יעקב עמידרור
יעקב עמידרורצילום: קובי ריכטר/TPS

בכירים לשעבר בקהילת המודיעין מתריעים כי יש להיערך בהקדם לאפשרות של עימות צבאי מול איראן או גרורותיה, לאור הסכם הגרעין המתגבש בינה לבין המעצמות.

בראיון לעיתון "ישראל היום" אמרו עמוס גלעד, לשעבר ראש האגף המדיני־ביטחוני במשרד הביטחון, ויעקב עמידרור, לשעבר ראש המל"ל, כי כל ניסיון להשפיע על מניעת הסכם הגרעין חסר כל סיכוי, ועל כן ישראל צריכה להיות מוכנה בהקדם לאפשרות פעולה בדרכים צבאיות כדי למנוע סכנה מישראל.

"האיום האיראני הוא איום מרכזי אסטרטגי על מדינת ישראל. צריך להבין שלא מדובר רק בחזון, אלא שהאיראנים משקיעים מאמצים אדירים כדי להפוך לבעלי יכולות מאיימות מאוד. יש להם בלבנון, על פי פרסומים זרים, 150 אלף רקטות שמכוונות נגד ישראל, טילים ארוכי טווח, יכולות סייבר וטרור, ומעל הכל - העובדה שהם על סף גרעין", אמר גלעד.

"מדובר בהסכם גרוע, וטוב שישראל אמרה שהוא לא מחייב אותה בצורה הברורה ביותר", אומר עמידרור. "האופציות הדיפלומטיות מוצו לאחר שהאמריקנים החליטו לחתור להסכם כמעט בכל מחיר. אני לא רואה שום דרך שאינה כוללת כוח לשכנוע של האיראנים, מכיוון שאיראן לא עוצרת תחת לחץ דיפלומטי או כלכלי כלשהו. הדבר מחייב אותנו לדאוג לכך שנהיה מוכנים לאפשרות צבאית".

גלעד סבור גם הוא שמדובר בהסכם גרוע, אך שמדובר במצב שבו כל האפשרויות גרועות. "השאלה היא האם ללכת עם ארה"ב או להשתלח בה. ארה"ב תחליט לצאת להסכם איתנו או בלעדינו, ולנו יש יכולת להשפיע על העניין. אם נשתלח בהם רטורית לא נרוויח דבר. צריך להבין שאנחנו לא יכולים לתקוף באיראן בלי תיאום עם ארה"ב מסיבות שונות. לכן אפשר לנהל דו־שיח נוקב עם ארה"ב, אבל לא באופן פומבי. עלינו לחזק את הקשרים עם מדינות המערב ואת הקשרים המתהווים עם מדינות ערב. מדובר במכפיל כוח, אבל עם זאת אסור לשגות באשליות שיהיה כאן נאט"ו אזורי".

"אם איראן תגיע לפצצה גרעינית", הוא מוסיף, "הם יטילו את אימתם על כל המזרח התיכון, וכל האזור עלול להידרדר למרוץ גרעיני. היתרון שלנו הוא בכך שיש לנו דימוי של בעלי יכולות אסטרטגיות, ואנחנו עלולים להיראות באור שונה לגמרי במזרח תיכון גרעיני".

גלעד מסכים עם עמידרור ואומר שיש לפתח מיד יכולות צבאיות מתקדמות. "צריך לבנות עוצמה צבאית על בסיס היכולות שלנו והסיוע האמריקני. יכול להיות שנהיה בעימות כבר בחודש הבא מול לבנון, ולכן אנחנו צריכים מיגון מסיבי של המדינה ומיצוי קשרים מול מדינות ערב".

גלעד גם מוטרד מהמצב הפנימי בישראל: "במקום לעסוק באיום מבחוץ אנחנו עסוקים במערכות בחירות ומבזבזים מיליארדי שקלים. לא ייאמן כמה עם כל כך גאון הוא גם כל כך טיפש. לא יכול להיות שנהיה עסוקים בבזבוז כסף ובשביתות במקום להתמקד באיום האמיתי".

תא"ל (מיל') יוסי קופרווסר, לשעבר ראש חטיבת המחקר באמ"ן וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, אומר כי "חרף ההצהרות של ארה"ב, שלא תאפשר לאיראן להצטייד בנשק גרעיני, בשלב הזה היא כבר לא תוכל למנוע זאת ממנה - איראן תהיה קרובה מדי ליעד".

סא"ל (מיל') מיכאל סגל, לשעבר ראש זירת איראן באמ"ן וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מעריך כי בעקבות תאריכי התפוגה להגבלות על העשרת האורניום, איראן תוכל בשנים הקרובות לנצל את הידע והמכשור שצברה כדי לשדרג את הטילים הבליסטיים שלה, ולפרוץ לפצצה ברגע שתוקף ההגבלות יפוג. הוא מדגיש כי יש "פירות באושים של ההסכם שנראה בטווח הקצר: התחזקות משמעותית של חיזבאללה, המורדים החות'ים בתימן, המיליציות השיעיות בעיראק ובסוריה והגורמים השיעים החתרניים במדינות המפרץ".