בשבוע שעבר הסתיים מחנה קיץ ייחודי למשפחות וסטודנטים פליטים מהקהילות היהודיות באוקראינה בהרי האלפים שבצרפת.
זה מחנה קיץ ראשון מסוגו שמקיים ארגון ישראלי מאז פרוץ המלחמה שנועד לתת הפוגה אך גם מידע מעמיק ואפשרות להתחבר לישראל מרחוק לפליטים שיצאו מהקהילות היהודיות באוקראינה ומתגוררים בחצי שנה האחרונה ברחבי אירופה.
למחנה שנמשך ארבעה ימים התקבצו מאה פליטים, בתוכם משפחות עם ילדים קטנים וסטודנטים שהגיעו מכל רחבי אירופה: ציריך, סלובקיה, בודפשט, גרמניה, ואפילו קפריסין.
מחנה הקיץ אורגן על ידי ארגון המדרשה הציונית שהפעילה במשך שנים מערך מחנות במדינות בריה"מ לשעבר כמו אלו ולהם הניסיון והצוות המתאים, ובשיתוף עם מועצת יש"ע וועידת רבני אירופה.
את המחנה הוביל ויזם שלמה נאמן, ראש מועצת גוש עציון וראש דסק מזרח אירופה במועצת יש"ע שסיפר: "קיבצנו מקצוות שונות של אירופה את הסטודנטים והמשפחות היהודיות שברחו מאזורי המלחמה באוקראינה ומתגוררים כעת כפליטים במדינות באזור. המחנה הזה מהווה עבורם אי של יציבות. אחת המשתתפות ניגשה אלי ואמרה לי: "לראשונה מזה חצי שנה שאני מחייכת" - וזה אומר הכל. המשתתפים כאן חווים גם חוויה יהודית, גם ציונית, וגם חוויה אנושית פשוטה שמוציאה אותם מהתופת וקשיי היום יום. משימתנו העיקרית בחמישה ימים אלו היא לפתוח בפניהם את הדלת למדינת ישראל, לקרב אותם ולספר להם שביהודה ושומרון מחכים להם. אני מודה לשותפים שעזרו לארגן ולממן את הימים הללו ובייחוד למועצת יש"ע שהתגייסה למהלך הזה של קליטת יהודים ביישובי יהודה ושומרון ובעצם גם כאן מקיימת פעילות של הסברה ועידוד קליטת מתיישבים חדשים לאזורים שלנו."
נאמן הדגיש ואמר: "מעבר להכול, מדובר כאן במעשה אנושי ויהודי ממדרגה ראשונה, אנחנו עסוקים בזה וזה הדבר היחידי שמנחה אותנו."
המחנה שהסתיים בשבוע שעבר כלל תכנית עשירה של הרצאות וסדנאות לכל הגילאים. אל המחנה הוזמנה גם דוברת מועצת יש"ע, דורית אוסטרובסקי-שכטר שהעבירה הרצאות על חשיבותה של יהודה ושומרון כחלק בלתי נפרד ממדינת ישראל, על היישובים השונים, ועל החיבוק החם והעזרה שמקבלים העולים ביהודה ושומרון.
מפרוץ המלחמה באוקראינה, הוסבה עבודת דסק מזרח אירופה במועצת יש"ע לסיוע ולעזרה באוקראינה וליהודים ממדינות חבר העמים לשעבר. באמצעות חמ"ל מתנדבים מיוחד שפועל מסביב השעון ובאמצעות משלחות סיוע שונות שטסו לסיוע אירופה, הצליח הדסק לסייע כבר למאות פליטים.
יגאל דילמוני, מנכ"ל מועצת יש"ע סיפר אודות החשיבות שלקחה מועצת יש"ע במחנה קיץ זה: "סמינר זה מהווה צעד נוסף ומשמעותי במטרה לסייע לאחינו בעת צרה ולקלוט אותם ביישובים ביהודה ושומרון. העולים שבוחרים להתיישב ביהודה ושומרון לא רק מחזקים את ההתיישבות ואת האחיזה בארץ אלא גם מקבלים קהילה תומכת, יחס חם ותמיכה אישית מהתושבים - זהו יתרון משמעותי עבור הפליטים שנשארו ללא כל. ישנן עשרות משפחות ביהודה ושומרון שכבר פתחו את דלתן ויישובים שמוכנים לקלוט עוד פליטים. נמשיך להיות הגורם המתווך ולעזור בכל מה שנדרש לאחינו".
פולינה סדוגורסקי, רכזת המשפחות במחנה קיץ סיפרה לערוץ 7: "עליתי לארץ ב2013 בעקבות מחנה דומה של המדרשה הציונית, שמה פתחו בפני לראשונה את מדינת ישראל והתאהבתי. כשפרצה המלחמה הצטרפתי לחמ"ל של דסק מזרח אירופה מתוך רצון לעזור לעוד אנשים להתחבר לישראל. כשפנו אלי לעזור בריכוז רישום המשפחות לסמינר נעניתי מיד למשימה כי אני מבינה שעכשיו תורי לחבק אותם ולהכיר להם את ישראל. כאן במחנה אני זו שפותחת בפניהם את הדלת ומספרת להם את הסיפור שלי, על הקהילה התומכת שחיבקה אותי כשעליתי לארץ ועל שמצאתי במעלה אדומים את הבית שלי".