הסכם שכר חדש
הסכם שכר חדשצילום: Tomer Neuberg/Flash90

שר האוצר אביגדור ליברמן, שרת החינוך יפעת שאשא ביטון ומזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד קיימו הערב (רביעי) מסיבת עיתונאים מיוחדת בעקבות הסכם השכר החדש שנחתם עם המורים.

"רוצה להביע את תודתי לשותפות אמיצות לדרך, שאשא ביטון ובן דויד", בירך שר האוצר בפתח דבריו. "הקושי הגדול היה להשאיר את הפוליטיקה מחוץ לדלת ולקחת את הנושא לגופו של עניין, זה ההישג הגדול שלנו. אני מאוד מעריך את הגישה העניינית ואת היכולות להתעלות על מחלוקות. זה חג גדול למערכת החינוך כולה, חג גדול לתלמידים, חג גדול להורים וחג גדול למשק כולו".

ליברמן הוסיף כי "אני רוצה להדגיש שני דברים חשובים: קודם כל, ההסכם מעניק יציבות וסופו הוא רק ב-2026. למעשה מ-2015 לא היה הסכם קיבוצי. מבין שההסכם לא אידאלי, כנראה שאף פעם לא נגיע לשום דבר אידיאלי. ההסכם ממצא את המקסימום של מה שהיה אפשר להשיג. מקווה שעוד הערב נתבשר גם על הסכם עם ארגון המורים".

"סוף מוצלח לדרך ארוכה בשבועות האחרונים", אמרה שרת החינוך שאשא ביטון. "רגע לפני פתיחת שנת הלימודים עם הסכם שנותן אופק ויציבות למערכת החינוך. תודה לבן דויד על שנלחמת על המורים. אנחנו נמצאים כמה שעות לפני פתיחת שנת הלימודים והצלחנו להביא לפתיחה סדירה של שנת הלימודים הנוכחית. אנחנו מגיעים עם הסכם שכר היסטורי, משמעותי ופורץ דרך. ההסכם לא מושלם ותמיד אנחנו רוצים יותר. ניסינו עד הרגע האחרון למצות כל שקל".

מזכ"לית הסתדרות המורים בן דויד אמרה כי היא "רוצה להודות לשרת החינוך על התמיכה באנשי החינוך, חושבת שזה היה נכון וראוי. רוצה להודות גם לליברמן, ידע להתערב שהיה צריך ובאמת נתן דחיפה חזקה וגדולה לסיום המשבר. הבאנו בשורה גדולה וטובה לאנשי החינוך, לתלמידים ולהורים. מודה גם לממונה על השכר, קובי בר נתן, שליווה את המשא ומתן ונתן את תרומתו. ההסכם הזה הוא גם הסכם שמקדם את מערכת החינוך קדימה – צריך לחשוב ולראות כיצד יוצאים מהמשבר ומביאים לפריחה של מערכת החינוך".

משרד האוצר, משרד החינוך והסתדרות המורים סיכמו את עקרונות ההסכם הקיבוצי החדש של עובדי ההוראה שיימשך עד לתחילת שנת 2027.

בין ההסכמות שהושגו: העלאת שכר לעובד הוראה מתחיל ל-9,000 שקלים ותוספות של 1,100 שקלים לכל הפחות לעובד הוראה. כמו כן, ינתן מענק התמדה של 10,000 שקלים לאחר שלוש שנים במערכת. בנוסף יועלה שכר המנהלים המתחילים ל-19,000 שקלים.

עוד סוכם כי לוח החופשות ישונה כך שמוסדות החינוך יעבדו בימי איסרו חג, ל"ג בעומר ותענית אסתר. ימי איסרו חג יועברו לחופשה בין יום כיפור לסוכות ולמורים יינתנו שני ימי חופשה לבחירה.

לצד זאת יינתן סל גמולי תפקיד גמיש למנהל, כך שמורים מצטיינים יוכלו לקבל גמול בשווי של בין 400 ל-1,00 שקלים בגין ביצוע יוזמה ולקיחת תפקידים וגם מתן אפשרות לחוזים אישיים למומחים מחוץ למערכת.

על פי ההסכם יחול שיפור בתנאי השכר בגין תפקידים נוספים: גמול ריכוז שכבה וסגן מנהל שני לא יפחת מ-1,100 שקלים או גמול אחוזי הגבוה מבין השניים, גמול ניהול גן לא יפחת מ-1,500 שקלים או גמול אחוזי הגבוה מבין השניים, גמול הייעוץ יגדל מ-12 ל-18 אחוזים, יתווסף גמול למחנכות ומנהלות גן המשלבות בכיתתם ילדים עם צרכים מיוחדים.

בנוסף, יתבצע ייעול בהליך הפיטורים ותוארך התקופה לקבלת קביעות לשלוש שנים.

לאור ההסכמות, איום השביתה הוסר, סכסוך העבודה יבוטל וצווי המניעה יימשכו מביה"ד. הסכם מפורט, יסוכם בימים הקרובים. שר האוצר הודיע שנושא המקור התקציבי למימון ההסכם יובא לדיון והחלטה בממשלה ולאחר מכן תחל עבודת ניסוח ההסכם.

בנוסף, משרד האוצר הודיע על כוונתו להאריך את ביה"ס של הקיץ עד ליום 31.7 והרחבה לכיתות ד׳.

בתוך כך, יו"ר ארגון המורים רן ארז ממשיל לאיים כי אם לא תושג הסכמה אם האוצר - הלימודים בתיכונים לא יפתחו. "המשא ומתן איתנו מתקדם בעצלתיים וכרגע, אם לא יהיה הסכם, תהיה שביתה בבתי הספר התיכונים", אמר ארז לחדשות 12. "אני אפילו לא יודע מה להגיד למורים כרגע – ההתקדמות איטית והכול תלוי בשיח עם האוצר. באוצר לא ענו לנו כי הם היו עסוקים עם הסתדרות המורים. עד אתמול בערב ניהלנו שיחות עם השלטון המקומי, שהוא המעסיק הישיר שלנו. השיחות מול משרד האוצר מתנהלות דרך השלטון המקומי ולא בשיח ישיר איתנו. אנחנו רוצים להסדיר את תנאי העבודה של המורים עם המעבר לחמישה ימי עבודה בשבוע – לא להרוויח כלום אלא לשמור על מה שהיה עד כה".