
ברשתות החברתיות הופץ אתמול תיעוד מדאיג של נהג הסעות הנוהג לאורך כביש מהיר כאשר שתי ידיו מונחות על ההגה כשהן אוחזות במכשיר הטלפון הסלולארי. הנוסעים תיעדו את הנסיעה המסוכנת, אבל לא העזו לדרוש מהנהג להפסיק ולהתמקד בנסיעה.
עורך הדין מוטי אורנג', סגן יו"ר התעבורה בלשכת עורכי הדין, מתייחס לאירוע בראיון לערוץ 7.
"ברור שאנשים חוששים מויכוחים עם נהגים, אבל אני ממליץ, אם אתם רואים את הנהג שלכם עובר עבירה, להסביר לו שישים את הטלפון בדיבורית ולא ישלח טקסטים תוך כדי נהיגה. זה משהו שמסכן את הנוסעים והנהגים האחרים בכביש", אומר עו"ד אורנג' ומוסיף כי "כעורך דין לתעבורה אני אומר שעדיף להזהיר אדם שלא יעבור את העבירה מאשר לארוב לו וללכוד אותו כשהוא עובר את העבירה". להערתו "יש סיכוי לא רע שהנהג היה מקשיב אם היו מעירים לו בצורה יפה".
אורנג' מציין כי "העונש על עבירות טלפון הוא 8 נקודות ואלף שקלים". עם זאת, הוא מציין, מדובר בעבירות שנמצאות ברף הנמוך של העבירות, כאלה שמסתיימות בברירת משפט, כלומר בקנס ובענישת נקודות שנהג יכול לטעון שהדו"ח לא מוצדק ובשל כך להגיע לבית משפט, אך לא מדובר בעבירות שהענישה עליהן היא זימון מיידי למשפט כמו עבירת נסיעה בשכרות, נהיגה בפסילת רישיון, מהירות גבוהה וכיוצא באלה.
עו"ד אורנג' מציין כי יכול שוטר המזהה זיגזוג של הנסיעה לייחס לנהג גם עבירה של נהיגה בקלות ראש, מה שיכול להוביל לזימון לדין, אך מעבר לכך החוק אינו רואה בעבירות טלפון, גם לא של נהג מקצועי שעל כתפיו מוטלת האחריות לחייהם של עשרות נוסעים, עילה לזימון למשפט.
אורנג' סבור שהשינוי בתרבות הנהיגה מסכנת החיים בכבישי ישראל יכול וצריך להגיע אך ורק מהחינוך והדוגמא האישית שמתחילה מהבית. להערכתו "סנקציות וקנסות מרתיעים אבל רק עד שלב מסוים". כשאנחנו שואלים אם אין מקום לסנקציה בדמות שלילת רישיון העבודה של נהג הסעות שמסכן את חיי נוסעיו, אומר אורנג' כי קיים תקדים בחוק ולפיו מורה לנהיגה שמחזיק בטלפון יכול לקבל פסילת רישיון העבודה שלו לשלושה חודשים, אך נהג אוטובוס אינו נכלל בהחמרה זו של הדין. האם ניתן לקבוע שמדובר באבסורד מסוכן? "יש היגיון בכך", אומר עו"ד אורנג' המציין כי "המחוקק מחמיר על נהגים מקצועיים, כמו נהגים ברכב כבד, בנושא נהיגה בהשפעת אלכוהול", ויתכן שאכן ראוי לנהוג כך גם בנהגי הסעות המסמסים תוך כדי נהיגה.