הצבעה. ארכיון
הצבעה. ארכיוןצילום: Photo by Flash90

מדד הקול הישראלי של מרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה מעלה כי אחד מכל ארבעה ישראלים עדיין מתלבט מה יצביע בבחירות.

כמעט רבע (23%) מהציבור מתלבטים עבור מי להצביע בבחירות הקרובות. בקרב יהודים, במרכז 27% מתלבטים למי להצביע, מעט יותר מאשר בשמאל (21%) ובימין (20.5%).

מבין מצביעי המפלגות שהרכיבו את האופוזיציה רוב גדול (78%) מתכוונים להצביע לאותה המפלגה גם בבחירות הקרובות ואילו 4% בלבד ציינו כי יצביעו למפלגות הקואליציה. לעומת זאת ממצביעי המפלגות שהרכיבו את הקואליציה רק 43.5% מתכוונים להצביע לאותה מפלגה ו-10% נוספים ציינו כי יצביעו למפלגות אופוזיציה - רובם מצביעי "ימינה" לשעבר.

הציבור היהודי חצוי עד כמה חשוב להם שבצמרת רשימת המועמדים לכנסת של המפלגה לה הם מתכוונים להצביע יהיו קצינים בכירים בצה"ל בדימוס. 47% השיבו כי הדבר חשוב להם ואילו 50% השיבו שאין לכך חשיבות בעיניהם. במחנה הימין והמרכז שיעור דומה מקנים לכך חשיבות (53% ו-49% בהתאמה), לעומת רק 20% ממחנה השמאל. עוד נמצא כי לנשים יהודיות חשוב יותר מלגברים שבצמרת הרשימה יהיו קציני צה"ל בדימוס (51% לעומת 42%).

רוב הנשאלים היהודים (61%) ענו כי בבחירות הקרובות יצביעו כמו בני משפחתם או חבריהם; מתוכם 38% יצביעו לאותה מפלגה ועוד 23% יצביעו למפלגה אחרת אך שהיא חלק מאותו מחנה פוליטי.

מבין המרואיינים הערבים כשליש (32%) ענו שיצביעו לאותה המפלגה כמו בני משפחתם או חבריהם ו-11% למפלגה אחרת. שיעור גבוה (30%) אינם יודעים למי בני משפחתם או חבריהם מצביעים.

מעל רבע (26%) מהערבים השיבו כי אינם מתכוונים להצביע בבחירות הקרובות, 21% נוספים טרם החליטו עבור מי להצביע. 61% ממי שהצביעו לרשימה המשותפת בבחירות הקודמות מתכוונים לעשות זאת גם כעת, לעומת 45% בלבד מאלו שהצביעו לרע"ם. בנוסף, 15% מאלו שהצביעו לרע"ם בבחירות האחרונות ציינו כי הפעם יצביעו לרשימה המשותפת, בעוד רק אחוז אחד ממי שהצביעו לרשימה המשותפת דיווחו כי יצביעו הפעם לרע"ם. רוב גדול (75%) מהמרואיינים הערבים שהצביעו בבחירות הקודמות למפלגות ציוניות לא ערביות (כ-19%) ציינו כי יצביעו להן שוב בבחירות הקרובות.

מעל מחצית מהמרואיינים הערבים (54%) תומכים באיחוד הרשימה המשותפת ורע"ם לקראת הבחירות הקרובות, לעומת מעל מעל רבע (27.5%) שמתנגדים לכך. רוב אלו שהצביעו לרשימה משותפת (69%) ולרע"ם (64%) בבחירות 2021 תומכים באיחוד כזה, בהשוואה למחצית בלבד (49%) מאלו שהצביעו למפלגות ציוניות לא ערביות ורבע (25%) ממי שלא הצביעו כלל בבחירות האחרונות.

על פי הסקר, על תפקודה בסכסוך הנוכחי בין הסתדרות המורים לבין משרד האוצר, מעניק הציבור לד"ר יפעת שאשא-ביטון ציון של 2.72 בלבד. 70% מעריכים כי שכר גבוה יותר ושיפור תנאי העבודה של המורים יביאו למערכת החינוך מורים טובים יותר. בנוסף, רוב גדול (65%) חושבים שיש להתנות את החתימה על ההסכם עם המורים בהתחייבות שלא להכריז על סכסוך עבודה לפחות ב-5 השנים הבאות, כדי לייצב את המערכת ולהשיג שקט תעשייתי.