שרת הכלכלה אורנה ברביבאי הודיעה אחר הצהריים (ד') כי מחירי הלחם המפוקח צפויים לעלות החל מיום ראשון הקרוב בכ-20%, שהם 1.5 שקלים לכיכר.
ברביבאי לא אישרה את הסרת הפיקוח על הלחם והוא יישאר מפוקח. מחיר הלחם האחיד יעלה מ-7.11 שקלים ל-8.6 שקלים לכיכר. הסיבה לעלייה נעוצה בעליית מחירי החיטה בשל המלחמה באוקראינה, שנחשבת אחת מיצואניות התבואה המשמעותיות בעולם.
"לאור התנאים המוגדרים בחוק, יעלה מחירו של הלחם המפוקח, ככל הנראה, מיום א', בשיעור של כ-20%", מסרה ברביבאי. "אולם, בכוונתי להמשיך ולפעול לשיפור המנגנון על פיו מעודכנים מחירי המוצרים המפוקחים, כך שגם שיקולים חברתיים ורווחת הציבור יילקחו בחשבון בעת קביעת המחיר ללחם מפוקח".
עוד מסרה כי "על אף ההכרה בעליית מחירי התשומות בייצור לחם, צר לי כי לצד ההחלטה של המאפיות להעלות מחירים במגוון רחב של מוצרים רק לאחרונה, הן מתעקשות להעלות גם את מחירו של הלחם הבסיסי והכל כך משמעותי בתזונה של משפחות רבות בישראל.
"אני קוראת לקמעונאים לבחון העלאה חלקית במחירי הלחם המפוקח כדי לגלות התחשבות בצרכנים. במקביל, הנחיתי את אנשי המקצוע במשרד להמשיך ולעקוב אחר מחירי החיטה והקמח בעולם. ככל שיוזלו מחירי חומרי הגלם, אדרוש מוועדת המחירים להפחית את מחירו של הלחם המפוקח, בהתאם למנגנון על פיו פעלה בבקשה להעלות את המחיר", כך ברביבאי.
ח"כ אורלי לוי אבקסיס מהליכוד הגיבה להתייקרות מחיר הלחם ב-20%. ''ממשלת הניתוק מכה שוב פעם בשכבות המוחלשות. זו ממשלה שמזמן איבדה קשר עם הציבור, ממשלה שחבריה מתקוטטים ביניהם מי ייתן יותר לפלסטינים, בזמן שהם לוקחים מאזרחי ישראל'', אמרה לוי אבקסיס. ''בקרוב מאוד הציבור הישראלי ינתק את שרי ממשלת הניתוק מכיסאותיהם ואנחנו נתקן את מה שהם הרסו וממשיכים להרוס''.
כזכור, רשות החשמל הודיעה ביום שני על עדכון של תעריף החשמל שייכנס לתוקף ב-1 באוגוסט 2022. על רקע משבר האנרגיה העולמי ובעקבות עליה מתמשכת וחדה של מחירי הפחם ושל מדדים נוספים, תעריף החשמל לצרכן הביתי יעלה ב-9.6%. מחיר האנרגיה לצרכן ביתי יעמוד על 54.49 אגורות לקוט"ש.
חה"כ אתי חוה עטיה מהליכוד אמרה בתגובה: "התייקרות מחירי החשמל בתקופת הקיץ כשהמזגנים פועלים ללא הפסקה בכל בית שבועות ספורים לפני חודש החגים, היא לעג לרש וזלזול באזרחי ישראל שנאנקים תחת יוקר המחיה".
במחצית השנייה של שנת 2021 החל משבר אנרגיה עולמי אשר השפיע באופן משמעותי על מחירי כל סוגי הדלקים. הסיבות לתחילת המשבר היו מגוונות, אך הוא הוחרף עקב מלחמת רוסיה באוקראינה שהחלה ברבעון הראשון של שנת 2022 .כתוצאה מכך מחירי האנרגיה והחשמל במדינות רבות בעולם עלו משמעותית.
בניגוד למדינות רבות בעולם, בהן מחירי החשמל הושפעו מהמשבר בהיקפים של עשרות אחוזים ויותר, ההשפעה על עלות ייצור החשמל בישראל היא מוגבלת יחסית עקב העובדה שמרבית החשמל מיוצר על ידי תשומה מקומית (גז) המאופיינת בחוזים ארוכי טווח.
עם זאת, קיימת השפעה הנובעת מן העובדה כי קיים עדיין נתח של ייצור באמצעות פחם (כ-23% מסך היצור), תשומה המיובאת במלואה ממספר מקורות בחו"ל ומאד הושפעה ממשבר האנרגיה, ובפרט מהמלחמה - שכן רוסיה אחת היצואניות הגדולות של פחם.
בחודשים האחרונים המשיכו לעלות בחדות מחירי הפחם בשיעור של למעלה מ-140%, ביחס למחיר עליו התבסס עדכון התעריף בתחילת השנה. בנוסף, מדדים נוספים המשפיעים על העלות עלו, בפרט שער החליפין שעלה בשיעור של כ- 12%, ומדד המחירים לצרכן שעלה בשיעור של כ- 3%.
בהתאם לכך, נכון לתחילת חודש יולי, הגיעה עליית המדדים והמחירים לגובה של כ-20% מהעלות שנלקחה בחשבון בתחילת השנה. על כן נוצר צורך לעדכן את התעריף לצרכן כבר באמצע השנה, על מנת לוודא כי לא נוצר פער משמעותי בין התעריף לעלויות בפועל.
בשל המדיניות והפעולות המתוכננות לצמצום הייצור בפחם עד כדי הפסקה מלאה בסוף שנת 2025 ולאחר בחינת תרחישים שונים, החליטה הרשות לעדכן את העלות המוכרת בשיעור חלקי ולא במלוא ההתייקרות בפועל, ולהמשיך לבצע מעקב ולקבל החלטות ככל שיידרש. בהתאם הוחלט לעדכן את העלות בהיקף של כ - 6.9% בשקלול המוכרת בשיעור של 8.9% בלבד, מה שמוביל לעליה בתעריף לצרכן ביתי מייצג העלויות הקבועות והמשתנות.