור אליכם בשבוע הבא', ועוד ועוד. "כולם מחזירים אותנו לראש העיר. אין אף משרד משלתי שיכול לכפות על הרשות. הרשות היא זו שצריכה לפעול מעצמה", היא אומרת ומביעה תקווה שלא מניעים זרים ואישיים הם שעומדים מאחורי הסירוב להנציח את הדס ז"ל, ומזכירה כי אביה שנפטר לפני 12 שנה היה חבר האופוזיציה במועצת העיר.

עוד מביעה סיוון תקווה כי חברי כנסת ייכנסו לעובי הסוגיה ויחוקקו חובה מוסדרת להנצחת נרצחי פעולות איבה ברשות המקומית בה התגוררו, על מנת שהדברים לא יהיו תלויים בהסכמתם או רצונותיהם של ראשי הרשויות אלא מחויבים בחוק.

בדבריה היא מתארת את מצוקתה האישית של אימה ששלחה את ביתה לירושלים ושם היא נרצחה, כעת היא מבקשת לראות שזוכרים את הקרבן שהקריבה בנחמה מועטה לצערה. "אנחנו ממשיכים במאמצים לקבל תשובה. אני מאמינה שראש העירייה כאדם פיקח ימצא את הפתרון".

בעיריית מגדל העמק מגיבים לטענות המשפחה וקובעים כי "משפחת יונגרייז הינה המשפחה המונצחת ביותר במגדל העמק! אב המשפחה, יהודה ז"ל, שימש כחבר מועצת העיר ומכיוון שהיה אחד מהוגה הרעיון להביא לעיר גרעין תורני, אישר ראש העיר לקרוא לגרעין התורני על שמו, גרעין "אורות יהודה".

יתרה מכך, כאשר החליטה הרשות להקים גמ"ח חסד של אמת ולסייע למשפחות אבלות, אישר ראש העיר לקרוא לגמ"ח "נצח יהודה" על שמו של יהודה ז"ל. הבת הדס ז"ל מוזכרת בטקס ערב יום הזכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה המתקיים באמפיתאטרון העירוני בהשתתפות אלפי תושבים, וביום הזכרון הרשות מקיימת טקס לחללי פעולות האיבה בצמוד לקברה של הדס ז"ל.

בנוסף, ראש העיר הורה להקצות מבנה גן ילדים ולהסב אותו כמועדונית לילדות ונערות בסיכון, והשיג הכרה בצורך בתקן מועדונית ממשרד הרווחה. הרשות המקומית ומשרד הרווחה מתקצבות את תקן כ"א והפעילות במועדונית, והכל כדי להנציח את מורשתה ופועלה של הדס ז"ל במועדנית הנקראת על שמה - "מועדונית הדס".

המשפחה לא הסתפקה בהנצחות הנ"ל ודורשת להנציח את הדס ז"ל בתוך בית "יד לבנים". בקשתם נדונה מספר פעמים בהנהלת "יד לבנים" המורכבת מהורים שכולים ובוועד המנהל של בית "יד לבנים" שדחו את הבקשה מאחר והנצחה כזו הינה בניגוד למדיניות עמותת "יד לבנים" הארצית הקובעת שרק חללי מערכות ישראל יונצחו בבית.

המשפחה פנתה לשרים, חברי כנסת וגם לאלי בן שם יו"ר בית "יד לבנים" שענה להם בכתב ובמפורש כי: "בבתי "יד לבנים" מונצחים אך ורק חללי מערכות ישראל ולא ניתן להנציחה בבית "יד לבנים" במגדל העמק".

המשפחה מודעת לעמדת הרשות והעומד בראשה התומכים בבקשת המשפחה ובתנאי שהדבר יתבצע בשכנוע והסכמה מתוך אמונה שעם הזמן תושג הסכמה כזו, מבחינת הזמן הוא המרפא ויעשה את שלו. עד אז, ולאור ההתנגדות ורגשותיהם של 62 משפחות שכולות בעיר - אנו קוראים למדינה לגבש מדיניות ברמה הארצית ולהנחות את ההנהלות המקומיות בהתאם", לשון תגובת העירייה.

מנגד טוענים במשפחה כי בקשתם היא הנצחה רשמית בעוד המועדונית בה עוסקת תגובת העירייה אינה אלא יוזמת אמה של הדס. עוד מדגישים כי בבקשת המשפחה לא הייתה דרישה או בקשה להקמת אנדרטה בתוך סניף 'יד לבנים' המקומי אלא מחוצה לו.