בשבוע שעבר פגשתי בחתונה של חבר את הרב יעקב שפירא, ראש ישיבת מרכז הרב, בה זכיתי ללמוד כ-7 שנים. אושרו של הרב היה בלתי ניתן להסתרה.
"ראיתי את הנתונים של כמות התלמידים בישיבות ההסדר והגבוהות, מדובר בפריחה גדולה שלא הייתה מעולם, במספרים גבוהים שלא הכרנו", סיפר לי הרב בחדווה. "לדעתי הריקנות שיש היום, ובמיוחד בתקופת הקורונה, יצרה צימאון עוד יותר גדול לתורה, תלמידים רבים צובאים על דלתות הישיבות. הגדילה היא הרבה מעבר לגדילה היחסית בציבור. קשה למצוא הסבר רציונלי אחר".
בישיבת מרכז הרב, בראשות הרב יעקב שפירא, צפויים להתחיל בשיעור א' כ-130 תלמידים. מרוב העומס ההרשמה נסגרה מוקדם מהצפוי. בנוסף, כ-3 דירות בשכונת קרית משה הושכרו כדי לאכלס תלמידים אשר אין להם כבר מקום בפנימיה.
אחת הישיבות שבאופן מסורתי זוכה למספרים גדולים היא ישיבת ההסדר בשדרות, שהשנה מגיעה למספרים חסרי תקדים. "כל הישיבות מרגישות שהבחורים מצביעים ברגלים בלימוד התורה, אנחנו פותחים עם 7 שיעורי א' אצלנו בישיבה בשדרות", מספר הרב דוד פנדל, ראש ישיבת שדרות. "בישיבה הנוספת שלנו בשדרות 'לב לדעת' יש עוד 3 שיעורי א'".
המצב הביטחוני לא פגע במאומה בישיבה. "לקראת ט' באב קיבלנו תזכורת מי הם השכנים שלנו, והפוך על הפוך, זה רק העצים את הנחישות של כל בחורי הישיבה להיות מגדלור ומעצמה של תורה בעיר, להיות חלק בדרך שלה. הכל כחלק מהאתגר הפוליטי של בניית אכפתיות ואחריות לארץ ישראל, תורת ישראל ועם ישראל".
מרכז הרב ושדרות הן לא ישיבות בודדות, לישיבה הגבוהה בבית אל צפויים להגיע למעלה מ-100 תלמידים חדשים בשיעור א', כאשר הן שיעור א' והן שיעור ב' מחולקים לכשלושה שעורים. בישיבה מספרים כי 'החדרים בפנימיה שהיו מיועדים ל-4 מלאים בבין חמש לשש, ואף פתחנו פנימיה זמנית נוספת".
העומס המבורך יצר מציאות שהאוכל הוא בשתי משמרות. גם מבחינת האיכות ישנה קבוצה של עשרות בחורים שלומדים 20 דפי גמרא בקיאות בחודש עם ראשונים והרחבות. "יצאו הרבה ספרי סכומי סוגיות בסוף הזמן הקודם והתורה הולכת וגדלה, הולכת ומעמיקה, הולכת ומתעלה", אומר הרב שלומי רוזנטל, מרבני ישיבת בית אל.
גם בישיבת שבי חברון מספר התלמידים עומד על שיא של כ-109 תלמידים לקראת השנה החדשה. "מדובר בשיא כל הזמנים ויש עוד הרבה ברשימת המתנה, פשוט אין מקום בפנימיות - טכנית אין מיטות", מספר אחד התלמידים. "עודכנתי כי 393 תלמידים (כולל אברכים) יתחילו את שנת הלימודים הקרובה. הרבנים שלנו (כשהיו תלמידים) תמיד מספרים שהרב בלייכר היה אומר שעוד יהיו פה 400 תלמידים והם חשבו שזה דימיונות ולא יהיה בחיים, היום אנחנו כבר במרחק נגיעה".
כמו כן, ישנן ישיבות שנשארו בכמות התלמידים הגבוהה. כך למשל, ישיבת אורות שאול בתל אביב תמנה באלול הקרוב כ-70 תלמידים בשיעור א', נתון דומה לשנה שעברה, פשוט כי אין מקום ליותר.
לא רק ריבוי תלמידים אלא גם התחדשות חיצונית. בישיבת ההסדר במעלה אפרים גאים ונרגשים לפתוח שנת לימודים חדשה ולהכנס לבית המדרש המחודש שעבר שיפוץ פנים מאסיבי בחודשים האחרונים וכן לחנוך מבנה פנימיה חדש.
מנהל הישיבה ישראל שפירא סיפר כי "אחרי ציפייה לא קטנה, והשקעה של יותר מחצי שנה. בפתיחתה של שנת לימודים חדשה, אנו שמחים שאנו זוכים בסיעתא דשמיא להכנס לבית המדרש המשופץ וכן לחנוך את מבנה הפנימיה החדש, הבנייה כאן בישיבה היא לא סתם עניין טכני, היא חיזוק רוח התורה בסביבתינו וחיזוק ההתיישבות בבקעת הירדן".
המבנה החדש בישיבת מעלה אפרים
גם בישיבת 'נצר מטעי' בעיר אריאל נכנסים לבית מדרש ולפנימיות חדשות. "לכל בני החבורה הקדושה. חבורת "נצר מטעי" בחורים ואברכים. בשבח והודיה לבורא עולם ובשעה טובה ומוצלחת אנו שמחים לבשר שהיום חוברה הישיבה לחשמל הקבע. "ולבני ישראל היה אור במושבותם". בע"ה בא' אלול נכנס למבנה החדש לבית מדרש ולפנימיות", כתב לתלמידים הרב ציון טוויל, ראש הישיבה. "יזכנו ד' לעלות קומה בתורה, באמונה ובכל עבודת ד' לתפארת בישראל".
בישיבת ההסדר בשעלבים אמנם לא נכנסו למבנה חדש, אך בהחלט מדווחים על עלייה מרשימה בכמות התלמידים והאברכים. "43 חבר'ה בשיעור א'. כבר 5 שנים ברציפות שישיבת שעלבים עם מעל 40 חבר'ה בשיעור א כל שנה", מספר צור יגאל יפרח, עוזר ראש ישיבת שעלבים הרב מיכאל ימר. "כולל הדיינות בראשות הרב גדעון בנימין מתרחב. כבר סביב ה-10 אברכים. סך הכל קרוב ל-40 אברכים במסגרות השונות בישיבה".
והכל לצד קשר אישי עם התלמידים. "אצלנו שמים דגש על חליפה אישית לכל תלמיד. הכנות אישיות לקראת תחילת זמן אלול לכל תלמיד. ראש הישיבה והר"מים יושבים באופן פרטני בשביל כל בחור בחור ומסדרים חברותות, אברכים וכו'", אומר יפרח. גם בתחום הצבאי ישנה התחדשות. "ביינישים שלנו התגייסו לראשונה כקבוצה לסיירת גבעתי. כפיילוט ראשוני של הצבא שמשלב את הביינישים בסיירות, ראש הישיבה בקשר הדוק עם המ"פ של הסיירת. כל שבוע איתו בקשר טלפוני והיה שם כבר כמה פעמים בשיחות וביקורים".
לא רק מבנים חדשים וכמות תלמידים גדולה, ישנם התחדשויות מסוג אחר. לכבוד זמן אלול החליטו בישיבת ההסדר בקרני שומרון, שם אמורים ללמוד כ-80 תלמידים בשיעור א' (כ-10 תלמידים מעל הממוצע), לחלק את בית המדרש לפי כיתות ושיעורים. "הישיבה עשתה מחשבה מחודשת לגבי הישיבה בבית המדרש, כדי שתהיה אווירה של לימוד", מספר אחד התלמידים. "כי בכל שיעור לומדים נושא אחר, שלא כמו בישיבות אחרות שלומדים אותה מסכת, ולכן הוחלט שבית המדרש יתחלק לפי איזורים. כך למשל, איזור כולל שבת, ואיזור כולל חושן משפט, כך נוצר יותר אווירה של לימוד ודיבור בין החבר'ה. קונספט חדש שמתחיל השנה".
שינוי נוסף הוא בזמני יציאת האברכים מהישיבה. "אברכים משוחררים ב-6 וחצי במקום ב-7, כדי שיוכלו לעזור לאשה לקלח את הילדים. אך אל דאגה, האברכים נותנים 45 דק' במקום בהפסקה צהריים, מ-14:30 עד מנחה".