מליאת הכנסת
מליאת הכנסתצילום: אוליבר פיטוסי, פלאש 90

ימים אחדים לפני תשעה באב מפרסמת תנועת "פנימה" את "מדד השנאה והקיטוב" הישראלי.

מהמדד שפורסם בעיתון 'ישראל היום' עולה, בין היתר, כי 51% מהציבור שונאים את חברי הכנסת. 81% מהציבור מוכנים שנבחרי הציבור שלהם יתפשרו על חלק מעקרונותיהם בתמורה לאחדות. מדובר בכ-98% ממצביעי מפלגות יש עתיד וכחול לבן ובכ-64% ממצביעי מפלגות הליכוד והרשימה המשותפת.

בנוסף, עולה מהנתונים כי 34% מהציבור שונאים עיתונאים, 34% שונאים שופטים, 20% שונאים את ראשי הערים והרשויות המקומיות ו-17% שונאים שוטרים.

על פי "מדד השנאה", 62% מהישראלים סבורים ש"התקשורת תורמת הכי הרבה לשנאה וקיטוב", 31% סבורים שהרשתות החברתיות הן התורמות המרביות לכך, ו-24% רואים במערכת המשפט ואכיפת החוק את הגוף שתורם הכי הרבה להעמקת השסעים והשנאה.

החברה הישראלית גם נוטה לשנוא מיעוטים: 40% מהישראלים נוטים לשנוא את הערבים, 20% את החרדים, 17% את המתנחלים ו-13% את קהילת הלהט"ב.

גם השד העדתי טרם עזב אותנו. 64% סבורים שגם היום קיים שסע בין מזרחים לאשכנזים, 33% מהישראלים נוטים לשנוא את יוצאי ברית המועצות, 30% נוטים לשנוא מזרחים, 26% נוטים לשנוא אשכנזים ו-11% נוטים לשנוא יוצאי אתיופיה.

בהקשר זה נבדקה השאלה כיצד משפיעים חילוקי הדעות הפוליטיים בתוכנו על המקום הכי פרטי ואישי שלנו, המשפחה.

התוצאות בנושא זה מעודדות. "המדד" מלמד ש-57% כלל לא חווים חילוקי דעות על רקע פוליטי, וגם אצל 40% שחווים אותם אין לכך השפעה על היחסים המשפחתיים. רק 3% מעידים שחילוקי הדעות הפוליטיים פוגעים בקשרים בתוך המשפחה.

נשיא פנימה ושר החינוך לש עבר, הרב שי פירון, אומר כי היה שמח לראות יותר מחלוקות על רקע אידיאולוגי. הוא סבור שדווקא אלה משככות שנאה ושסעים. "ככל שאתה יותר אידיאולוג ויש לך חוט שדרה חזק - אינך בונה את הזהות שלך על שלילת האחר", אומר הרב פירון.