לפיד עם שר החוץ הטורקי
לפיד עם שר החוץ הטורקיצילום: לע"מ

ראש הממשלה יאיר לפיד שוחח הערב (רביעי) עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן.

המנהיגים הודו זה לזה על התפתחות היחסים בין שתי המדינות בתקופה האחרונה בעקבות הדיאלוג בין רה"מ לפיד לבין נשיא טורקיה ארדואן וחילופי הביקורים בין שני שרי החוץ.

ראש הממשלה והנשיא בירכו אחד את השני על ההחלטה לחזור לייצוג דיפלומטי מלא ולהשבת השגרירים והקונסולים הכלליים לישראל ולטורקיה.

רה"מ והנשיא הסכימו כי ההתפתחות האחרונה היא נדבך חשוב ונוסף בחיזוק היחסים שיוביל גם להישגים רבים, בדגש על תחומי הכלכלה והתיירות, כפי שיבואו לידי ביטוי בחידוש הטיסות הישראליות לטורקיה ובכינוסה של הוועדה הכלכלית המעורבת בישראל במהלך חודש ספטמבר.

המנהיגים הדגישו את החשיבות הרבה של ישראל וטורקיה בשמירה על היציבות האיזורית.

ההחלטה המשותפת התקבלה בתום תקופה ארוכה של מתיחות ביחסים והורדת דרג הייצוג הדיפלומטי.

זאת, על פי סיכומים שהושגו בעת ביקור ראש הממשלה לפיד באנקרה יחד עם שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושאולו ובהמשך לשיחתו של לפיד עם נשיא טורקיה ארדואן.

אמש שוחח מנכ"ל משרד החוץ אלון אושפיז עם סגן שר החוץ הטורקי סדאת אונאל, והשניים סיכמו את הדברים והחליטו להעלות מחדש את דרג היחסים בין ישראל וטורקיה לייצוג דיפלומטי מלא ולהשיב את השגרירים והקונסולים הכלליים משתי המדינות.

בלשכת ראש הממשלה אמרו כי "השבת דרג היחסים הדיפלומטיים מהווה המשך של המגמה החיובית בהתפתחות היחסים בשנה החולפת, מאז ביקור נשיא המדינה יצחק הרצוג באנקרה, והביקורים ההדדיים של שרי החוץ בירושלים ובאנקרה. שדרוג היחסים יתרום להעמקת הקשר בין שני העמים, להגברת קשרי הכלכלה, המסחר והתיירות, וכן יתרום לחיזוק היציבות האזורית".

היחסים המתהדקים בין המדינות נבחנו במבצע 'עלות השחר' אך ארדואן שמר על שקט ולא תקף את ישראל כפי שעשה בעבר.

בימים האחרונים הוא התייחס לשדרוג היחסים עם ישראל ואמר: "חידוש היחסים יאפשר לנו לסייע לפלסטינים".

נזכיר כי היחסים בין המדינות הורעו משמעותית בעקבות משט המרמרה שגרם להורדת דרג הייצוג הדיפלומטי למינימום. בשנה שעברה נכנס הנשיא יצחק הרצוג לטיפול בנושא, לאחר מעצרם של בני הזוג אוקנין במדינה בחשד לריגול.

הרצוג עצמו ביקר בטורקיה ונפגש עם ארדואן. הוא הצהיר, "היחסים בין מדינותינו עברו תקופת בצורת מסוימת בשנים האחרונות. אני מאמין שהיחסים בין המדינות, ייבחנו במעשים שמשקפים רוח של כבוד הדדי. משקעי עבר אינם מתבטלים מאליהם, אבל אנחנו שני העמים, שתי המדינות, בוחרים להתחיל במסע של אמון וכבוד שיכלול שיח מעמיק בכל התחומים".

גם ארדואן הביע תקווה לשיפור היחסים בין המדינות והדגיש במיוחד את הרצון שלו לקדם שיתוף פעולה כלכלי בנושאי אנרגיה. "אני מאמין שביקור היסטורי זה יהווה נקודת מפנה ביחסים בין טורקיה לישראל. המטרה המשותפת שלנו היא להמריץ ולהחיות מחדש את הדיאלוג הפוליטי בין המדינות, המבוסס על אינטרסים משותפים, תוך כבוד לרגישויות עתידיות".