בג"ץ דחה היום (רביעי) את העתירה של יו"ר מפלגת 'צעירים בוערים' הדר מוכתר לשנות את גיל המינימום להתמודדות לכנסת לגיל 18, ולא 21.
השופטת יעל וילנר מתחה בפסק הדין ביקורת על כך "שהעתירה מנוסחת בחלקה בלשון שאיננה ראויה, תוך השתלחות בחברי הכנסת בכללותם, שעליהם מעוניינת העותרת להימנות".
מוכתר הגיבה: ''אני רצה לכנסת. אני לא יכולה להיות ברשימה, אבל אני יכולה להיות שרה ברשות המבצעת, ואני עדין אכהן כיושבת ראש המפלגה. איזה שרה? שרת הבינוי והשיכון. כל הכוח עדין אצלי. לא להיבהל משטויות''.
בנימוקי פסק הדין של בג''ץ נכתב: "העותרים מבקשים כי נורה על ביטול הוראה בחוק יסוד ועל החלפתה בהוראה אחרת. ואולם, מדובר בסעד חריג וקיצוני ביותר, ואין בעתירה ולו ראשית הנמקה משפטית שיש בכוחה להצדיק ולבסס מתן סעד מסוג זה".
"כפי שצוין לא אחת, 'טענה לפגיעה חוקתית אינה יכולה להישמע בעלמא, אלא יש לבססה כדבעי, תוך הנחת תשתית עובדתית מתאימה וניתוח חוקתי קונקרטי של השלבים השונים של הביקורת החוקתית'. כאמור, בענייננו לא נעשה כן, ודי בכך כדי להוביל לדחיית העתירה", נכתב בפסק הדין.
"בית משפט זה קבע זה לא מכבר כי המגבלה המהותית שחלה על סמכותה המכוננת של הכנסת היא צרה ביותר, ומתמצה אך ורק בשלילת עצם היותה של ישראל מדינה יהודית ודמוקרטית", נכתב. "מגבלת הגיל המזערי הקבועה כאמור בסעיף 6(א) לחוק-יסוד: הכנסת, אכן מגבילה במידת-מה את הזכות להיבחר, ואף את זכותו של הציבור לבחור במועמדים המועדפים בעיניו. יחד עם זאת, אף העותרים עצמם מסכימים – ולו כעמדה חלופית – כי יש מקום להגביל את הגיל של מי שמבקש להיבחר, אלא שהם מבקשים לקבוע מעתה ואילך את הגיל הזה כך שהוא יהיה צמוד לגיל בו קיימת זכות לבחור, קרי גיל 18".
"ואולם, אם אכן יש מקום למגבלה של הגיל המינימלי של מי שמבקש להיבחר, קביעתה באופן שהיא תעמוד על גיל 21 (ולא על גיל 18 כפי שהעותרים סבורים), איננה כזו הפוגעת באופייה של ישראל כמדינה יהודית או דמוקרטית. גם ההבחנה בין הגיל בו אדם כשיר לבחור לבין הגיל בו הוא כשיר להיבחר, איננה מגבלה שיש בה בנסיבות הללו כדי לפגוע באופייה היהודי והדמוקרטי של המדינה", נכתב.