זו הפעם ראשונה שאני מסכים עם סגן השר לשירותי דת מתן כהנא. זה קרה בעקבות הסרטון החדש שהפיץ בסוף השבוע בו הוא טוען ש"שירותי הדת זה ממש לא דבר משעמם".
סגן השר כהנא מספר לנו בסרטון איך רבנים מתחרים ביניהם על מתן כשרות ואיך בעוד ארבעה חודשים גם תאגידי כשרות פרטיים יוכלו לתת כשרות בתחרות עם רבני הערים.
בין אם אתם בצד שתומך במהלך של סגן השר כהנא, ובין אם לאו, אני מבקש להתייחס קודם לעובדות.
הרוב המוחלט של רבני הערים לא מתחרה בתחום הכשרות, ולא משתמש בתחרות שכהנא כל כך מאמין בה.
מה גם שבעוד ארבעה חודשים לא באמת יקרה כלום, מכיוון שהשלב השני של החוק יתחיל רק בעוד שישה חודשים, וגם אז ככל הנראה יהיו אלה ימי המו"מ להקמת ממשלה, שכבר חלק ממרכיביה הפוטנציאליים מתכננים לבטל את הרפורמה המדוברת.
מתן כהנא התחייב לציבור "גוף חזק עם שיניים" שידאג לוודא שלא נגיע למצב של הונאה בכשרות. צר לי לבשר - הגוף הזה לא קיים, הוא לא הוקם ואין שום רגולציה על התחרות בכשרות.
גם חוק הקנסות שהיה אמור להטיל קנסות משמעותיים על תאגידים שיבצעו הונאה בכשרות אפילו לא הגיע לקריאה ראשונה בכנסת, וכידוע שוק תחרותי ללא רגולטור וללא שיש שיניים, מייצר פתח חמור להונאות כשרות חסרות היקף, העתידים להתרחש כאן בקרוב.
סגן השר כהנא שמאמין בתחרות יודע שיש חובה בשימוש ב"מקל" בשוק של רגולציה - אחרת צפויה כאן הפקרות - אבל הוא לא מספר לכם את זה. הוא גם לא מספר לכם שהבעיות המרכזיות שמבקר המדינה התריע עליהן: הפרדת משגיח מושגח, נהלים אחידים ועוד - לא טופלו ברפורמה. למעשה, מערך הכשרות שהיה צריך שר או סגן שר שידאג ויוביל אותו - לא באמת פעל באופן אקטיבי לטפל בבעיות, אלא כנראה שהוא בנה על התחרות שתפתור את הבעיות שלא נפתרו.
ח"כ יוליה מלינובסקי שעומדת בראש הועדה לשירותי דת יהודיים חשפה כי ישנן בעיות של שחיתות במועצה דתית מסויימת. כששאלנו אותה למה לא הגיע לדיון בוועדה שהיא מנהלת, השר או נציג המשרד לשירותי דת, היא ענתה: "סגן השר לא היה מעוניין להגיע לוועדה וגם לא נציג שלו". מזה אפשר ללמוד שאין שום רצון אמיתי לטפל בבעיות. בטח עוד יספרו לנו בקרוב שוב שהתחרות היא זו שתפתור את הבעיות.
כאן אפשר גם להזכיר שכבר שנה שלא מונה מנכ"ל לרבנות הראשית, לא הגיעו מפקחים חדשים לרבנות כפי שסגן השר כהנא עצמו התחייב, ובנוסף הוא גם לא הצליח לקבל מהאוצר התחייבות להפעלת מערך הפיקוח, הוא לא הגיע להסכם שכר עם עובדי הרבנות הראשית או הצליח לשדרג את מפקחי הרבנויות המקומיות, כדי שירוויחו קצת יותר משכר מינימום. אבל התחרות.
המשמעות היא שהמצב בו אנחנו נמצאים היום, ביחס לבעיות הקיימות במערכת הכשרות, חמור יותר ממה שהיה כאן לפני שנה.
אוקי, יש רפורמה "באוויר" שעברה בכנסת, אבל היא כאמור ללא רגולציה, ללא שיניים וללא כח אדם לפיקוח. על מציאות כזאת גם סגן השר אמור לעצור הכל ולהקפיא אותה עד שתהיה כאן ממשלה מתפקדת שתרצה באמת לטפל בכשרות.