לנוכח המתיחות בעוטף עזה והמגבלות שמערכת הביטחון מטילה על התושבים שם מחשש לפעולת תגובה של חמאס, שוחחנו עם מנהל אזור הנגב המערבי בקק"ל, דני בן דוד, על פעולות הגנת הנטיעות שמקיימת קק"ל מזה למעלה מעשור בעוטף עזה.
הפרויקט, מספר בן דוד, מוגדר 'ייעור ביטחוני' והוא החל כמיזם מציל חיים בשנת 2012 אחרי ירי טיל הקורונט על אוטובוס הילדים. מי שפנה לקק"ל וביקש את מיזם הייעור הביטחוני הוא משרד הביטחון, ובן דוד מספר כי מדובר ברעיון שיושם כבר בשנות החמישים באזור הצפון ובעמק בית שאן לנוכח איומים דומים שהיו אז על בתי הישובים. עוד הוא מציין כי באותם ימים הייתה יחידה צה"לית שזה היה עיסוקה, נטיעת עצים כחלק מקו ההגנה מול צלפים.
מגמת המיזם היא יצירת וילון ירוק של עצים. לעיתים מדובר בשניים או שלושה קווים צפופים של עצים מאחוריהם יכולים התושבים לנוע בביטחון יחסי. "מה שניתן לראות הוא העצים ולא התינוקת בעגלה או הבחור שרץ או את הילד שנוסע על אופניים בתוך הישוב וגם לא את המכוניות שנוסעות על הכביש כי רצועת העצים הצפופים מונעת מהצד השני לראות ומונעת ירי", אומר בן דוד וקובע כי במקומות בהם בוצעו פעולות הייעור הביטחוני כבר אין ירי והאיום הוסר. "הנטיעה נעה את הסכנה במקומות האלה וזה נותן הרבה חוסן ושקט לתושבים כדי לנוע במקומות הללו".
איך בוחרים את העצים שיינטעו וישמשו כאותו וילון ירוק? "מי שמחליט אלו עצים יינטעו הם אנחנו ואנחנו משתפים פעולה בהחלטה עם התושבים כי בסופו של דבר זה הנוף שלהם", משיב בן דוד ומציין כי "הרעיון הוא לנטוע עצים חזקים, כאלה שצומחים מהר, גבוהים ורחבים מאוד. אנחנו נוטעים אותם בשתי שורות בגווים שונים ובסוגים שונים כדי ליצור גם נוף מגוון וגם פריחה מגוונת וגם הגנה מקסימאלית על הישוב או הכביש. מדובר במקומות שמתקבלת לגביהם הנחיה ממשרד הביטחון, אלו המקומות המאוימים מאוד".
לצורך הנטיעות די באישורי המועצות והישובים ואין צורך בהכשרות קרקע מיוחדות. "הנעצים מטופלים ברמה הגננית הגבוה ביותר. יש לנו צוות שמטפל בשלוש השנים הראשונות עד שהם יוצאים לדרך ומחזיקים מעמד".
בן דוד מספר כי בדיקה העלתה שעצים בתוככי הישובים הביאו לכך שכאשר טילים נורים ונופלים בתוך הישובים, הם, העצים, סופגים הרבה מאוד מהרסיסים וכך פחות אנשים ובתים נפגעים. "כך למעשה העץ הירוק מתברר לא רק כוילון אלא גם כשכפ"ץ", הוא אומר ומספר כי קק"ל מבצעת את הנטיעות בצירים ההיקפיים ובמקביל מסבירים להנהגות הישובים והמועצות את יתרונות הנטיעה בתוך הישובים.