רחלי צינקין, שמוקמה במקום השביעי ברשימת מפלגת הציונות הדתית לכנסת ה־24, מודה שאת הכנסת ה־25 היא מקווה לראות מספסלי המליאה, כדי להשפיע על העשייה לא רק באופן רעיוני אלא גם הלכה למעשה, ולהיות נציגה של הציבור הדתי־לאומי שזקוק, לדבריה, לייצוג אמיתי, רחב ונכון.
צינקין, עורכת דין במקצועה, נשואה ואם לארבעה ילדים, משמשת היום ממלאת מקום יושב ראש הנהלת המרכזים הקהילתיים במזרח נתניה, אבל לאורך הקדנציה לקחה חלק בישיבות סיעת הציונות הדתית מתוך הנחה שהיא הבאה בתור שיכולה להיכנס לכנסת.
התאכזבת בפעם הקודמת, כשלא נכנסת לכנסת?
"אומנם לא נכנסתי בפעם הקודמת, אבל לא התייאשתי או התאכזבתי יותר מדי. בבחירות הקודמות הרי אף אחד לא דיבר על שבעה מנדטים, כולם דיברו על ארבעה וכן או לא אחוז החסימה למפלגת הציונות הדתית. לכן כשהגיעו המדגמים בסוף יום הבחירות, זה תפס אותי לא מוכנה בכלל, ואני עסוקה בעשייה כל הזמן.
"היתרון בכך שהייתי הבאה בתור ברשימה היה שהייתי מאוד חשופה לפעילות בכנסת. הגעתי כל יום שני לישיבות סיעה והשתתפתי בהתלבטות לגבי החקיקה שהובאה להצבעה, האסטרטגיה מול כל הקונפליקטים בכנסת. יש כאן הרבה מאוד עשייה שלא כולה מוכרת לציבור והיא ממש משנה עולמות".
והפעם את לא חוששת? הרי את מתמודדת במצב של מעט מקומות ריאליים, וישנם גם חברי הכנסת המכהנים שמתמודדים.
"אף אחד מהמתמודדים, כשנכנס לפריימריז, אינו פסימי. כשמישהו מתמודד הוא רוצה להטביע חותם במדינה, הוא רואה את השליחות, ואף אחד לא חושב בדיוק על המקום שיגיע אליו, כי מחפשים את המקום של ההשפעה. קשה מאוד להגיע למקום ריאלי, אבל אני עקשנית מטבעי ורצה עד הסוף, כי יש לי מטרה".
מיהו קלאסי
צינקין מכירה את הלך הרוחות בציונות הדתית הפוליטית כבר יותר מעשור ופעלה במסגרת הבית היהודי בעבר. "ניהלתי בשנת 2012 את המפקד הגדול שעשה מהפכה בציונות הדתית והביא גם 57,000 מתפקדים לבית היהודי וגם את השינוי בהרכב הרשימה, שהיה שינוי תפיסתי בנוגע לאיך צריכה להיראות נציגות של הציבור הדתי־לאומי, במה היא צריכה לעסוק והאם היא צריכה לפרוץ מחוץ למסגרות המגזריות לנושאים אחרים".
אחת הטענות נגד מפלגת הציונות הדתית היא שאין בה ייצוג מספק ל"ציונות הדתית הקלאסית".
"בסוף כאשר אדם מגיע ושם את הפתק בקלפי, הוא רואה לנגד עיניו את הנציג שדומה לו במפלגה ויכול מבחינתו להיות שליח הציבור שלו. לכן, ככל שבמפלגה שלנו יהיה מנעד רחב יותר של מייצגי הציונות הדתית, כך היא תהיה גדולה יותר ונוכחת יותר. אני פחות אוהבת את השימוש במונח 'ציונות דתית קלאסית', כי מיהו 'קלאסי'? רק מי שיושב במרכז? ממש לא. הרי הבעיות הן אותן בעיות בכל מקום, בין אם מדובר בחינוך, בין אם מדובר בתנועות הנוער. ציונות דתית יש בכל מקום וצריך לפעול למענה ולטובתה.
"הרשימה שלנו צריכה לייצג את כולם – מהצפון, מהפריפריה, מהשומרון ומהמרכז, מי שיותר 'לייט' ומי שיותר 'חרד"ל'. אף פעם לא נצליח להשיג מאה אחוזים, אבל נוכל להגיע לרוב הציבור, ולמתפקדים יש אחריות גדולה ליצור רשימה שתקלע למטרה".
מפלגת הבית היהודי טוענת שהיא הציונות הדתית הקלאסית.
"צר לי על הבית היהודי שלא נכנס למפקד ולא הפך להיות חלק ממנו. הם היו יכולים להשפיע מבפנים, ואם לדעתם יש להם כוח, היה עליהם להתפקד ולהביא לידי ביטוי את הכוח הזה. כרגע הם יוצרים מצב שיכול מאוד להיות שאלפי הקולות שילכו אליהם יעשו את ההבדל בין ממשלת ימין לממשלה אחרת".
איזה גוון של הציונות הדתית את מייצגת?
"אני מרגישה מייצגת של כלל הציונות הדתית. אני מלווה את בצלאל סמוטריץ' כמעט מהיום שהוא נכנס למערכת הפוליטית. הוא אדם בעל הרבה מאוד יכולות. אני מזדהה איתו מאוד בחלק מהנושאים ובאחרים יש לי דעה שונה, אבל אני חושבת שפוליטיקאי טוב יודע להקשיב, ובצלאל עושה זאת בכישרון רב. מפלגת הציונות הדתית היא מובילה של רעיון ודרך שמדברים אל הציבור, ולכן אני שם. אני מקווה שגם היום נצליח לגרום להבנה שהרשימה מייצגת את כל גוני הציבור, גם אם כביכול עומד בראשה מישהו שצבוע בצבע יותר 'חרד"לי'".
יש היום הרבה שיח סביב ייצוג נשי במפלגות. השיח הזה קיים גם במפלגת הציונות הדתית?
"אצלנו המצב טוב מאוד. בין חמשת הנציגים הראשונים בציונות הדתית היו שלוש נשים – גם מיכל וולדיגר, גם אורית סטרוק וגם אני. זו מפלגה שעושה את מה שראוי בלי הרבה רעש וצלצולים. לדעתי, אגב, המדד צריך להיות פחות של נשים וגברים, ויותר של ייצוג ועשייה".
באילו נושאים תרצי להשפיע בכנסת? מה הם הדברים החשובים ביותר שדורשים טיפול?
"אני חושבת שליבת העשייה של הציונות הדתית צריכה להיות סביב נושאי הדת והזהות היהודית. בסוף, המפלגה היחידה של הציונות הדתית בכנסת הבאה תהיה שלנו, ועליה לייצג את מכלול האינטרסים והאידיאולוגיה של הקבוצה הזו.
"יש בעיה קשה בתחום הזהות היהודית, ואנחנו הולכים ומאבדים כוחות בחינוך שעוסקים בעניין הזה. יש לנו אחריות לכל עם ישראל. השאיפה לשוויון, לחופש ביטוי ול'חיה ותן לחיות' תופסת את מרכז המרחב הציבורי על חשבון דברים חשובים אחרים – היהדות, המסורת, עם ישראל וארץ ישראל. חייבים לחזק את הזהות היהודית ולא להתבייש לדבר עליה".
לדעתך, בממשלה הבאה אתם צריכים לדרוש את תיק הדתות?
"כן. הדבר הראשון שצריך לעשות הוא להפוך את המשרד למקצועי ולא מקום לג'ובים למקורבים לגישה כזו או אחרת. את שירותי הדת יש להנגיש בצורה ראויה יותר מזו שבה הם מונגשים היום. יש לתקן את חוק הגיור ולתקן את חוק הכשרות באופן שיחזקו גם את הכוח של הציונות הדתית, וגם רב ראשי מטעמה זו שאיפה לגיטימית לגמרי. אין שום סיבה שהמשרד הזה יחזור לידיים חרדיות. הוא צריך להיות, דווקא בגלל המהות, בידי הציונות הדתית".
במשרד הזה כיהן בשנה האחרונה שר מהציונות הדתית שחתר לשינויים משמעותיים. זו הייתה התחלה טובה?
"למתן כהנא הייתה הזדמנות יוצאת דופן לעשות הרבה מאוד מהפכות במשרד לשירותי דת, מפני שהייתה לו שנה שבה הוא כמעט ולא היה נתון ללחצים מצד גורמים שבדרך כלל היו מקשים מאוד על המערכת. הוא לא עשה הרבה. מינוי רבני ערים כמעט ולא התקיים, המנגנון עצמו כמעט לא שונה, ברפורמת הכשרות לא טופל אולי אחד הנושאים החשובים ביותר, שהוא יחסי משגיח-מושגח. גם חוק הגיור שלו מלא חורים".
אחד הנושאים שמעסיקים היום את הציבור הדתי הוא שירות בנות בצבא. מה דעתך, איפה הפוליטיקה צריכה להיות בכל העניין?
"אני בעצמי שירתי בצבא, ולעומת זאת הבת שלי עשתה שירות לאומי. אנחנו לא באים לחנך את הציבור אלא לשרת אותו. נושא שירות הבנות בצה"ל הוא רכבת שכבר מזמן יצאה מהתחנה. הציונות הדתית צריכה לתת שירות לציבור ששלח אותה. התפקיד שלנו הוא להכיל את העמדות השונות, לא להתעלם מאף אחד, ולתת מעטפת למי שעושה שירות צבאי כמו מי שעושה שירות לאומי".
מפלגה מתחילה בסניפים
כשצינקין מדברת על לתת שירות לציבור ששלח אותה, זו לא רק סיסמה. אחת המשימות שהיא מציבה לעצמה אם אכן תיבחר היא לסייע לנציגות המוניציפלית הגדולה של הציונות הדתית בכל רחבי הארץ.
"אני מבקשת להיות פה לכל הנציגים המוניציפליים של הציונות הדתית. כל מי שזקוק להתייעצות ולעזרה ברמה המקומית והעירונית, אני רוצה לעזור לו", אומרת צינקין, ומוסיפה כי "מפלגה חפצת חיים חייבת שיהיו לה נציגים בכל חלקי הארץ. שליח ציבור לא צריך לחנך אף אחד אלא לייצג את הציבור הרחב, שיושב בסופו של דבר ברשויות המקומיות".
לסיום יש לצינקין מסר אחד חשוב לכל המצביעים בפריימריז השבוע, והוא לא נוגע רק אליה, אלא לייצוג של הציונות הדתית כולה בכנסת הבאה. "הייתי רוצה שכל מי שניגש לבחור את הרשימה לכנסת לא יסתכל רק על מי שדומה לו, אלא שייקח את האחריות להבין שהתפקיד שלו עכשיו הוא לדאוג לרשימה מגוונת ככל האפשר כדי שהיא תיגע בכל הציבור הדתי־לאומי. לכן, אם אתה מזוהה יותר עם ציבור שמוגדר בהכללה כ'לייטי', שבץ ברשימה גם מישהו שהוא יותר 'חרד"לי'. ואם אתה גר במרכז, תבין שההתיישבות חשובה מאוד ותשים נציג שלהם. ואם אתה תושב המרכז, שים נציג שונה ממך. בסוף אנחנו רוצים לגבש רשימה שתביא את מקסימום הקולות ותאפשר להקים ממשלת ימין".
***