חובה בכל רכב. ציוד לשעת חירום
חובה בכל רכב. ציוד לשעת חירוםצילום: shutterstock

הביטוי "על כל מקרה שלא יבוא" נשמע אולי מיושן ומופרך, אבל לא תאמינו כמה דברים טובים צמחו ממנו. לעתים זה סתם עניין של תיקון תקלה זניחה ומעצבנת, אך לעתים מדובר גם בהצלת חיים ממש, ושל יותר מאדם אחד.

אנחנו מיישמים את הביטוי הזה הרבה יותר ממה שאנחנו שמים לב. תרגולי בטיחות בבתי ספר למקרה של רעידות אדמה, כסף ששמים בצד לימים קשים, אולר רב שימושי בתיק גב, אימון צבאי. אלו ועוד משמשים אותנו כהכנה או גיבוי למצב לא רצוני שנכפה עלינו, ובשעת האמת – כמה טוב וחשוב לדעת שנערכנו אליו היטב. כשזה מגיע לרכב שלנו, כדאי שגם בו יימצאו דברים וציוד חיוני, על כל מקרה שלא יבוא, ולא מומלץ לצאת לדרך בלעדיהם.

חלקם, כפי שציינו, מחוייבים בחוק, אבל לעתים אלו דברים קטנים אחרים שיכולים לעזור מאד. אם כבר יש לכם מכונית – בדקו שהרשימה המצורפת נמצאת בו, ואם עדיין אין לכם ואתם לפני קניית רכב – ודאו כי אתם מקבלים אותו עם הציוד הנדרש, והשלימו את השאר, אם אינו בנמצא.

אפוד זוהר

אופנתי הוא לא, גם לא ממש מחמם בחורף, אבל האפוד הצהוב הזוהר מציל חיים. זו מטרתו ודי והותר מחקרים הוכיחו כי אכן כך הדבר. במקרה של תאונת דרכים או תקלה המחייבת עצירה של הרכב בשולי הדרך – חובה ללבוש את האפוד הזוהר, שכשמו כן הוא – מחזיר אור לעבר נהגים הנוסעים על הדרך בה עצרתם.

בשעות החשיכה או במזג אוויר סגרירי וקשה, חיוניות האפוד גדולה בהרבה. ודאו כי יש ברשותכם אחד, תקין, מקמו אותו בסמוך למושב הנהג (ההמלצה היא במגירת דלת הרכב או תחת מושב הנהג), ואם חלילה עצרתם או נתקעתם בכביש מהיר – שימו אותו עליכם עוד טרם צאתכם מהרכב, וצאו בזהירות.

ביטוח רכב

לכאורה – זהו לא דבר מציל חיים, אך ביטוח חובה לרכב הוא קריטי למקרה של תאונה, חלילה כזו שבה מעורבים נפגעים. הביטוח מורכב מביטוח חובה, המכסה פגיעות גוף, וביטוח צד ג' או מקיף, המכסים נזקי רכוש. במקרה שבו נפגע מעורב בתאונה או נפגע רכוש שלו, ואין לכך כיסוי ביטוחי – עלות הנזק תוחל ככל הנראה על הנהג שהסב אותו, והסכומים יכול להגיע למאות אלפי שקלים ובמקרים של פגיעות גוף אף מעבר. גם אם אתם נהגים מצויינים, אחראים וזהירים – אתם לא רוצים להקלע למצב שבו אינכם מבוטחים בפוליסה טובה ותקפה, ולא רק בגלל שמדובר בחוק.

כבלי הנעה

למצברים יש תוחלת חיים, ובדיוק כמו שכשהסוללות בשלט של הטלוויזיה נגמרות ואנחנו מחליפים אותן אחת עם השניה כדי לנצל אותן עד תום, כך גם את המצבר אנחנו מנסים לנצל. ההבדל הוא שלהתקע עם שלט לא פועל הרבה פחות מעיק מאשר להתקע עם רכב שאינו מניע. כבלי הנעה שמחכים בתא המטען יכולים להפוך את החוויה להרבה יותר נסבלת וקצרה.

חיבור של מהיר למאגר כוח, הנעה ואתם חזרה בתנועה. תמיד תוכלו להיעזר ברכב חולף, ובמידה ויש רכב אחר – לסייע לו. בשנים האחרונות ניתן לרכוש בוסטר, מעין סוללת גיבוי חיצונית בעלת כוח מספיק להנעה אחת או שתיים של רכב. היא אמנם מתרוקנת לאחר מכן אך ניתנת לטעינה ושימוש חוזר. העלות של סוללה אמינה כזו נעה בין מאתיים לארבע מאות שקלים, ולמי שיכול להרשות לעצמו – היא יכולה לחסוך זמן נוסף, ולהיות שם בדיוק בשביל רגעים כאלו.

תיק עזרה ראשונה

מפלסטר ועד חוסם עורקים – תיק עזרה ראשונה הוא אחת ההמלצות הגדולות והחשובות שלנו. ערכות עזרה ראשונה קטנות הכוללות ציוד מספק לטיפול חיוני עולות כ-20 שקלים בסה"כ בבתי מרקחת ובחנויות נוחות של תחנות הדלק. גם אם אינכם יודעים להגיש עזרה ראשונה מעבר לחבישה בסיסית – תמיד יש סיכוי שיימצא מישהו שידע לעשות זאת. חוסם עורקים כבר הציל חיים פעמים רבות, וגם חיטוי של פצע פשוט מנע זיהום והסתבכות רפואית בהמשך.

פנס

כמה פשוט – ככה חשוב. למרות שהכל זמין ונגיש לנו ולמרות שיש לנו פנס בסמארטפון – תאורת חירום מעולם לא הזיקה, ואם אתם בלי סוללה, תקועים בחשכה או נקראים לעזרה בשעות הלילה – לא תאמינו כמה פנס יכול להועיל ברגע האמת, ואם תגיעו לכזה אי פעם – אין לנו ספק שתזכרו איפה קראתם עליו.

משולש אזהרה
צילום: shutterstock