נתניהו ולפיד
נתניהו ולפידצילום: מארק ישראל סלם

סקר מדד הקול הישראלי של מרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה מעלה כי מצביעי גוש הימין בטוחים באופן משמעותי יותר מגוש השמאל-מרכז כי יצביעו שוב למפלגות אליהן הצביעו בבחירות הקודמות.

בעוד שלושה רבעים (75%) ממי שהצביעו בבחירות הקודמות למפלגות שהרכיבו את האופוזיציה ציינו כי יצביעו שוב לאותה מפלגה ו-9% נוספים יצביעו למפלגה אחרת שנמנתה על גוש זה, בקרב מפלגות הקואליציה פחות ממחצית (45%) מאלו שהצביעו להן ציינו כי יצביעו שוב לאותה המפלגה ועוד 15% יצביעו למפלגה אחרת שנמנית על גוש זה.

היחידה שיוצאת דופן בקואליציה היא יש עתיד - 72% מבוחריה ציינו כי יצביעו לה שוב בבחירות הקרובות.

9% ממצביעי הקואליציה לשעבר ציינו כי יצביעו בבחירות הקרובות לאחת ממפלגות האופוזיציה לשעבר (רובם – מצביעי ימינה. הנתונים נאספו לפני הקמת מפלגת "הרוח הציונית"), אך פחות מ-1% ממצביעי מפלגות האופוזיציה מדווחים כי יחצו את הקווים ויצביעו בבחירות הקרובות לאחת ממפלגות הגוש השני.

נכון לעכשיו, כמחצית (49%) מהציבור ציינו כי יצביעו למפלגה שעבורה הצביעו בבחירות הקודמות, ולא פחות מחמישית (20%) טרם החליטו לאיזו מפלגה להצביע. כ-10% נוספים יצביעו למפלגה אחרת, אך כזו שהייתה שותפה בקואליציה או באופוזיציה עם המפלגה לה הצביעו לפני שנה.

קיים הבדל גדול בין הגושים בשיעור המתלבטים: רבע ממצביעי הגוש שהרכיב את הקואליציה טרם החליטו למי להצביע בבחירות הקרובות לעומת 12% בלבד ממצביעי הגוש שהרכיב את האופוזיציה.

1 מכל 5 מהמנשאלים הערבים (21%) שדיווחו שהצביעו בבחירות הקודמות אמרו כי אינם מתכוונים להצביע הפעם, בעוד בקרב היהודים שהצביעו בבחירות הקודמות רק מיעוט זעיר (2%) ציינו שאינם מתכוונים להצביע בבחירות הקרובות.

לפי מה מכריעים הבוחרים למי להצביע? עמדות המפלגה בנושא יוקר המחייה והכלכלה הן כיום הגורם הראשון (44%) בהחלטת הציבור הרחב עבור איזו מפלגה להצביע. במקום השני בחשיבות זהות העומד בראש המפלגה בשיעורים נמוכים בהרבה (24%). סדר עדיפויות זה תקף בנוגע לשלושת המחנות הפוליטיים בקרב יהודים, וכן בקרב ערבים. שיעור נמוך בחרו בעמדות המפלגה בנושאי חוץ וביטחון כסיבה המרכזית להחלטתם לאיזו מפלגה להצביע (11%). פילוח המרואיינים היהודים לפי הגדרה דתית, מעלה כי בקרב החרדים והדתיים, במקום הראשון מדורגות עמדות המפלגה בנושא דת ומדינה (חרדים: 52%; דתיים: 33%).