האלוף (מיל') עמוס ידלין, ראש אמ"ן לשעבר ועמית בכיר באוניברסיטת הרווארד מעריך כי גם אם ייחתם הסכם הגרעין עם איראן לא מדובר באסון אסטרטגי, כלשונו.
"מדינת ישראל חזקה, יש לה בעלת ברית חזקה. הבעיה היא שאנחנו נמצאים בצומת שבה כל אחת מהברירות לא נוחה וטובה לישראל, גם אם חוזרים ולא פחות אם לא חוזרים. לכן יותר מאשר לדבר על ההסכם, מה שנכון לעשות הוא לראות מה אנחנו עושים דקה אחרי שאחת משתי האפשרויות שאינה תלויה בנו, תפקידה של ישראל מאוד נמוך", אמר ילדין בראיון ל-103FM.
לדבריו, "האמריקאים שגם הם להוטים להסכם, זה ממשל שמאשים את ישראל בדחיפת טראמפ לצאת מההסכם, ואומר 'תראו לאן הגעתם ואין הסכם'. האיראנים היום הכי קרובים לפצצה גרעינית מאשר היו אי פעם ואם לא יהיה הסכם יהיו יותר קרובים. לכן התפקיד של ישראל הוא להיערך לאחת משתי האפשרויות שלא תלויות בה. עושים את זה בשני ערוצים - אנחנו צריכים לחזור ולייצר לעצמנו את האופציה לפעול כאשר כלו כל הקיצין. זה אף פעם לא מאוחר רק שהנושא הוזנח מ־2015".
ידלין הסביר גם מה צריך לעשות כעת. "דבר ראשון, יש צורך בתשומת לב שמתבטאת במשאבים ואחרי זה ביכולת של ישראל ללכת לפתרונות שעוצרים את תוכניתה גרעין באופן אחר ממה שנעשה בעבר, שנוכל להפתיע את האויב. ברמה העקרונית, ב־2015 הוחלט ובעיניי בצדק שיש לנו עכשיו הסכם ל־15 שנה, בשנים הראשונות ההסכם הוא טוב, מגלגל את האיראנים שנה לאחור, ואם הם שומרים את ההסכם, הם נשארים שם ל־13 שנים. לכן היה הגיוני ב־10 שנים האלה להשקיע בדברים אחרים, אבל ב־2018 כאשר ישראל שכנעה את טראמפ לצאת והיה ברור שהאיראנים יצאו גם וילכו קדימה, הם אפילו בחוכמתם לא יצאו מההסכם אבל הם הפרו אותו".
לשאלה מי צריך לקבל את ההחלטה הוא אמר כי "יש איש אחד שאחראי בסופו של דבר על הכול - ראש הממשלה. אי אפשר היה להאשים את ראש הממשלה ב־2018 שאיראן לא נושא שחשוב לו מאוד. כאשר הוא שכנע את טראמפ לצאת מההסכם הוא היה צריך להבין שצריך להכין אופציה של תוכנית ב'. זה לא קרה ולכן העמדה הישראלית היום מאוד חלשה. ראש הממשלה החליפי בנט דיבר על זה באופן גלוי, אנחנו כולנו יודעים שלא היה תקציב".
"אני חשבתי ב־2018 שלא נכון לצאת בלי שני מהלכים מקבילים - שזה לא רק ארה"ב אלא גם האירופים מנסים להביא הסכם יותר טוב והכנת אופציה צבאית למקרה שהאיראנים עושים את מה שהם עשו. זהו החטא הקדמון שמביא אותנו ב־2022 למצב שארה"ב, ידידתנו הטובה, שומעת אותנו אבל עושה דברים שאינם בהכרח לטובתה של ישראל", סיכם.