
חודשיים לפני הבחירות, הסקרים עדיין לא מחמיאים ל'רוח הציונית' – אבל שרת הפנים איילת שקד אופטימית. היא לקחה על עצמה משימה לא פשוטה: להחיות את מפלגת 'ימינה' המתפוררת ולהעביר אותה את אחוז החסימה, דבר שיאפשר לה ולמפלגתה להיות גורם משמעותי במשחק הפוליטי אחרי הבחירות.
מצב הסקרים לא מזהיר, אבל שקד מרגישה שאין סיבה לייאוש. המרחק שלה מאחוז החסימה, כך היא אומרת, קצר מאד, כזה שניתן להתגבר עליו. שרת הפנים איילת שקד משוכנעת שזה מה שיקרה.
בראיון לחגי הוברמן בשבועון 'מצב הרוח' טענה שקד כי לאחר הבחירות האחרונות לא קמה ממשלת ימין בגלל סמוטריץ'.
"אין מישהו במערכת הפוליטית שעשה יותר מאמצים ממני להקים ממשלת ימין. ניסינו לשכנע את סמוטריץ' בכל דרך אפשרית שיסכים לתמיכה חיצונית של רע"מ. נתניהו ובנט הכינו ביחד תוכנית איך לשכנע את סמוטריץ' שרע"מ יתמכו מבחוץ. הניסיון האחרון שאני עשיתי היה, כשלפיד החזיק את המנדט להרכיב ממשלה. אמרתי לבנט שרצה כבר להתקדם עם לפיד: 'אני רוצה לעשות עוד ניסיון אחד עם סמוטריץ', אם אני מצליחה, אנחנו הולכים לחתום עם נתניהו. מסכים?' בנט הסכים.
"באתי לביתו של הרב דרוקמן עם אורית סטרוק וניר אורבך, כך שיש עוד עדים לפגישה. אמרתי לסמוטריץ': 'בצלאל, אתה טוען שיש לך עריקים (מגוש אנטי-ביבי לתמיכה בנתניהו). אני טוענת שאין, בדקתי את זה. אבל אם אתה צודק, ואתה בטוח שיש עריקים, בוא נעשה הסכם עכשיו, בעל פה, כי יש כאן 8 עיניים שיהיו עדים, שאנחנו נחתום על הליכה עם נתניהו. אם שלושה ימים לפני פקיעת המועד יסתבר שאין עריקים, נשביע ממשלה של 59 ח"כים עם תמיכה של רע"מ מבחוץ.
"סמוטריץ' ענה לי: 'אני לא מוכן'. אמרתי לו: 'סימן שאין לך עריקים! כי אם היו היית מקבל את ההצעה שלי'. "הרמתי טלפון לשלושה עריקים פוטנציאלים, שאלתי אותם אם הם יבואו לממשלה עם נתניהו. כל השלושה אמרו לי חד משמעית 'לא'.
"ואז אמרתי לו: אם בעיניך רע"מ זה כזה אסון למדינת ישראל, בוא תצטרף אתה ולא נצטרך את רע"מ. סמוטריץ' סירב. אמרתי לו: אם אתה לא נכנס לממשלה, סימן שממשלה עם רע"מ זה לא כזה דבר נורא. לכן כל סיפורי סמוטריץ' זה בובעמייסעס.
"ואז במשך שנה שלימה, כדי לחסל אותנו פוליטית, סמוטריץ' עשה קמפיין שנאה ושטנה הכי אגרסיבי במדינת ישראל, שכלל מודעות שלי עם דם, וסלוגנים שאני מממנת טרור. באחד הימים התקשרתי לרב דרוקמן ואמרתי לו: 'אתם לא מתביישים לתלות מודעות כאלה'. הרב דרוקמן השיב לי: 'זה חמור מאד, אני אדבר שיורידו אותן', אבל בפועל המודעות נשארו. סמוטריץ קרא לא להכניס אותי ואת החברים שלי לבית הכנסת. זה יהודי? זה ציונות דתית? אותי אורי אורבך והרב רונצקי זכרונם לברכה לימדו שציונות דתית זו חברה מחברת, מגשרת, חברה מכילה. לא מנדה יהודים מבית הכנסת".
לגבי חיבור עם הבית היהודי אמרה שקד "זה אכן טבעי, ויש איתם שיחות על כך. אני מזהה נכונות גם אצל ברודני לחבור אלינו". לשאלה האם היא מתחרטת שפרשה מהבית היהודי, שקד ענתה "כן. אני מתחרטת שעזבנו את הבית היהודי. זה היה הבית שלי".
שקד פנתה למצביעי ימינה המאוכזבים. ''חלקם מאד מאד כועסים. אני מבינה את הכעס שלהם, ומצטערת על הכעס הזה. אני רוצה שיסתכלו על הדברים החשובים שעשינו. אם הם ידברו עם האנשים שעובדים כבר 20 שנה בחטיבה להתיישבות, הם יסבירו שמה שעשינו עם קידום התוכנית להקמת 14 יישובים בנגב, זה נס. כי זה היה תקוע שנים. אף אחד לא הצליח לקדם את זה".
שקד הסבירה מדוע 'הרוח הציונית' הולכת כיום על הרעיון של הקמת ממשלה רחבה, כאשר ציבור המצביעים הסרוג לא ממש משתוקק לראות את בני גנץ, הסמן השמאלי בממשלה הנוכחית, כשר הביטחון, את מירב מיכאלי וזהבה גלאון בממשלה.
"כי ממשלה צרה לא תחזיק מעמד'', אמרה שקד. ''גם אם גוש הימין ישיג 61 מנדטים ויקים ממשלה צרה, זו תהיה ממשלה לא יציבה שתיפול מהר מאד. היא תהיה תלויה על חודו של כל ח"כ בליכוד או בקואליציה, שבכל פעם שלא יתאים לו דבר כזה או אחר יאיים בהפלת הממשלה. ראינו את זה ב-2015. אחרי פחות משנה נתניהו אמר 'אינני יכול לעוד' והרחיב את הממשלה".
''אחרי 3 שנים של שיסוי ופילוג, ואחרי הממשלה האחרונה, הבנתי שלמרות שזו היתה ממשלה טובה ומתפקדת, חצי מהעם הרגיש שזו לא הממשלה שלו. לאורך כל השנים שאפתי באמת לממשלה על טהרת הימין. אבל ראיתי שגם בממשלה מגוונת אפשר לעבוד. ובמצב הפוליטי שנוצר היום, אחדות ישראל ועם ישראל זה ערך שבעיני מאד חשוב, והוא חשוב גם לציבור הסרוג, שאני מייצגת את הערכים שלו כבר מעל 10 שנים, את הערכים של הימין בכל סוג ממשלה".
במועצת יש"ע אומרים שזו היתה ממשלה רעה להתיישבות. היה משהו טוב אחד שהממשלה הזו עשתה למען ההתיישבות? שאת עשית למען ההתיישבות?
"אני ממליצה לך, שתדבר עם אלון דוידי על שדרות, ועם יוסי דגן על השומרון. הקמתי מועצה חדשה – שער השומרון. העברתי הרבה מאד תקציבים לרשויות ביו"ש. גם הגדלתי תקציבים וגם שיניתי קריטריונים לטובתם. הישיבה בחומש פועלת ברציפות, דבר שהוא תוצאה של מאבק אישי שלי מול שר הביטחון, אחרי שבתקופת נתניהו היא פונתה חמש פעמים".
חומש לא פונה, אבל אביתר לא חזר למקומו, בניגוד להסכם.
"אני מאמינה, ועל זה דיברתי עם גנץ, שהוא ישחרר את זה".
עם נפתלי בנט דיברת לאחרונה?
"כן. אנחנו מדברים כל הזמן. השבוע היתה לנו שיחה גם בנושא פוליטי, וגם על ספר שהוא קורא, על השתלטות הקומוניזם באוקראינה בשנות העשרים של המאה העשרים. בנט שאל אותי: תוך כמה זמן לדעתך לקח לקומוניזם להשמיד את הכלכלה באוקראינה? התשובה היא: תוך שנה! הם נתנו הוראה להלאים את התוצרת החקלאית האוקראינית, הייצור של התוצרת החקלאית ירד ב-95 אחוז".
מה המסקנה לכלכלה שלנו?
"שחייבים תמיד לשמור על כלכלה חופשית. כמה שיותר תחרות. זה גם מה שליברמן עשה. העברנו תקציב, הורדנו את האבטלה מעשרה אחוזים לכמעט אפס. הורדנו את הגירעון לכמעט אפס. הצמיחה בישראל היא מהגבוהות בעולם במדינות המפותחות. זה דבר מטורף.
"בשנה האחרונה התעסקתי בנושא הדיור, כאחראית על התכנון. קיבלנו מממשלות נתניהו בור ענק של מחסור בהיצע. כי בשנתיים של המשבר הפוליטי שיווקו חמישים אלף יחידות בשנה במקום מאה אלף, והתחלות בניה מועטות. אנחנו בשנה אחת שיווקנו ותיכננו מעל מאה אלף יחידות, ונסיים עם שמונים אלף התחלות בניה. אם היו לנו 4 שנים לעבוד עם יעדים כאלה, היינו עוצרים לגמרי את עליית המחירים. אנשים לא מבינים שהכאוס הפוליטי, והבחירות החוזרות ונשנות, פוגעים ביכולת הממשלה לפתור את בעיית הדיור ואת יוקר המחיה.
"לכן אני כל כך מתעקשת – אולי הפוליטיקאית היחידה שמתעקשת - להקים ממשלה מתפקדת. עשיתי את זה גם בכניסה לממשלה, וגם כשהממשלה נפלה, הייתי היחידה שניסתה להקים ממשלה אלטרנטיבית בכנסת החלופית".