טיפולי פוריות. אילוסטרציה
טיפולי פוריות. אילוסטרציהצילום: iStock

הרב משה קליין, רב המרכזים הרפואיים הדסה מסביר על הצורך העולה והייחודי בהכשרת משגיחות פוריות בקרב המגזר החרדי והדתי כאשר המטרה היא אחת - להעניק לזוגות פיקוח הלכתי צמוד.

לא מעט זוגות מסורתיים, דתיים וחרדיים מתמודדים עם בעיות פוריות ועוברים טיפולים. זוגות אלה מעוניינים לעבור את ההליך על פי פסיקות ההלכה היהודית בנושא.

מי שמבצעות את ההשגחה הן משגיחות פריון הפועלות מתוך עמותות שונות למתן שירותי דת. ההשגחה עצמה מבוצעת בתוך בתי החולים ובהסכמתם. השירות הינו בתשלום ומסובסד על ידי קופות החולים.

"יש אנשים שחרדים לדבר השם ולכן הם דורשים שתהליך שהם עוברים ילווה במשגיחה", מסביר הרב משה קליין ומוסיף כי ההשגחה הצמודה היא בכל שלבי ההליך.

"בוודאי שהרופאים והאמבריולוגיות במעבדה עושים עבודה מצוינת, אלא שהזוגות רוצים עוד זוג עיניים בתהליך שהוא מאוד אישי ואנושי. כל בית חולים שרוצה שציבור דתי וחרדי יבצע בו טיפולים, מקובל שתהיה הסכמה להשגחה זו. לשבחם של בתי החולים אני אומר שהדבר נעשה כדבר של קבע ושגרה".

לדברי הרב קליין, המשגיחות מוכשרות לתהליך באופן מעמיק. "הן יודעות בדיוק מה הן בודקות, הן מודרכות לנושא וחתומות על מסמכים רלוונטיים".

"יש ניואנסים שונים בין העמותות, יש למשל עמותות שפועלות על פי פסוקיו של מר"ן הרב עובדיה יוסף שהיה מקל, ואילו יש עמותות אחרות שדבקות בעקרונות אחרים, אנחנו פלורליסטיים אל מול כל העמותות, הדרישות שלנו שוות לכולן והתנהלותנו שווה לכולן".

הרב קליין מספר שמאז שהוא זוכר את עצמו השירות היה מקובל ואין זוג דתי או חרדי שנכנס להליך ללא השגחה זו: "עוד זוג עיניים נותנות לזוג רוגע נפשי, ומי כמונו יודעים שרוגע נפשי של האישה ושל הגבר הם דבר אלמנטרי להצלחת טיפולי הפוריות. אין הדבר נובע חס ושלום מתוך זלזול בעיניים הקיימות, יש פה תוספת של עיניים הא ותו לא. יש גם הרבה נשים שאני קורא להן נשים מסורתיות, והן בוחרות מיוזמתן ומרצונן לעבור את הראייה הנוספת הזו וכבודן במקומן מונח".