
קוניזציה של צוואר הרחם (CKC) הוא הליך כירורגי המשמש לטיפול או לאבחון דיספלזיה של צוואר הרחם (cervical dysplasia) .
במידה ומדובר בהליך טיפולי, ההוא יכלול כריתה בצורת חרוט (נקראת "ביופסיית חרוט") של הרקמה הנגועה בצוואר הרחם, במטרה להסיר את אותם נגעים, כולל מתן מענה לכל האזורים הרלוונטיים הזקוקים לטיפול.
ישנן שלוש דרכים לביצוע ההליך, בסכין ניתוחית, לייזר או באמצעות לולאה חשמלית.
הבחירה בשיטת הטיפול תהיה שילוב מסקנות הרופא, התייעצות עם המטופלת, מטרת ההליך (אבחונית או טיפולית) והממצאים הרפואיים הקיימים .
מתי נדרשת קוניזציה של צוואר הרחם?
במידה והיא משמשת למטרות אבחון (ביופסיית חרוט) נדגום רקמות חשודות מצוואר הרחם ונשלח אותן לבדיקות מעבדה, כדי להבין את מהותן ומשמעותן. כך גם אם תוצאות הבדיקה אינן חד משמעיות או שהן סותרות תוצאותיה של בדיקה אחרת; קוניזציה טיפולית משמשת כהליך כירורגי במהלכו נסיר את הרקמה הנגועה, אם אכן זוהו תאים טרום סרטניים או נגעים בבדיקות קודמות כדוגמת פאפ וקולפוסקופיה.
מצבים נוספים שיכולים לקבל מענה טיפולי של קוניזציה, הם כאשר תוצאות הבדיקה היסטולוגית פחות חמורות באופן משמעותי מתוצאות הבדיקה הציטולוגית; אם יש עדות לדיספלזיה חמורה, או כאשר יש חשש או עדות לסרטן צוואר הרחם או סרטן של תאי קשקש.
מה כולל ההליך עצמו?
מדובר בתהליך קצר ויעיל שברוב המקרים גם אינו כרוך בסיבוכים, ואף תורם רבות למניעת התפתחות סרטן צוואר הרחם, בזכות האבחון המוקדם והטיפול המהיר. ההליך עצמו מתבצע בחלק מהמקרים בהרדמה מקומית בלבד, והוא יכול להיעשות גם במרפאה ולא רק בבתי החולים או במרכזים הרפואיים , ובחלק, בהרדמה מלאה, ובמקרים אלה, יעשה במוסד רפואי בחדר ניתוח. חשוב לזכור כי את הקוניזציה ניתן לבצע רק לאחר שמסתיים המחזור החודשי.
בהליך האבחון או הטיפול מוסרת הרקמה הלא תקינה החשודה כטרום סרטנית, באמצעות סכין, לייזר, או עם לולאה חשמלית (LEEP).
הרקמה שהוסרה נשלחת לבדיקת מעבדה כדי לבדוק אם אכן טרום סרטנית. החלק שהוסר יכיל רקמה לא תקינה יחד עם שוליים של רקמה בריאה. וזאת כדי להבטיח שכל הרקמה החולה הוסרה מצוואר הרחם.
כיום ישנם שלוש אפשרויות להסרה, כאשר לכל אחת מהן יתרונותיה וחסרונותיה: ניתן להסיר את הרקמה באמצעות סכין (נקראת "קוניזציה של סכין קרה"), לייזר או לולאת חוט דקה המחוממת באמצעות זרם חשמלי. הליך בלולאה או באמצעות סכין מספקת שולי ביופסיה נקיים ביותר. עם זאת, נמצא כי הסרה בסכין גורמת לדימום רב יותר מאשר באמצעות הלייזר או הלולאה.
קוניזציה של סכין קרה דורשת בדרך כלל הרדמה כללית. קוניזציה בלייזר בדרך כלל נמשכת זמן רב יותר ולרוב אינה מאפשרת בדיקה פתלוגית של הרקמה. הסרה באמצעות הלולאה טובה יותר מכיוון שמהירה וגורמת לדימום מינימלי, בנוסף, יכולה להתקיים במרפאת הרופא המטפל או בהרדמה בבית החולים.
מה כוללים ההתאוששות וההחלמה?
לאחר שהצוות הרפואי יוודא שאת מרגישה טוב במשך כמה שעות בהן תשהי במרפאה או בבית החולים, תוכלי להשתחרר. יחד עם זאת, ייתכנו הפרשות דמיות וכאבים בבטן התחתונה במהלך החודש הראשון לאחר סיום הקוניזציה. במידה והכאבים או הדימום מתגברים, או שאת מזהה הופעת קרישי דם מוגברים, חשוב שתפני במיידי לרופא המטפל או למיון. זה אומנם נדיר, אבל לא כדאי לקחת סיכון, במקרים אלו וכך גם בכל מקרה בו את מרגישה שמשהו אינו כשורה. לאחר כחודש תוזמני לרופא כדי לבצע בדיקה חוזרת לאחר ההליך. בתקופה זו מומלץ להימנע מקיום יחסי מין, שימוש בטמפון או ביצוע פעילות גופנית מאומצת.
מה המשמעות של תוצאות הקוניזציה?
קוניזציה יכולה להיות אבחונית ובמהלכה תילקח דגימה מהרקמה החשודה, שתישלח לבדיקת ביופסיה במעבדה.
התוצאות ישמשו בסיס להחלטה האם יש צורך להמשיך להליך כירורגי ולכרות את הרקמה הנגועה או שדרוש המשך בירור.
ההליך יכול להיות טיפולי ובמהלכה תוסר הרקמה החולה מצוואר הרחם.
בסיומו נוודא שהרחם בריא ונקי לחלוטין ושאין צורך לשלב טיפול נוסף, מלבד לבדיקת פאפ שגרתית.
את המאמר כתב ד"ר גיא גוטמן