יריב לוין
יריב לויןצילום: קובי ריכטר/TPS

חבר הכנסת יריב לוין מהליכוד מתייחס בראיון לערוץ 7 לשורת סוגיות על סדר יומנו הפוליטי ומערכת הבחירות הגועשת.

בפתח הדברים ביקשנו מחבר הכנסת לוין להשוות בין ממשלה תחת בנט לכזו תחת לפיד והוא משיב כי "שני הדברים רעים מאוד. בהרבה מובנים לפיד אפילו מסוכן יותר, משום שהוא מקבל חיבוק תקשורתי ענק יותר משל בנט. הוא כבר הוכיח בעבר שאין לו עכבות, אין לו בלמים ואין לו מחויבות לדברים שחשובים בעינינו, לזהותה היהודית של המדינה, שמירה על הגבולות מהגירה בלתי חוקית, חיזוק ההתיישבות, דאגה לארץ ישראל, חיזוק מסורת ישראל. הדברים הללו רחוקים ממנו מרחק גדול. העובדה שהוא מגיע לראשות ממשלה בחסות קולותיהם של סער אלקין ושקד זה דבר עגום מאוד".

עם זאת מחדד לוין ומבהיר כי אין בכך כדי להציב את נפתלי בנט מקום חיובי יותר שכן עצם העלאתו של לפיד לכס ראש הממשלה נעשתה על ידי בנט. "הוא שהקים אתו את הממשלה וחתם אתו על הסכם הרוטציה. התחרות השלילית ביניהם קשה מאוד ועם ישראל לא יכול לישון בשקט כשאלה האנשים שאוחזים בהגה".

על המקור ממנו יגיעו מנדטים חדשים לגוש הימין, שאלנו את לוין אם מפלגתו תצטרך לקרוץ קצת לשמאל מרכז כדי לשבור את התיקו. "יש כמה דברים שאפשר לעשות כדי להגיע לתוצאה טובה. הדבר הראשון הוא שינוי משמעותי באחוזי ההצבעה של תומכי המחנה הלאומי. זו תופעה שאני לא מצליח להבין אותה והיא חוזרת על עצמה פעם אחר פעם, אנשים נשארים בבית, לא יוצאים להצביע ובסוף חסרים לנו מנדט או שניים כתוצאה מהדבר הזה.

''בעיניי השנה האחרונה שבה קרה כל מה שהזהרנו ממנו, לפיד בראש הממשלה, טשטוש הזהות היהודית, פגיעה בציבורים שלמים, פגיעה בכלכלה ובביטחון, הקפאת התיישבות, כל אלה ועוד התרחשו. יש היום הבנה ציבורית עמוקה שאלון לא תרחישים תיאורטיים אלא זה מה שיקרה אם לא יצאו מהבית. בהיבט הזה יש לנו אתגר להניע ולשכנע את מעגל החברים לצאת להצביע ואם נעמוד בו יש לנו סיכוי להגיע לתוצאה טובה".

מוסיף לוין "נקודה נוספת וחשובה, באופוזיציה קל להבטיח הבטחות ולטשטש את הדברים, אבל אחרי שנה של ממשלה כושלת אנשים, גם בצד השני, מבינים שאין קשר בין ההבטחות לכישלון הנוראי שקרה במציאות. זכורות הבטחות לפיד לממשלה בת 18 שרים ובסוף קיבלנו ממשלה מנופחת עם נורבגים. אנשים מבינים שהבטחות נותרו כהבטחות סרק וההיפך הוא מה שקרה. הקהל הזה שמרגיש את הדברים ובעיקר מרגיש את עליית המחירים והכישלון הכלכלי המחפיר של הממשלה הזו, גורם לכך שיש בהם שניתן לשכנע אותם והרבה מאוד יעדיפו לראות את נתניהו בהנהגת הליכוד חוזר להנהגת המדינה. אם נחבר את שני הדברים הסיכוי טוב וקיים, אבל יש מלאכה לעשות והיא לא רק של נבחרי הציבור שחייבים להוביל אותה, אלא מדובר בעניין שכל אחד צריך להתאמץ במעגל החברים ובמעגל המשפחתי כדי להביא אנשים להצביע".

על הביקורת שהוא ממשיך להטיח בשרה איילת שקד, למרות שעל פניו נראה כי ביום שאחרי הבחירות מפלגתו תזדקק למנדטים שלה, במידה והיא תעבור את אחוז החסימה, שב לוין ומטיח את ביקורתו בשקד: "אני לא מצליח להבין מה עוד צריך לקרות כדי שאנשים יבינו שכשמצביעים למפלגת ימינה מקבלים ממשלת שמאל. זה הרי מה שקרה וזה מה שהזהרנו מפניו, אז מה מציעים שנעשה, שנעצום עיניים? שנגיד שאין שום בעיה, למרות שהיא אדריכלית הקמת הממשלה הזו וישבה בה ועדיין יושבת בה תחת לפיד, והפרה את כל ההבטחות ש'ימינה' נתנה, אז עכשיו נגיד שבגלל שהיא אולי תיכנס היא בסדר, כדי ששוב היא תיקח קולות ימין ותעביר לשמאל? אני אומר בצורה מפורשת, איילת שקד שייכת לגוש השני. מפלגתה עמדה בראש הממשלה הרעה הזו. גם היום היא יושבת בממשלת לפיד כשאף אחד לא מכריח אותה לעשות זאת. לכן הסיכוי שהיא תקבל מנדטים ותחבור לגוש השני הוא סיכוי מצוין. אם אנשי שמאל יבחרו להצביע לשקד זה עניינם. אני רק מזהיר את אנשי הימין שלא יתפתו ולא יטעו ולא יאמינו ולא יעשו שוב את אותה טעות נוראה כפי שעשו רבים והצטערו בפעם הקודמת".

"לנו טוב שבוחרי הימין יצביעו למפלגות הגוש שלנו, הליכוד והשותפות שלנו. ארבע מפלגות שהוכיחו שאפשר לסמוך עליהן, שיש להן דרך ברורה. לכולם ברור שאם נשיג רוב המנדטים לא ילכו למקומות אחרים. בצורה מפורשת אני אומר שככל שהליכוד תהיה מפלגה חזקה וגדולה יותר אפשר יהיה להקים ממשלה רחבה ויציבה יותר".

על השותפות הללו אותן מזכיר לוין שאלנו אותו לנוכח מה שנראה כקריצות מהכיוון החרדי לעבר בני גנץ ואולי גם אחרים במידה ולא יצליח הליכוד להשיג 61. עד כמה זה רציני ועד כמה זה ניסיון להעלות את המניה החרדית מול הליכוד?

את תשובתו פותח חבר הכנסת לוין בקביעה לפיה "אלו דברים שראוי היה שלא ייאמרו", ובנוסף הוא מתנגד לעצם ההגדרה 'קריצה חרדית' בהיותה הכללה שאינה הוגנת שכן אמירות שכאלה אינן מגיעות מכיוונה של ש"ס. "הייתה לי בשנה האחרונה זכות גדולה מאוד לעבוד לצידו של יו"ר ש"ס אריה דרעי. עשינו הרבה פעולות במאבק האופוזיציוני. הוא מנהיג יוצא דופן עם מחויבות לגוש הימין".

"העמדות של הציבור החרדי קרובות לשלנו בנושאים המדיניים ויש כאן שותפות אמת שנובעת מההבנה שישראל צריכה להיות מדינה יהודית ולא מדינת כל אזרחיה או כל מסתנניה. צריך לשמור על ליבת יסודותיה של המדינה המיוחדת שהיא ביתו של העם היהודי כולו. זה מכנה משותף חזק מאוד שלא קיים בצד השני וכל אחד מבין שאם יתפתו לחבור לצד השני בסוף יעשו בכך שימוש רק כדי לנסות ולפרק את הגוש שלנו כדי שבהמשך ישליטו כאן ממשלה שקודם כל תפגע בציבור החרדי שהוא הפגיע מכולם. לכן זו שותפות הכרחית עם תמיכה ציבורית בכל המחנה הלאומי לגווניו. אין ספק שראוי היה שאמירות כאלה לא יאמרו כי הן לא ריאליות, אבל הן עוזרות לצד השני למכור אשליה שהוא יוכל להקים ממשלה שלא נשענת על רע"מ והמשותפת למרות שזו האמת, לצד השני אין ממשלה ללא המשותפת ורע"מ. זו האלטרנטיבה שהם מעמידים".

באשר לשותפה הרביעית לאופוזיציה, הציונות הדתית, הצגנו בפני חבר הכנסת לוין תרחיש: הליכוד מגיע למספר המנדטים שבסקרים ואולי גם יותר וכדי למלא את 25 המנדטים החסרים פונה לבני גנץ, כפי שהיה בעבר עם אהוד ברק, ציפי לבני, עמיר פרץ ובני גנץ עצמו, ומשאיר בחוץ, או עם ועדת קישוט, את המוגדרים כקיצוניים, סמוטריץ' ובן גביר, על אף שאלה הלכו אתו במדבר האופוזיציוני. הם תרחיש שכזה מקובל והגיוני בעיניו?

"חד וחלק, לא יקרה. לא תקום ממשלה שלנו, אלא עם כל השותפות שלנו. בוודאי במצב שבו יהיה לנו רוב להקמת ממשלה כזו זה יהיה הבסיס שלה. הדבר הזה ידוע ומוסכם ונאמר על ידינו בצורה מפורשת. עברנו כברת דרך משמעותית יחד בשנה האחרונה. לא הייתה אופוזיציה מלוכדת ונחושה כזו והמחויבות ההדדית הזו תמשיך גם אחר כך. צריך לקוות שיהיה לנו 61 מנדטים שיאפשרו לנו להקים ממשלה שהבסיס שלה כולל את ארבע המפלגות השותפות שהלכו יחד את הדרך הזו. זו המטרה ולזה צריך לעבוד".

עוד ביקשנו את התייחסותו של חבר הכנסת לוין למחלוקת שהרימה ראש באחרונה בדבר האפשרות שילובו של מנסור עבאס במידה ולממשלת הליכוד יש כבר 61 מנדטים של מפלגות ציוניות

"התשובה ברורה וחדה. רע"מ לא יכולה להיות שותפה קואליציונית. אי אפשר להקים ממשלה לא איתה ולא כזו שנשענת עליה. אין מחלוקת בעניין הזה. כל העיסוק הזה במה יהיה אם לא יהיה 61 לא ברור לי מה הוא נותן ולמה הוא טוב. אין סיבה שלא נגיע ליעד. צריך לעבוד קשה כדי להגיע אל היעד ולא להתמקד במה יהיה אם לא נשיג את היעד. בעיניי הדבר הזה בר ביצוע. צריך לאחד את הכוחות ולעשות מאמץ עליון להוציא את התומכים שלנו מהבתים להצביע. במקום לעסוק באסונות תיאורטיים ראוי לפעול כדי לעשות טוב ואני מאמין שכך יהיה".