טקס קבלת ארונות נרצחי הטבח במינכן
טקס קבלת ארונות נרצחי הטבח במינכןצילום: אלדן דוד, לע"מ

ממשלת גרמניה הודיעה היום (רביעי) באופן רשמי על הסכם לפיצוי משפחותיהם של 11 הספורטאים הישראלים שנרצחו בטבח במשחקים האולימפיים במינכן לפני 50 שנים.

המשפחות קיבלו את ההצעה הסופית של ממשלת גרמניה, שתפצה אותן ב-28 מיליון יורו, ויגיעו לטקס ההנצחה במינכן בשבוע הבא.

בחודשים האחרונים עמל נשיא המדינה יצחק הרצוג, לצד הועד האולימפי הישראלי, נציגי משפחות חללי מינכן, והשגרירות הישראלית, למול גורמי ממשל שונים בגרמניה, שבראשם נשיא גרמניה פרנק ואלטר שטיינמאייר והשגרירות הגרמנית, לקידום מהלך לפיצוי המשפחות השכולות של הטבח במינכן, על מנת להביא את הפרשה הכאובה לכדי ריפוי ועשיית צדק עם המשפחות השכולות.

נשיא המדינה שמר על קשר רציף ומעמיק לאורך מספר חודשים עם נציגות המשפחות השכולות והועד האולימפי הישראלי, תוך ששוחח באופן שוטף עם ידידו נשיא גרמניה ודן עמו בנוגע לחשיבות מתן הפיצויים ולקיחת האחריות מצד גרמניה.

הרצוג אמר: "אני מודה לידידי, נשיא גרמניה פרנק ואלטר שטיינמאייר על הנהגתו ומחויבותו חסרת הפשרות למהלך של צדק, אנושיות ואחריות. זו לא הפעם הראשונה בה הנשיא שטיינמאייר מוכיח כי הוא ידיד קרוב של ישראל, וכי לפועלו יש תרומה כבירה למערכת היחסים החמה בין ישראל וגרמניה. אני מבקש להביע את הערכתי לצעד החשוב של ממשלת גרמניה בהנהגת הקנצלר שולץ, צעד אשר בליבתו ניצבים לקיחת אחריות ותיקון העוול ההיסטורי שנעשה למשפחות חללי אולימפיאדת מינכן.

''תודתי גם לשר התרבות והספורט חילי טרופר וליועצת הנשיא לקשרי חוץ שירלי הלר, אשר יחד עם הצוותים עמלו לילות כימים למציאת פתרון. תודתי לצוותים שפעלו כחלק מהמהלך, ובראשם הוועד האולימפי בישראל בראשות יעל ארד, יועציו של נשיא גרמניה, שגרירות גרמניה בישראל ושגרירות ישראל בגרמניה. אני מאמין שבחלוף 50 שנה מהאסון, הגיעה העת למציאת מזור למשפחות האבלות, ולהנחלת לקחי הטרגדיה ובהם חשיבות המאבק בטרור – לדורות הבאים", הוסיף הרצוג.

נשיא גרמניה פרנק ואלטר שטיינמאייר: "מחשבותיי עם המשפחות השכולות. אני אסיר תודה וחש הקלה שנמצא פתרון אשר פותח את הדלת לטקס הנצחה משותף לזכר החללים. אני מודה לידידי ועמיתי הנשיא יצחק הרצוג על האמון שלו, על מעורבותו ועל כך ששמר נתיב הדו שיח בין הצדדים פתוח."